Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Prava ljubezen – kako jo najti?

piše: Uredništvo
6. september 2016    4716 ogledov

Petdeset, petnajst, devetdeset let – ni pomembno, koliko smo stari, kakšna je naša politična ali duhovna usmerjenost, ali smo vzor 'pridkanosti' ali obsojeni zločinec, vsi imamo nekaj skupnega. Globoko željo po sprejetosti, po tem, da ljubimo in smo ljubljeni. Tudi ni pomembno, kako prizadeti smo bili v preteklosti, koliko propadlih zvez imamo za seboj … V sebi še vedno hrepenimo po tisti pravi ljubezni, ki bo trajala.

Iščemo ljubezen na pravem mestu?

Vsi zavedno ali nezavedno iščemo nekoga, ki ga bomo lahko ljubili in ki nam bo to ljubezen vračal, nam dajal občutek podpore in varnosti. Ko spoznamo človeka, s katerim se ujamemo, ga želimo resnično spoznati in skupaj graditi prihodnost.

Če ga ne želimo preveč spreminjati in ne sebe, lahko to odlično deluje. Nekaj časa. Ampak ali lahko traja? Nam to res prinese tisto, kar iščemo in po čemer hrepenimo?

Resnica je, da karkoli zunanjega naredimo za ljubezen (tudi iskanje ljubezni zunaj, tj. v partnerju), je ne bo povečalo, nam prineslo boljšega odnosa ali spoznanja, kaj ljubezen je. Zato je na svetu toliko nezadovoljstva tudi po tem, ko nam med peščico morebitnih kandidatov le uspe izluščiti pravo/-ega. Zato imamo kljub začetnemu navdušenju in kljub temu da v odnosu vse drugo 'štima', občutek, da še vedno nekaj manjka. 'Fora' ni v človeku, ampak v nas.

Želimo iluzijo ali pravo ljubezen?

Prepričujemo se, da je naše iskanje prave ljubezni resnično, a je vse to zgolj ukvarjanje s pričakovanji in predstavami namesto občutenja prave ljubezni. V resnici imamo toliko prepričanj o ljubezni, da nas dušijo in nam ne pustijo ljubiti sebe in drugih ter živeti življenja takšnega, kot je v vsej popolnosti. 

Preden lahko ustvarimo poln odnos, moramo pogledati resnici v oči, prevzeti odgovornost in najti pravo ljubezen v sebi. Čeprav ste to najverjetneje že večkrat slišali in se vam zdi 'zlajnano', je to edina pot do prave brezpogojne ljubezni.

 

Če želite, da vas ljudje ljubijo brezpogojno in podpirajo, odkrito poglejte, kako vi sami pogojujete ljubezen, to, kaj je, kakšen je pravi partner ter kakšen naj bi bil odnos!

Prava brezpogojna ljubezen ne omejuje in nima prepričanj, ljudje pa jo ves čas zavedno ali nezavedno pogojujemo.

Ste resnično pripravljeni na pravo brezpogojno ljubezen?

Potem morate najprej spoznati, da je nesmiselno iskati pravo ljubezen zunaj sebe. Najdemo jo lahko le v sebi. In ne zavijajte zdaj z očmi, najprej dajte priložnost nečemu novemu!

To ne pomeni, da ne morete najti partnerja, s katerim se boste globoko povezali in preživeli ta čas na Zemlji skupaj, v intimnem razmerju. Pomeni le, da je dobro najprej v sebi najti ljubezen in to ljubezen širiti navzven. Če že imate partnerja, super! Poskusite najti ljubezen v sebi in s tem poglobiti odnos do sebe in svojega partnerja.

Če še nimate partnerja, prenehajte iskati zunaj sebe ali pa vsaj poskusite dati priložnost nečemu drugemu, popolnoma novemu. Možnosti, da obstaja nekaj drugačnega in izjemnega.

Kaj je prava ljubezen?

Prava ljubezen si ti. Ko si torej želite ljubezni, si v resnici želite sebe. In to vam je ves čas na dosegu, le odstreti morate vse, kar ste do zdaj naložili, da boste prišli do bistva.

Ko bodo tvoja pogojevanja, predstave in prepričanja odpadli, bo spoznanje sebe in prave ljubezni dozorelo. 

Šele takrat lahko resnično zaživite (sami ali v odnosu) in se predate življenju. 

Kako povečati prisotnost prave ljubezni v svojem življenju?

