Taja Albolena

Sedem principov Življenja: Peti princip – Ritual

17. marec 2014    393 ogledov
Ritual je aktivnost, ki nam pomaga, da ostanemo povezani in motivirani. Ko se zavežemo svojemu življenjskemu namenu je ključnega pomena za to, da ostajamo naravnani oziroma uglašeni s svojim namenom to, da razvijemo dnevne rituale, ki nam pomagajo, da ostajamo v stiku s sabo. Ritual je aktivnost, ki jo opravljamo in ima za nas simboličen in čustven pomen. Gre za to, da ima samo dejanje nek globlji pomen za nas tudi v fizičnem pomenu, saj se po tem počutimo bolje ali bolj povezani s seboj.

 

Ritual je pravzaprav nek obred, rutina, lahko je zgolj nekaj trenutkov, ki si jih vzameš samo zase, zato, da se osrečiš. To so trenutki notranjega dušnega stika, kjer začutiš ravnovesje, si prisluhneš navznoter in se umiriš. In za rituale je značilno to, da jih redno ponavljamo. Gre za posvečeni čas, ki je neprecenljiv.

 

Pravzaprav je katerakoli akcija lahko ritual, če vključuje dva pomembna elementa, ki sta značilna za ritual in to je zavedanje in soglasje. Dejanje postane ritual, ko ga narediš z zavestnim zavedanjem simboličnega in čustvenega pomena in soglašaš s tem pomenom oziroma namenom. Potrebno je delovati z zavedanjem in soglasjem, da ustvariš ritual, kajti v kolikor stvari delaš brez enega od dveh temeljnih elementov gre zgolj za navado in ne za ritual.

 

Zavedanje in namera sta vaši osebni kvaliteti, ki ju ne morete izsiliti. Nihče vas ne more prisiliti, da posvečate svojo pozornost simboličnemu pomenu nekega dejanja, ali pa da soglašate s pomenom rituala. Telo je lahko prisotno, vendar če nismo resnično prisotni z zavedanjem in soglašamo z dejanjem, to za nas ne bo ritual, temveč zgolj navada. In pomembno je, da pri sebi pogledate katere stvari oziroma dejanja v vašem življenju predstavljajo ritual in katera so zgolj navada. Pogosto ljudje začnejo z rituali, ki kasneje zvodenijo v navade, ker dejanja izvajajo le zaradi ugajanja drugim ali iz razlogov, ki niso uglašena z njihovo Bitjo.

 

Ko se na svoji poti premikamo naprej in rastemo je ključnega pomena, da razvijemo osebne rituale, ki nas vedno znova spominjajo na našo zavezanost sebi in svoji rasti. Pozitivni vidik rituala je v tem, da je ritual lahko kakršno koli dejanje, ki ima zate simbolično in čustveno vrednost in se lahko zgodi v tvoji glavi. Sploh ni nujno, da gre za dejanje navzven. In zato te nihče ne more prisiliti v to, da privoliš v ritual, ki ti ne ustreza kot ti nihče ne more preprečiti, da dodeliš vrednost nekemu dejanju, ki si ga izbral zase.

 

Osebni ritual je lahko nedeljski zajtrk s tvojo družino, redno srečevanje s prijatelji, sprehod s prijateljico, telovadba, sproščanje v kopeli, branje knjig,… Rituali so lahko tedenski, ki ustrezajo določenemu dnevu v tednu, ali pa dnevni: jutranji tek, jutranje prebiranje časopisa, popoldanska sprostitev, večerno branje, poslušanje glasbe, čas za osebno nego, masaža,… Ritual ima svoj ritem, konstantnost, kar pomeni, da to počneš vedno ob istem času, isti dan in v približno istih časovnih okvirih. Postati morajo tvoja stalnica, hkrati pa ti ne smejo predstavljati obveznosti, saj naj bi bil to čas na katerega komaj čakaš, saj se takrat sprostiš, odpočiješ in se zabavaš.

