Polona Sepe

Joni – svetišče ženskosti in zlorabe

piše: Polona Sepe
4. september 2014    3468 ogledov

Zlorabljena joni

Znanstvene raziskave nevrologov so pokazale, da je ženska vagina (joni) nevrološko povezana z možgani, celo do take mere, da se govori o tem, da je to en sam organ in da je pojmovanje vagine kot samo spolnega organa zastarelo. Dogajanje v vagini vpliva na izločanje hormonov, na različne centre v možganih ter posredno vpliva tudi na zavest ženske, na njen občutek za avtonomnost in zaupanje vase. Stimulacija različnih predelov vagine pri ženskah sproža različne čustvene odzive in dotikanje teh delov aktivira delovanje različnih možganskih centrov. Ta dognanja naj bi bila začetek nove seksualne revolucije in popolnoma drugačnega razumevanja ženske spolnosti. No, to ni nič novega za tantro, vendar takšno razumevanje postaja splošno razširjeno, hvala bogu. Tudi tantra recimo govori o tem, da je vsak del joni povezan z eno od boginj – z enim od desetih vidikov ženske energije.  

V tem kontekstu imata zloraba in posilstvo (vključno z nenasilnim posilstvom) precej hujše posledice, kot se je verjelo do zdaj, saj vplivata tako na delovanje ženskega telesa kot na njeno psiho in um. Vplivata na delovanje avtonomnega živčnega sistema in povzročata spremembe v njenih fizioloških odzivih, ki se lahko kažejo kot težave z ravnotežjem, zvonjenje v ušesih ali vrtoglavica. Psihološko pa poškodujeta njeno samozavest, ustvarjalnost in občutek za povezanost z drugimi. Strokovnjaki zdaj ugotavljajo, da terapevtske skupine, ki poskušajo ženskam po takih izkušnjah pomagati samo s pogovori, niso dovolj in da bi se bilo treba zdravljenja in okrevanja zlorabljenih žensk lotiti bolj celostno in seveda zlorabe in posilstva tudi strožje kaznovati.  

Zdaj pa si poglejmo stanje v Sloveniji. Ali veste, da je vsako tretjo žensko, ki je bila na mojih delavnicah, spolno zlorabil družinski član, družinski prijatelj ali nekdo iz družbe bratov ali sestra? Veliko jih je zlorabo doživelo tudi na delovnem mestu ali pa v ožji skupnosti. Moja hči pravi, da ima skoraj vsaka druga njena prijateljica takšno izkušnjo. Vendar je to še vedno tabu tema, o kateri se javno ne govori veliko, čeprav bi že morali vklopiti sirene za splošno nevarnost.

Prav tako nimamo specialistov, psihologov in tima strokovnjakov, ki bi bili specializirani za področje dela z žrtvami spolnega nasilja, ki bi razvijali tehnike in preverjali rezultate, ki bi opravili tudi raziskave in zbrali statistične podatke! To pa je povsem običajno v tujini. Ko sem pogledala na internet, sem našla eno terapevtsko skupino na Obali – premalo! Zatorej ženske, spregovorite o tem. Podprite druga drugo. Če ženske same ne bomo zahtevale, da se začne to raziskovati in resno obravnavati, ne bo tega nihče storil namesto nas. Matere, pogovarjajte se s svojimi hčerkami in jim stojte ob strani.

Tantrični protokol

Ženska joni je torej tesno povezana z delovanjem možganov in pozitivna spolna izkušnja neposredno vpliva na pozitivno samopodobo ženske, na njen občutek samozavesti in ustvarjalnost. Negativna in nezadovoljiva spolna izkušnja pa zmanjšuje njeno pozitivno samopodobo, samozavest in občutek avtonomnosti. Obstaja veliko terapij, s katerimi lahko zdravimo posledice negativnih izkušenj, in tudi tantra jih pozna veliko.

Med negativne izkušnje, ki imajo prav take posledice, kot sem jih naštela zgoraj, spada tudi to, da dovolimo, da moški vstopi v nas prezgodaj, ko še nismo povsem pripravljene, in to se pogosto dogaja tudi med partnerji, ki se imajo radi. To se ne zgodi zaradi slabih namenov – moški to naredijo iz nevednosti, ženske pa to dovolijo, ker ne razumejo, kako pomembno je to zanje. Morda se krivijo, ker potrebujejo več časa kot moški, da se vzburijo (vendar je to, da je ženska krivulja vzburjenja daljša, popolnoma normalno), morda bi mu rade dokazale, kako seksi so, ali pa bi mu preprosto samo rade ustregle. Prezgodnja penetracija ima prav tako negativen vpliv na samozavest ženske in njeno samopodobo. Ne pozabite, naša vagina je neposredno povezana z našimi možgani! V tantri imamo zato protokol oziroma navado, da moški vedno vpraša žensko, ali lahko že vstopi vanjo. Tako se lahko izognemo številnim negativnim čustvenim stanjem, s katerimi v vsakodnevnem življenju kronično sabotiramo same sebe. Poskusite torej svojemu partnerju ljubeče in brez obtoževanja dopovedati, da mu boste vi povedali, kdaj lahko vstopi, in mu razložite, da je to za vas pomembno. Običajno se bo najlažje pozitivno odzval, če mu boste rekli, da bosta potem oba veliko bolj uživala. Če imata ljubeč odnos, vas bo zagotovo poslušal.

Tantrična tehnika za zdravljenje

V stanju vzburjenja in po orgazmu v naših možganih prevladuje alfa valovanje, stanje, v katerem smo zelo sprejemljivi za sugestije. Vsaka sugestija se v tem stanju pospešeno zasidra v našo podzavest. Vsak negativen komentar po ljubljenju ima zato lahko resne posledice in lahko postane vzrok za številne spolne težave. Prenehajte torej za trenutek brati in se zamislite, kakšne komentarje ste doživele po ljubljenju. Poskusite najti povezavo med temi komentarji in svojim odnosom do spolnosti.

Če ste že nazaj in nadaljujete branje, imam dobro novico za vas – isti princip lahko obrnemo tudi v svojo korist. Zamišljajte si, da vas med orgazmom ali pa po odnosu, ko s partnerjem ležita skupaj, prežema zlata svetloba. Vizualizirajte jo in čutite, da vas zdravi in vzpostavlja celovitost. Usmerite svoj um v pozitivno trditev oziroma afirmacijo, ki to potrjuje. Zamišljajte si, da ta svetloba zdravi vse vaše pretekle negativne spolne izkušnje, ki vam povzročajo težave. Če se pojavi negativen spomin, ga prežemite s to svetlobo in si zamislite ter podoživite pozitivni izid te situacije.  Prepustite se domišljiji in ustvarjajte pozitivne mentalne slike. Vibrirajte v energiji, vizualizirajte svetlobo, v umu vzdržujte pozitivne misli in uživajte.

Kaj pa ti praviš? 4
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Bojana
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala
Karina
  komentiral 2 leto nazaj
Dragoceno, zelo
Jasmina
  komentiral 2 leto nazaj
Čudovito, hvala.
Mia
  komentiral 3 leto nazaj
oh, tako pomemben del celote so te informacije, hvala
Nalagam...