1. Najdite njen vir, ki nikoli ne prihaja od zunaj, temveč iz vas

To storite tako, da ste prisotni v tem trenutku in opazujete sebe in ljudi, ne iz drame, ampak iz ljubezni. Poskusite se oddaljiti od čustvene navezave na določeno osebo in uvidite trenutek tak, kakršen je. 

Pri tem vam lahko pomaga tudi ta vodena meditacija: 

2. Odkrijte in ozavestite svoja prepričanja

Kakšna prepričanja, pravila in zahteve imate glede ljubezni? Izpolnite naslednji stavek s svojimi prepričanji:

Ko nekdo naredi/je __________, to pomeni, da me ljubi. Ko nekdo naredi/je __________, to pomeni, da je to resen odnos, vreden truda in ima prihodnost.

Ljudje imamo toliko dobronamernih pravil in prepričanj, kakšen bi moral biti naš partner, naš odnos. Samo poglejte, kako ste pogojili zgornja dva stavka. Pogojili pa ste ju izključno zato, ker v vas prevladujejo strah, prepričanja in predstave, ki ste jih nabrali v svojem življenju. To vam onemogoča dostop do prave brezpogojne ljubezni.

3. Bodite radovedni glede svojih prepričanj

Vprašajte se: Je to moje prepričanje absolutno resnično? Kaj se zgodi, če pomislim, da ni nujno resnično? 

4. Razširite svoja spoznanja iz meditacije, prisotnosti v trenutku in opazovanja na vsak trenutek svojega življenja

Ni dovolj, da v meditaciji spoznate prisotnost trenutka in doživite stanje opazovalca, potem pa na to pozabite. Vaš cilj naj bo, da ta spoznanja poskusite razširiti na čimvečji del dneva in tako delujete v svojem življenju.

5. Spoznajte, da je ljubezen , kot jo dojema večina, le igra

Igra skrivanja in pretvarjanja. Je polna idej, kakšna bi ljubezen morala biti in kako bi se drugi morali vesti.

6. Spoznajte, da zunanja ljubezen potrebuje in zahteva

Prava ljubezen pa osvobaja. 

Poglobite se raje v pravo ljubezen v sebi. Ali pa jo vsaj dodajte svojemu zunanjemu iskanju ljubezni. Navsezadnje, ali ni to esenca tega, kar iščete?

 

 

Vir: Povzeto po Michael-u Alperstein-u: What is Spiritual Love , http://www.lightworkersworld.com/
Deli svoje izkušnje! 9
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Dragan
  komentiral 3 mesec nazaj
Prava ljubezen je ljubezen do Boga , vse ostalo je iluzija
srecko
  komentiral 1 leto nazaj
Prava ljubezen kaj je to.Mislim da to ne obstaja.Jaz poznam zenske ki te ljubijo samo toliko casa dokler ji placujes solanje stanovanje avto itd.Ko pa ne zaslzis vec dovolj da pokrijes njene potrebe po zapravljanju si poisce novo zrtev.Obstaja samo ljubezen do sebe.
srecko
  komentiral 1 leto nazaj
K
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala. Težko je pa prodreti vase in občutiti svojo globino.
Vesna
Ivo
  komentiral 3 leto nazaj
Ljubezen sem odkril pred 40-imi leti. In ta se je izgubila v množici. Sedaj sem odkril ponovno taisto, živiva sicer na različnih koncih, različno življenje, vendar privlačnost je ostala v prvotni obliki.
Nataša Mulej
  komentiral 4 leto nazaj
Matjaž
  komentiral 4 leto nazaj
Dobro vprašanje Katjuša! Mogoče zato, ker je tako naravnano življenje od rojstva naprej? Vsa pomembnost se daje zunanjemu svetu in tako odrastemo v prepričanju, da je tudi ljubezen zunaj nas. Ko se po nekaj neuspelih poskusih iskanja ljubezni v svetu obrnemo navznoter pa "rezultatov" tudi ni kar čez noč... verjetno je potrebo kar nekaj vztrajnosti ter predvsem iskren namen, da odložimo kup nabrane "prtljage" in se dokopljemo do prave ljubezni oz. svojega bistva...
Katjuša
  komentiral 4 leto nazaj
Zakaj je nekaj kar je že v nas tako težko odkriti...
K
Elizabeta
  komentiral 4 leto nazaj
Nalagam...