Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Dan žena

piše: Uredništvo
7. marec 2014    803 ogledov

Dan žena je vsako leto bolj komercializiran praznik … Kakor vsi, kajne? Pa se sploh spomnimo, čemu je namenjen? Oziroma kakšna je njegova zgodovina?

Ključna oseba, odgovorna za nastanek tega praznika, je Clare Zetkin, nemška socialistka in borka za ženske pravice, ki je že leta 1910 dala pobudo za ta praznik. Prvič so ga praznovali leto za tem v Nemčiji, na Danskem in Švedskem. Praznik je poleg ženske ekonomske, politične in socialne enakopravnosti posvečen tudi 140 ženskam, ki so leta 1911 umrle v požaru v newyorški tekstilni tovarni.

Ženske v Evropi so namreč z izjemo Finske, Švedske in Norveške, kjer so dobile volilno pravico med letoma 1909 in 1910, volilno pravico dobile šele med obema svetovnima vojnama, drugje pa še veliko kasneje. V nekaterih državah na svetu je nimajo še dandanes.

Tudi v Sloveniji so že od leta 1897 potekali boji za enakopravnost žensk in leta 1945 so ženske z uzakonjenjem splošne volilne pravice dosegle pomembno zmago.

In čeprav je bistvo tega praznika ekonomska, socialna in politična enakopravnost žensk, velikokrat pozabljamo, da ni tako po vsem svetu. Preprosto to malenkost potisnemo na stran, saj smo me rešile svojo težavo. Pa vendar je ta dan namenjen tudi temu, da se spomnimo, da ni bilo vedno tako in da imamo moč, da pomagamo drugim. V ženskah je namreč neomejena moč.

Lepo je, če se naši bližnji spomnijo na nas in nam prinesejo rožico ter s tem izrazijo ljubezen in podporo kot ženski. Pa vendar, kaj storimo me zase? Kdaj ste nazadnje storile nekaj zase in se razvajale? Ta dan je več kot odličen tudi za to. ;) Privoščite si tisto tortico, ki si jo že dolgo želite … Privoščite si masažo, naredite si masko za obraz in lase ter se razvajajte v peneči se kopeli … Preberite kakšno dobro knjigo, napišite, za kaj vse ste hvaležni in kaj so vaši cilj.

Imejte se rade, spoštujte se in se ne odrekajte sreči za druge in njihovo dobrobit. Ne skrbite, da ste sebične. Daleč od tega! Če se imate tako rade in veste, kaj si želite s tem, dokazujete največjo mero spoštovanja. In le tako lahko naučite prihodnje generacije deklet, kako biti srečne, samostojne mlade ženske, ki bodo vladale svojemu svetu.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...