Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kdaj in kje izvajati jogo?

piše: Uredništvo
4. maj 2016    2231 ogledov

Kdaj naj vadim jogo?

Jogo lahko vadimo┬ázjutraj, zve─Źer, ─Źez┬ádan, pravzaprav kadarkoli si za┼żelimo. Vedno ve─Ź je tak┼ínih, ki jogo vadijo tudi med slu┼żbo ali slu┼żbenimi obveznostmi. U─Źinki joge naj ne bi bili odvisni od tega, kdaj v dnevu vadimo┬ájogo. Na splo┼íno pa se naj bi se joga vadila zgodaj zjutraj ali v zgodnjih ve─Źernih urah. Pri izbiri termina pa moramo biti pozorni na dejstvo, da nekatere asane prebujajo (nas napolnijo z energijo), druge pa nas pomirjajo. Vsak lahko s pomo─Źjo redne vadbe joge ugotovi, kateri ─Źas v dnevu je zanj najprimernej┼íi. Primerno je, da najdemo sebi najustreznej┼íi ─Źas, saj se lahko med jogo le tako povsem sprostimo in usmerimo svojo pozornost na izvajanje joge ter u─Źinke, ki jih joga prina┼ía.

Koliko ─Źasa naj bi vadil┬ájogo?┬á

─îas vadbe┬ájoge je pogosto odvisen od vrste joge in vseh aspektov, ki sestavljajo uro joge. Z redno vadbo joge se nau─Źimo upo┼ítevati svoje telo in za─Źutimo, koliko ─Źasa je za nas primerno, da vadimo┬ájogo. ─îe jo vadimo v doma─Źem okolju (brez DVD-ja), lahko sledimo lastnim zmogljivostim tistega dne ali pa sledimo dolo─Źeni sekvenci poz, ki smo se jih nau─Źili ali jih ka┼żejo prek DVD-ja. Navadno vadba joge traja pribli┼żno eno uro, lahko je nekoliko kraj┼ía ali dalj┼ía. Videoposnetki in posnetki na DVD-jih pa lahko prikazujejo tudi kraj┼íe, 30-minutne programe vadbe joge. ─îe smo jogo za─Źeli sami, brez nadzora u─Źitelja (npr. prek knjig ali DVD-jev), je dobro, da sami reguliramo ─Źas trajanja vadbe joge in ga sproti podalj┼íujemo. Za za─Źetek je dobro, da izvedemo dolo─Źeno ┼ítevilo ponovitev osnovnih asan, ki jih potem dopolnjujemo s te┼żavnej┼íimi, in hkrati podalj┼íujemo ─Źas trajanja vadbe. Jogo vedno kon─Źamo s polo┼żajem trupla, t. i. savasano, ki naj bi bila po besedah ┼ítevilnih najpomembnej┼íi del vadbe joge.┬á

Kje naj vadim jogo?

Jogo lahko vadim┬ána prostem v naravi ali v zaprtem prostoru. Vsak zaprt prostor, v katerem se vadi┬ájoga, naj bi bil prezra─Źen, ─Źist, brez nepotrebnih pripomo─Źkov, umirjen, svetel in spro┼í─Źujo─Ź. Pri vadbi joge v naravi moramo poskrbeti za primeren prostor in ustrezne pripomo─Źke, ─Źe ne ┼żelimo vaditi┬ájoge na golih tleh. Jogo lahko vadimo individualno ali v skupini ve─Ź ljudi. Individualna vadba joge lahko poteka v doma─Źem okolju z DDV-ji joge ali brez teh ali pod vodstvom u─Źitelja joge. ─îe nam bolj ustreza vadba joge v skupini, potem je dobro, da si izberemo skupino, v kateri bo manj┼íe ┼ítevilo ljudi (do 10), saj se u─Źitelj joge ne bo mogel┬áposvetiti posameznikom.

 Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Teme:
Nalagam...