Tomaž M.

Skozi verstva, religije, ideologije in učenje k duhovnosti

piše: Tomaž M.
24. september 2018    186 ogledov

Duhovnost je stanje zavesti, ki nas privede do bolj harmoničnega odnosa med zahtevno dušo in nebrzdano ter radoživo ali preplašeno zavestjo. Ob harmoniji duše z zavestjo, zlahka sledimo svojem poslanstvu, hodimo po svoji začrtani življenski poti, cenimo povezanost naše zavesti z ostalimi ljudmi kot tudi s Stvastvom, na svoji poti z veseljem ter nesebično tudi ponudimo roko potrebnim pomoči, itn.

S tem prispevkom ne želim izpostaviti nekega bolj vrednega načina ali religije za dosego vaše duhovnosti, to izbiro naj vsak posameznik opravi sam pri sebi. Tudi tisti, ki menite, da nimate svoje duše, v svojo zavest pa močno verjamete, torej le vzpostavite bolj harmoničen in poglobljen odnos s svojim bistvom (notranjostjo, podzavestjo, srcem, ...) in prepričan sem, da tudi vi lahko zaživite duhovno ter bolj kvalitetno brez posebne religije. Ostali, ki že imamo neko svoje prepričanje, religijo ali podobno, je vredno to obdržati in uporabiti v smislu učenja ter kasneje svoje življenje kot zaposlitev po naučenem.

Duhovnost je torej naše dragoceno darilo Stvarstva ob rojstvu. Verstva, religije, ideologije naj nam pri tem predstavljajo le ovitek ali dekoracijo darila, ki nam služi dokler sami ne dosežemo vredne vsebine darila, nikakor pa ne bi smelo biti jabolko spora, kateri ovitek je boljši, pristnejši, pravi... Vse take dileme nas le odmikajo od bistva darila, nas vodijo k zavrženju dragocene vsebine in pretiranem čaščenju manj pomembnih dekoracij darila.

Večina verstev, religij, ideologij in filozofskih prepričanj, ki so naravnana konstruktivno (pozitivno, k Svetlobi, Bogu, Stvarstvu, naravi, itn.), nam naj služijo le kot koristen vir za pridobivanje znanja za življenje. Ko enkrat dosežemo duhovno znanje ga moramo začeti enostavno in brez veliko kompliciranja uporabljati, sicer lahko mi postanemo ujete kokoši nesnice in orodja v rokah raznih verstev, ideologij, gurujev, učiteljev... .

Zelo pomemben del duhovnovnosti je, da znamo ostati na svoji začrtani poti, kljub oporekanju mnogih in njihovih iskanj "boljših poti za nas", mi izberemo svojo odločitev, saj bomo na cilju naše poti, za vse prehojene korake zaslužni in odgovorni prav mi sami. Med kopico nasvetov drugih, pa znamo odbrati tudi nekaj koristnih napotkov, ki jih je vredno vključiti v svoje življenje.

Nikogar ne nagovarjam niti sam tako ne razmišljam, da dekoracijo darila, takoj raztrga, zavrže, pozabi ali celo spremeni. Spomnimo se pri tem darila nam drage osebe, kako med odvijanjem skrbno pazimo, da ne poškodujemo lepe dekoracije. Po ogledu vsebine darila pa tudi srbno shranimo dekoracijo. Kasneje, ko dekoracijo najdemo v kakšnem predalu, ponovno podoživimo lep občutek obdarovanja.

Vsem duhovno uzaveščenim ljudem toplo priporočam naj vsa koristna spoznanja postopoma le udejanijo v svoje življenje, hkrati pa znajo ohraniti spoštljiv odnos in hvaležnost za vse naučeno izvoru spoznanja svoje duhovnosti (religiji, verstvu, ...). Sčasoma, ko nam pridobljena spoznanja in duhovnost rahlo zbledijo, jih je vsekakor vredno osvežiti in/ali dopolniti.

Ko enkrat zares v polnosti zaživimo svoje življenje smo radi v povezavi z ostalimi ljudmi in ponavadi želimo to naše znanje prenesti tudi nanje. To bomo najuspešneje opravili prav s svojim zgledom dojemanja življenja in našega ravnanja ob raznih grenkobah življenja. Če jih to pritegne in se začnejo zanimati za naš način dojemanja jim lahko pričnemo postopno pomagati tudi z našimi koristnimi napotki za njihovo življensko pot. Vsak drugačen pristop ne bo sprejet in zna obroditi ravno nasprotno od pričakovanega. Preostane nam pa tudi splošno ozaveščanje ali spominjanje že znanega, v kar uvrščam tudi ta svoj prispevek.

ToM

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...