Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Izdelave mila doma

31. marec 2014    403 ogledov

Milo so odkrili že dolgo tega, še v Rimskem imperiji, če ne še prej. Je zahtevnejši izdelek domače naravne kozmetike, vendar pa povsem izvedljiv tudi v domačm okolju, predvsem pa čudovit za uporabo.

Čudovito domače milo

Veliko je razlogov, ki govorijo v prid domači izdelavi mila. Predvsem vemo katere sestavine smo uporabili in imamo resnično neskončno možnosti ustvarjanja in kombiniranja. Milo si tako lahko izdelamo povsem po svojem okusu. Domače milo je biološko razgradljivo, kar je v današnjem svetu pomembno. Je vsestransko uporabno, saj ga lahko uporabimo tudi kot milno osnovo s katero lahko ustvarjajo tudi otroci, ali pa ga uporabimo kot sestavino v čistilih, lahko ga v nadaljevanju uporabimo za izdelavo šamponov, prav pride tudi pri zobnih pastah, pa še kaj bi se našlo. V postopku umiljanja maščob se tvori glicerol, ki v milu ostane, ter zagotavlja dodaten vlažilni in negovalni učinek.

Pozor: delo z bazami je nevarno

Sam postopek izdelave je razmeroma enostaven in kvaliteta domačega mila, če je pravilno narejen, je res izjemna. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da je lahko postopek izdelave zelo nevaren, če s sestavinami ne znamo pravilno ravnati. Dela se namreč z močnimi bazami (obratno, kot kisline – na koži pa povzročajo prav tako hude poškodbe), zaradi česar je potrebno res dosledno upoštevati navodila glede varnosti, glede zaščite, predvsem pa zelo dobro vedeti kako se stvari mešajo in kako morebitne poškodbe nevtraliziramo! Tukaj napake niso dovoljene.

Pomembna je natančnost

Količino potrebne baze se izračuna, mora biti točna in je odvisna ne le od količine uporabljenih maščob, temveč tudi od vrste uporabljenih maščob. Zelo nevarno je, če uporabimo preveč baze - tako milo ni primerno za umivanje.

OPOZORILO: Če ne znate delati z bazami oz. lugom, potem se izdelave mila ne lotevajte. Poškodbe so zelo resne in dolgotrajne.

Zabavni del

Ko pa osnove enkrat obvladamo, se lahko potopimo v svet ustvarjanja in kreiranja lastnih receptur. Poigravamo se z različnimi tehnikami izdelave vzorčkov, s številnimi dodatki, za doseganje barve ali za zdravilne in negovalne učinke, tudi z možnostmi oblikovanja, pa z različnimi izvedbami mila – skratka domišljija tukaj res nikoli ne počiva. .

Odločitev je vaša

Odločitev o izdelavi lastnega domačega mila je seveda vaša. Delavnice so odlično izhodišče za to, da to veščino obvladate, da se naučite izdelovati trda mila v različnih izvedbah, da obvladate postopke izdelave tekočih mil in nenazadnje tudi penečih se kopeli, šamponov in čistil. 

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...