Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako začeti izvajati jogo?

piše: Uredništvo
4. maj 2016    3320 ogledov

Za jogo nismo nikoli premladi in nikoli prestari. Jogo lahko pričnemo izvajati v katerem koli življenjskem obdobju in jo nadgrajujemo sistematično. Če se šele spoznavamo z jogo bodo začetne asane lažje in od nas ne bodo zahtevale večje telesne in psihične pripravljenosti. Težavnost asan se stopnjuje postopoma, z rednim izvajanjem joge. Vsi ne »nadgrajujejo« asan enako, saj je nadgradnja odvisna od sposobnosti posameznika. Z rednim izvajanjem joge se naučimo upoštevati in poslušati svoje telo, zato ne »prestopamo« mej omejitev lastnega telesa. Torej, ko začutimo, da je telo pripravljeno na to, da se vadba stopnjuje, to nadgradi. Z redno vadbo joge se zavemo tudi katere asane nam v določenem obdobju bolj ali manj ustrezajo, odgovarjajo. Po potrebi jih med samo vadbo tudi zamenjamo za ustreznejše. Z vadbo joge je pametno začeti z učiteljem joge, ki nam bo pripravljen podati različne informacije, navodila in nas vodil skozi proces učenje joge. Učitelj joge ni oseba, ki bi nam narekovala ritem izvajanja joge in nas v določene asane celo silila. Gre za osebo, ki prepozna in upošteva naše omejitve ter je pripravljena prilagoditi načrt vadbe posebej za nas. 

Kako se začeti ukvarjati z jogo?

Jogo lahko začneš prakticirati v skupini, kjer te bo ponesla energija skupine in pod vodstvom mentorja, ki te bo natančno vodil in poskrbel, da vse asane izvajaš pravilno ter ti nudil dodatno podporo in uvide.

Tukaj najdeš nekaj naslovov na koga se obrniti. Če ti kdo zavibrira, se poveži z njim. ;) >>

{businesses}

Če se želiš poglobiti v jogo popolnoma sam/-a doma, je tudi to mogoče. Na internetu lahko najdeš veliko posnetkov, ki ti bodo pomagali. Vendar ti vsekakor svetujemo, da začneš v skupini ali vsaj v paru, da ti bo vsaj nekdo v pomoč. 

Poveži se z drugimi ljudmi, ki se ukvarjajo z jogo in jih povprašaj o njihovih izkušnjah ali kontaktiraj koga s katerim bi rad izvajal jogo. >> {community}

Za začetnike priporočamo, da si preberejo odlično knjigo o jogi, v kateri najdejo tudi sklop vaj za 21 tednov: Joga za zdravje (Selvarajan Zesudian in Eslisabeth Haich). Če vas bo zanimalo še poglobljeno razumevanje joge pa vam priporočamo še Patanjalijeve Joga sutre in Bhagavad Gito.

Udeleži se kakšnega tečaja ali posameznega dogodka na katerem se boš spoznal s posameznimi vrstami joge in ugotovil/-a katera ti najbolje ustreza ter se jo nauči izvajati optimalno, da boš imel od nje največ učinka. Joga tečaje in dogodke najdeš tukaj. >>
{events}

 Preberi še več o jogi:
{articles}Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...