Urban Jersin

Sovraštvo

piše: Urban Jersin
5. junij 2018    388 ogledov

Kaj sploh pomeni custvo/dejanje sovraziti? Kdaj kot otroci spoznamo sovrastvo? Ponavadi ima tragedija nekoga, ki ja nastradal in pa krivca, ki je storil. Kot ljudje, zmeraj iscemo lazje poti do rezultata. Ko pride do tragedije, kaj je najlazja pot? Je lazja pot mogoce pozitiva? Ki je iskanje dobrih in pozitivnih stvari, ki se jih lahko naucimo od tragedije. Seveda ne, nasi mozgani reagirajo preko instinkta zato prevlada strah, panika, beg, ves mozganski proces nam vpije, TO JE NAROBE! Zato izberemo najlazjo pot za katero nam celo telo govori da se moramo osredotociti na to negativno stanje. In kaksna je nagrada za to? Kmalu zacnemo iskati bliznjice do zakljucka nekega stanja. Ljjubezensko razmerje v katerem ze dolgo casa ni iskre. Nekatere male stvari zaradi katerih smo partnerja vzljubili, sedaj sovrazimo. Ugotoviti hocemo na vsak nacin kaj se je zgodilo in kaj je slo narobe in vecina se nas odloci opustiti, namesto da bi to videli kot znamenje, kako izboljsati vse skupaj. ‘’Negativity is the easy way out!’’ Gary Vaynerchuk

Do vsakega uspeha pride s procesom in predanostjo, tako lahko tudi uspesno premagamo sovrastvo. Samo vprasajmo se koliko dejanj lahko nastejemo, ki jih sovrazimo. Koliko je pa tistih, ki jih ljubimo? Sedaj vidimo da nam je najlazje zasovraziti in najtezje nekaj sprejeti oz. vzljubiti. Koliko smo se potem skozi zivljenje spoznali ce toliko stvari sovrazimo? Cas je da temu naredimo konec in naredimo zacetek borbe proti sebi.

Osebna izkusnja katera mi je zivljenje obrnila na glavo. Bila je  kresna noc, ko me poklice prijatelj. ‘’Prosim pridi pred solo, nekaj se je zgodilo’’. Ze sam obcutek kako je to rekel me je pognal v tek. Prispem in vidim vse moje prijatelje na kupu, vsi zalostni v solzah. Vprasam kaj se je zgodilo, ko mi povedo da je nasega zivljenskega prijatelja celno zbil avto, medtem ko je bil na motorju. Skratka dogodek me je pahnil v tisino. Hkrati me je pa prebudil, vsakemu se lahko zgodi, zivljenje je nepredvidljivo zato ga ne smemo jemati samoumevno. Clovek, ki ga je zbil. Vsi smo ga sovrazili, le kako ga ne bi? Konec srednje sole je bilo, zacel bi studentsko zivljenje, zacel bi komaj ziveti. Le kdo ga ne bi sovrazil. Minejo 2 leti ko se zaposlim v piceriji, nad katero zivi prav on. Vsak teden ga gledam v uzivanju penine in druzbe. Moje sovrastvo se je vedno bolj stopnjevalo. Pride dan, ko preko telefona naroci losos steak za sabo. Zrezka nisem spekel do popolnosti, vendar pa vem da ni bil slab, ko ga je zavrnil in ga prinesel nazaj sem ga tudi poskusil, ni bil najboljsi, bil je pa dober. Opisal mi ga je kot drek. V najstnistvu sem bil mocno pogojen na agresijo in tisti moment ko je rekel drek.. Zavrela mi je vsa kri v telesu in pred ocmi se mi je stemnilo. Vso sovrastvo, ki se je nabiralo skozi leta in penine je hotelo priti na dan in enkrat za vselej koncati zadevo. Korakam proti njemu, ko me v glavi nek glas vprasa: ‘’Urban, kako bi resil to po najtezji poti?’’ Oci se mi zasolzijo. Odlocil sem se, spekel mu bom najbolsi zrezek, ne zato ker si ga zasluzi, ampak zato ker si jaz zasluzim ljubezen in postati mnogo boljsi! Zato ker raje ljubim kot sovrazim! Premagovanje samega sebe. Zivljenje se mi je spremenilo, bolj sem hvalezen za probleme kot pa zivljenje brez problemov. Raje se ucim in tekmujem sam s sabo vsakodnevno, kot pa stojim na mestu brez problemov. Problemi pripeljejo restive ali pa sovrastvo. Kdo ste?

Mislim da je cas ko se moramo vstati in pogledati skozi zivljenje kaj sovrazimo. Mislim da se moramo vprasati, je sovrastvo produkt nesprejemanja, ali produkt straha? Cas je da naredimo korak naprej in zacnemo tekmovati sami s sabo! Kaj sovrazite? Sovrazite tek? Pustite si postati dobri v teku, pustite se da se vam spremeni v navado, pustite si ga vzljubiti. Za vsako sprejemanje je potreben proces in volja. Pustite si biti neustavljivi! Sovrazite visino? Pojdite plezati! Naj si vsak od nas razbije mit o sovrastvu, dokler ga nosimo svet ne bo poznal svetovnega mira. Nehajmo si odgovarjati na vprasanja z ‘’nemoremo si pomagati, taksni pac smo’’.

Mesecni izziv:
* Ce sovrazis neko dejavnost, se ji posvecaj vsaj en mesec 15 minut na dan. Naredite vse da postanete v njej vsaj odstotek boljsi. Koliko casa rabimo da novo dejavnost spravimo navado? Odvisno je od tega koliko jo sovrazite, pravijo da od 18 dni pa vse do 254. Z voljo je mogoce vse.

Tedenski izziv:
*Naredi nekaj cesar se bojis. To vam bo dvignilo samozavest in pa vas bo naredilo zavedne da ste zmozni premagovanja in sprejemanja.

Dnevni izziv:
* Ce imate v zivljenju cloveka, ki ga sovrazite, naredite zanjga nekaj lepega. Zakaj? Ker ste vi boljsi, ker ste vi lepa, mocna oseba!

‘’No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than the opposite.’’

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...