Jani Kralj

Si za 22-dnevni izziv čuječnosti?

piše: Jani Kralj
8. december 2016    3207 ogledov

Aplikacija IZZIV 22 je nastala kot odgovor na izziv današnjega časa, ki prehiteva samega sebe.

ODPRI APLIKACIJO IZZIV 22  

Učitelji in predavatelji tožijo, da imajo mladi in tudi stari dandanes sposobnost pozornosti le še v dolžini enega kratkega filma na youtubu. Kaj se je zgodilo?

Prenasičenost z informacijami in dražljaji se je v novem tisočletju izjemno povečala. Posledično je zelo težko ohranjati pozornost in osredotočenost. Misli begajo in preskakujejo. Če ne drugo, to utruja.

Zakaj je tako pomembno ohranjati pozornost?

Čeprav je videti, da smo živi, se veliko večino časa tega niti ne zavedamo. Resnično živ postaneš šele tedaj, ko zamenjaš miselni proces s procesom čutenja.

»Kaj je nasprotje od misliti?« vas sprašujem. Ne, ni ne misliti, ampak čutiti.

Spretnost pozornega čutenja se imenuje čuječnost

Da se zavedamo, kaj pravzaprav počnemo zdaj. Tukaj in zdaj. Da smo zavestno tukaj in ta trenutek. Prisotni. Ne 5 minut naprej z mislimi, ko se zavemo, da držimo v rokah prazno skodelico kave, za katero niti ne vemo, kdaj smo jo popili.

Vam je to znano?

Želite to spremeniti?

Ničesar ne moreš zares spremeniti, dokler nisi sposoben zgolj opazovati svojih misli, ne da bi te potegnile v obdelavo njih samih. Z nekaj treninga gre. Postati bolj prisoten, miren, sproščen.

Zmoreš resetirati svoj miselni proces in se z vso pozornostjo in čuječnostjo posvetiti enemu zares zelo kratkemu izzivu? Sploh zmoreš ohraniti dovolj koncentracije 22 sekund? Vse dokler nisi sposoben enkrat na dan pozorno in zavestno početi nekaj 22 sekund brez pomisleka, da je to izguba časa, potem je zmožnost tvoje koncentracije ocenjena z 0 točkami.

Pa brez tekmovalnosti, prosim. Nasproti vas stoji le vaš um. Gre zgolj za to, ali znamo pogledati v kontrolno sobo svojega uma, da ni avtopilot spet sam in počne, kar pač počne – in počne tisto, kar edino zna. Počne nekaj. Sam, brez nadzora.

Opazovati samega sebe, sebe misleca in svoje misli obenem ...

Biti opazovalec in opazovano. Preden vam bo uspelo preseči um, ga morate najprej doseči. Vsaj za 22 sekund. Odprl se vam bo nov svet.

Si upaš sprejeti izziv?

ODPRI APLIKACIJO IZZIV 22  

 

In kakšni so ti 22 sekundni izzivi?

Tega odgovora tukaj še ne bo, lahko pa povem, da je app nastal kot odgovor na izziv današnjega časa, ki prehiteva samega sebe. Gre bolj za vprašanje ali zmorete resetirati svoj miselni proces in se z vso pozornostjo in čuječnostjo posvetiti 22 sekundni nalogi? Pozornost, koncentracija, čuječnost torej?

Glede na to, da je v ekipi Robert Hönn, Master Joga instructor, smo že bliže odgovoru. Ampak če dodaš Mitjo Mavsarja, nagrajenega UX-arja, potem veš, da tole ni joga app. Zanj je bolj primerna smejalna joga. Pa tudi meni je dan brez smeha dan zamujen. Torej nekaj zabavnega. Kakor za koga, vsak od nas je drugačen. Eni so se ob izzivih držali za glavo, drugi so se krohotali. Ne vem kaj naj vam rečem, če ne poskusiš, ne veš.

Mogoče bodo pravila povedala več:
1. PRAVILO: Opravi izziv pred sončnim zahodom.
2. PRAVILO: Bodi iskren do sebe.
3. PRAVILO: Dobro se seznani s pravili, da jih lahko učinkovito kršiš.Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...