Izziv 22
čuječnost

3 zahval     429 ogledov

Aplikacija IZZIV 22 je nastala kot odgovor na izziv današnjega časa, ki prehiteva samega sebe. Kaj se je zgodilo? Učitelji in predavatelji tožijo, da imajo mladi in tudi stari dandanes sposobnost pozornosti le še v dolžini enega kratkega filma na youtubu.

Prenasičenost z informacijami in dražljaji se je v novem tisočletju izjemno povečala. Posledično je zelo težko ohranjati pozornost in osredotočenost. Misli begajo in preskakujejo. Če ne drugo, to utruja.

Zakaj je to tako pomembno?

Čeprav je videti, da smo živi, se veliko večino časa tega niti ne zavedamo. Resnično živ postaneš šele tedaj, ko zamenjaš miselni proces s procesom čutenja.

»Kaj je nasprotje od misliti?« vas sprašujem. Ne, ni ne misliti, ampak čutiti.

 Spretnost pozornega čutenja se imenuje čuječnost. Da se zavedamo, kaj pravzaprav počnemo zdaj. Tukaj in zdaj. Da smo zavestno tukaj in ta trenutek. Prisotni. Ne 5 minut naprej z mislimi, ko se zavemo, da držimo v rokah prazno skodelico kave, za katero niti ne vemo, kdaj smo jo popili.

 Vam je to znano?

 Želite to spremeniti?

 Ničesar ne moreš zares spremeniti, dokler nisi sposoben zgolj opazovati svojih misli, ne da bi te potegnile v obdelavo njih samih. Z nekaj treninga gre. Postati bolj prisoten, miren, sproščen.

Zmoreš resetirati svoj miselni proces in se z vso pozornostjo in čuječnostjo posvetiti enemu zares zelo kratkemu izzivu? Sploh zmoreš ohraniti dovolj koncentracije 22 sekund? Vse dokler nisi sposoben enkrat na dan pozorno in zavestno početi nekaj 22 sekund brez pomisleka, da je to izguba časa, potem je zmožnost tvoje koncentracije ocenjena z 0 točkami.

 Pa brez tekmovalnosti, prosim. Nasproti vas stoji le vaš um. Gre zgolj za to, ali znamo pogledati v kontrolno sobo svojega uma, da ni avtopilot spet sam in počne, kar pač počne – in počne tisto, kar edino zna. Počne nekaj. Sam, brez nadzora.

 Opazovati samega sebe, sebe misleca in svoje misli obenem ...

Biti opazovalec in opazovano. Preden vam bo uspelo preseči um, ga morate najprej doseči. Vsaj za 22 sekund. Odprl se vam bo nov svet.

 Si upate sprejeti izziv? Pridruži se: https://play.google.com/store/apps/details?id=si.betoo.izziv22

Nam želiš kaj sporočiti? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Dejavnosti:

Pošlji sporočilo  |  Izziv 22

  Registrirani uporabniki s poslanim sporočilom prejmejo 10 žarkov. Registriraj ali prijavi se!
V kolikor znaki niso berljivi, klikni nanje za zamenjavo.
Nalagam...