Simona Vrhovec

Otroci in prizemljevanje - kako otroku pomagati, da postane bolj čuječno prisoten?

8. september 2020    994 ogledov

Otroci pridejo na svet s svojo zgodbo, s svojim poslanstvom in energijo. Vtisi, ki jih pridobivajo skozi življenje, jim ustvarjajo izkušnje in seveda naučene vzorce. Naravno pa so, po mojem mnenju, otroci energijsko izredno pretočni in so kot kolibriji. Raziskujejo svet z iskricami v očeh in s popolnim zaupanjem.

Svet jih nato uči, da je potreben red, so pravila in okvirji. A, oni bi le leteli. Eden od teh kolibri otrok sem bila zagotovo tudi jaz. S pozornostjo raje v naravi, med živalmi in pravljičnem svetu. Precej hitro spoznamo, da je potrebna tudi prizemljenost, tudi določeni zdravi okvirji, ki nam dajejo občutek varnosti, stabilnosti in prizemljenosti.

Danes želim z vami deliti nekaj jogijskih vaj, ki lahko otrokom na nežen in ljubeč način, balansira prvi energetski center. Imenujemo ga tudi korenski center, saj je povezan z našo družino, z našimi predniki. Povezujemo ga z elementom zemlje, kjer je pomemben predvsem zdrav odnos do telesa in seveda z naravo. Spodaj torej nekaj načinov, kjer lahko otrokom nudite povezavo s frekvenco zemlje.

1. GIBANJE;

zavedanje svojega telesa in predvsem pokončne hrbtenice, daje otrokom naravni steber in občutek stabilnosti. Preko jogijskih asan telo pripravimo na fizični in energetski ravni, da je čim bolj v harmoniji. Tako krepimo, raztezamo, raziskujemo ravnotežje in zaznavamo občutenje, odnos do telesa. Tudi, kako ljubeče negovati telo.

Ena izmed jogijskih asan, ki dobro prizemljuje je položaj palice. Stik z zadnjico in pokončna hrbtenica daje dober občutek stabilnosti in tudi umirjenosti. Nogi sta iztegnjeni spredaj. Lahko si pomagamo tudi tako, da se naslonimo s hrbtom na steno.

2. DIHANJE V TREBUŠČEK;

dihanje omogoči, da energija teče po celem telesu. Rečemo ji tudi prana – življenjska energija, saj brez diha ni življenja. Za dobro balansiranje prvega centra in umiritve, je pomembno dihanje v trebušček. Otroka vodimo v sproščen ležeč položaj. Na trebušček položimo igračo ali dlani. Z vdihom naj spremlja, kako se trebušček dvigne in s tem tudi igrača in pri izdihu spušča. Morda celo šteje do 4 pri vdihu in izdihu. Postopoma se celo telo sprosti, tako um, kot dih. Obenem pa otroka učimo, kako se lahko sam umiri, kadar je v kakšni neprijetni situaciji. Sčasoma se namreč nauči pravilnega diha brez pripomočkov.

3. KRISTALI;

so pravi zaklad narave in vsak nosi svojo vibracijo. So odlični pomočniki pri meditaciji, lahko jih samo držimo v rokah ali celo položimo pod nogami, preden gre otrok spat. Rdeči jasper pomaga otrokom, da se lažje umirijo in se počutijo varno. Zagotovo pa pomaga pri bolj mirnem spancu.

4. ETERIČNO OLJE;

vonj in prvi center so izredno povezani. Zato je eden izmed načinov, da otroka umirimo tudi čuječno vonjanje. Lahko je le preprosto pozornost vonjav, ko greste na sprehod v naravo. Lahko pa uporabite eterično olje npr. angeliko. A, jaz osebno pri otrocih ne dajem direktno na kožo ali oralno. Zagotovo velja določena previdnost, saj lahko pride do razdraženosti, alergij itd.. Torej, sama dodam kanček olja na glinen podstavek in seveda ne v direktni bližini. V kolikor niste prepričani ali bi uporabljali eo, vedno najbolj deluje vonj gozda, travnikov, narave na sprehodu.

5. VIZUALIZACIJA;

na primer kako otrok postane čudovito barvito drevo. Predstavlja si močne korenine, ki gredo v središče zemlje. Čim bolj natančno naj si drevo predstavlja. Kakšne listke ima, kakšen sadež obrodi, kakšne cvetove ima.. Nato, lahko vodite tudi, da si predstavlja, kako kljub temu, da zapiha veter ali pada dež, ostane v stiku z zemljo. Vse se spreminja, a on ostaja čudovito, edinstveno drevo.

6. AFIRMACIJA;

afirmacije so meni nekaj resnično ljubega. Seveda, ne rešijo vsega, a z mentalno pozitivno naravnanostjo lahko otrok ostane miren, stabilen in se lažje sooči z situacijo. Primeri: ” VAREN/A SEM.” , ” MOJE TELO JE ZDRAVO. “, ” IMAM DRUŽINO, KI ME PODPIRA.” , ” LJUBLJEN/A SEM.”

Tako, to je le nekaj načinov, a po mojih izkušnjah prav lepo pomagajo otroku, da postane bolj čuječno prisoten, umirjen in v stiku s tem trenutkom tu in zdaj. Bodite seveda potrpežljivi in raziskujte, kaj najbolj ustreza vašemu otroku. Vsak je namreč edinstven, barvit kolibri, ki komaj čaka, da razpre krila. Mi pa mu pomagajmo, da bo imel še trdne korenine in gnezdo. Gnezdo, v katerega se lahko vedno vrne nazaj.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 3 leto nazaj
Super,čudovito in zelooo uporabno. Hvala.❤
Nalagam...