Tina Pipan

5 naravnih elementov in vastu

piše: Tina Pipan
22. april 2014    892 ogledov

Osrednji in morda ključni del Vastuja in ravnovesja v človeku, naravi in prostoru pa so naravni elementi iz katerih je sestavljeno vse kar obstaja, ves pojavni in ne - pojavni svet:  PROSTOR, ZRAK, VODA, OGENJ in ZEMLJA.

Tudi ljudje smo sestavljeni iz teh petih naravnih elementov. Ko smo zdravi je vseh pet  v našem telesu v popolnem ravnovesju, prav tako v naravi, če v njo ne poseže človek s svojo tehnologijo.

V vsakem prostoru pa se teh 5 naravnih elementov vedno razporedi na enak način:

  • SREDIŠČNI DEL  je področje elementa PROSTORA – ETRA
  • SEVEROZAHOD je področje elementa ZRAKA
  • SEVEROVZHOD je področje elementa VODE
  • JUGOVZHOD je področje elementa OGNJA
  • JUGOZAHOD je področje elementa ZEMLJE.

Vsak od teh elementov ima v prostoru, v naravi, vesolju in človeškem telesu pomembno vlogo.
V hiši, stanovanju, delovnem okolju….mu moramo dati prostor in ga v primeru ogroženosti z dejavnostjo, ki mu ne ustreza – podpreti in vrniti v prostor.

ZRAK VODA
 PROSTOR - ETER 
ZEMLJA OGENJ


PROSTOR – ETER

predstavlja zavest in življenjsko energijo. Notranja lastnost etra/prostora je zvok, zato moteče zvočne vibracije v hiši negativno vplivajo na element etra v prostoru. Zaznavamo ga s sluhom, oziroma z organom ušesa.

ZRAK

je načelo gibanja in komunikacije, predstavlja tudi nestalnost, nemir in nestabilnost. Notranja zaznavna lastnost zraka je dotik in zaznamo ga s čutilom za dotik – s kožo.

OGENJ

predstavlja zagon, transformacije, človekovo energijo, procese pospeševanja. Izvor ima v Soncu in zaznamo ga predvsem z očmi – z vidom v obliki svetlobe. Njegova notranja zaznavna lastnost sta barva in oblika, telesni organ po je oko – čutilo za vid.

VODA

predstavlja prilagajanje, zaznavnost, širjenje, občutke, tok materialne in duhovne energije / tudi tok denarja. Notranja zaznavna lastnost vode je okus. Zaznamo jo s čutilom za okus – z jezikom, z okušanjem.

ZEMLJA

je zelo pomembna. Predstavlja stabilnost, trdnost, težo, magnetizem, sestavo….Notranja zaznavna lastnost zemlje je vonj, ki je povezan s čutilom za vonj – nosom.

 

Tina Pipan

www.eroja.si


 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...