Zahodni ezotericizem
raziskovanje življenja in dela Adelme von Vay

0 zahval     68 ogledov

Urednik spletne strani ZAHODNI EZOTERICIZEM, Anton Rozman, je prisoten na spletu vse od leta 2005 preko urejanja spletne strani TEOZOFIJA V SLOVENIJI. Leta 2012 se je ob mednarodnemu simpoziju, posvečenemu življenju in delu Adelme von Vay, izoblikovala neformalna skupina raziskovalcev, ki nadaljuje z raziskovanjem njenega vpliva na gibanja, ki jih je mogoče vključiti v okvir akademskega raziskovanja področja, imenovanega ZAHODNI EZOTERICIZEM. Zaradi tega je tudi padla odločitev, da se polje predstavitev na pričujoči spletni strani razširi na vsa ezoterična gibanja, s posebnim ozirom na vidne predstavnike teh gibanj na Slovenskem, ter željo, da se v raziskovanje vključi vse, ki se že, ali pa si želijo ukvarjati s tem zanimivim raziskovalnim področjem.


Anton Rozman
je samostojni raziskovalec ezoteričnih tokov, predvsem sodobnega teozofskega gibanja, v Sloveniji in po svetu. Je član mednarodnega Teozofskega društva od leta 1992, član Centra za teozofske študije v Cervignanu v Italiji in urednik spletnih strani »Teozofija v Sloveniji« in »Zahodni ezotericizem« ter prevajalec številnih teozofskih knjig in člankov. Med letoma 2009 in 2014 je bil sourednik teozofske spletne revije Theosophy Forward, odgovoren za elektronske izdaje. Leta 2014 je uredil arhivsko dokumentacijo, povezano z zgodovino teozofskega gibanja v Jugoslaviji in Sloveniji, ki je na voljo zainteresiranim raziskovalcem kot fond SI PAK KP 916 – tudi v elektronski obliki.
 
Dr. Nena Židov
je muzejska svétnica in kustodinja za socialno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju. V letih 1997–2003, 2009–2011 in 2015–2021 je bila urednica muzejske periodične publikacije Etnolog in več let urednica knjižne zbirke Knjižnica Slovenskega etnografskega muzeja. Doktorirala je z nalogo Alternativna medicina v Sloveniji, Etnološki vidik (1996). Objavila je knjige Rovaši = Tally sticks (2010), Ljubljanski živilski trg (1994) in Občina Ljubljana Bežigrad (1991) ter vrsto znanstvenih člankov tako v Sloveniji kot v tujini. Ukvarja se s preučevanjem ljudske in alternativne medicine, nesnovne kulturne dediščine, ljudskega prava in šeg.
 
Mag. Aleksandra Boldin
je profesorica zgodovine in sociologije na Gimnaziji Slovenske Konjice. 2014 je uspešno zagovarjala magistrsko delo Družbena vloga starih staršev v modificirani razširjeni družini. Objavlja strokovne članke s področja zgodovine in sociologije in je avtorica naslednjih monografij: Konjice: z legendo skozi zgodovino do sodobnosti (2004); Dr. Mihael Napotnik, lavantinski škof (2009); Dr. Avguštin Stegenšek in Konjiška dekanija (2010); Adelma von Vay: skrivnostna baronica iz Konjic (2012); Konjice: 870-let prve pisne omembe (2016). Aktivno deluje v in vodi Zgodovinsko društvo Konjice ter sodeluje pri kulturnem dogajanju kraja ter ohranjanju kulturne dediščine. Je prejemnica občinskih nagrad na področju kulture: 1996 in 2016 ter 2018 in prejemnica bronastega občinskega grba.

Nam želiš kaj sporočiti? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...