 

Tako lahko tvoj torkov jutranji tek s prijateljico predstavlja ritual, če se zavestno odločiš, da je to poseben čas, ko aktiviraš svojo notranjo sposobnost, da v življenju dosežeš karkoli. V tem primeru je že samo zavezovanje vezalk čas, ko se naravnaš na svojo namero, da si prisotna v svojem telesu, da opazuješ svojo moč in svoje omejitve, svojo zmogljivost in sposobnost regeneracije. Ko se odločiš, da si zavestno prisotna in se opazuješ, si budna v tem, kaj se dogaja v tebi, se navada spremeni v ritual. In med tekom se večkrat spomniš na svojo namero in zavezo, kar okrepi energijo, ki jo vložiš v ritual. Praktični vidik srečanja s prijateljico in skupnega teka se morda s tem ne spremeni, nedvomno pa se spremeni tvoje doživljanje, čutenje in simbolična vrednost dogodka.

 

Rituali so v naših življenjih pomembni, ker dajo našemu življenju časovni okvir na dnevni, tedenski in mesečni kot tudi letni bazi. To lahko zelo lepo opazujemo pri ritualih praznovanja rojstnega dne ali pomembnih obletnic v našem življenju. Rituali nam dajo strukturo, s pomočjo katere stabiliziramo svoje življenje. Ljudje smo svoja življenja oblikovali okoli praznikov, letnih časov, počitnic, sezonskih ciklov. Kajti rituali nam pomagajo, da se povežemo z ljudmi, ki so nam blizu in predstavljajo pomemben del v našem življenju. Pogosto so rituali kot nekakšen izgovor, da drug z drugim delimo čustva, ki si jih drugače ne dovolimo izraziti (samo pomislite na številne objeme in poljube, ki so nekaj običajnega, ko oseba praznuje rojstni dan) in da zaupamo ljudem v svojem življenju. Izziv sodobne družbe je v tem, da se mnogim starodavni rituali praznovanja prehodov zdijo popolnoma odveč ali pa jih enačijo s komercializacijo praznikov in s tem slabijo tudi čustvene vezi med ljudmi, še posebej v družinskih krogih, saj so ljudje enostavno pozabili na rituale, kjer bi si družinski člani dopustili, da začutijo svoja čustva in se odprejo.

 

Rituali so bili od nekdaj podpora pri javnem izražanju tako žalosti ob tragedijah kot radosti ob zmagoslavjih in če se s tragedijami soočamo sami je to lahko preplavljajoče. Rituali nam pomagajo oblikovati naše javne izraze čustev, kot so žalovanje na pogrebu ali radost ob poroki ali rojstnem dnevu. Ko smo v stiku z ljudmi, ki čutijo podobno kot mi in vidimo ter čutimo kako izražajo svoja čustva nas to spodbudi, da tudi mi izrazimo svoja. Ob tem začutimo, da so naša čustva upravičena, ker jih delimo z drugimi, hkrati pa dobimo potrditev tega kar čutimo v sebi, kar je pogosto ključnega pomena, še posebej pri žalovanju.

 

Rituali pa nam pomagajo tudi , da najdemo stik s svojimi čustvi in predvsem s svojim notranjim temeljem takrat, ko v svojem življenju potujemo skozi iniciacije ali se soočamo s svojo »temno nočjo duše«. Rituali nam potrdijo našo polnoletnost, našo zavezo drugi osebi skozi poroko. Ključno je, da si znamo oblikovati rituale, ki nam pomagajo na naših prehodih v življenju.

 

Trije preprosti rituali, ki jih lahko uporabite, da se uglasimo s svojim življenjskim namenom:

  1.  Zahvaljevanje je preprost ritual, ki zahteva eno samo besedo; Hvala. Izrečemo jo z zavestnim zavedanjem, da s tem potrdimo dobroto in vse čemur smo zavezani.
  2.  Ustvarite oltar z namenom, da aktivirate lastnosti in kvalitete, ki jih prepoznavate kot ključne za vaš življenjski namen. Oltar predstavlja sidro vaši nameri in vas vedno znova spomni čemu ste se zavezali.
  3.  Obdajte se s predmeti, ki vas spomnijo na vašo zavezo življenjski misiji, kot so slike, cvetje, kristali.
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...