Hiša Ayurveda, indijska tradicionalna medicina in masaže

Menstrualne težave in ajurveda

23. april 2014    387 ogledov

Zdrav menstrualni cikel je ključen za zdravje in dobro počutje ženske. Vendar pa večina sodobnih žensk v svojem življenju do določene mere izkusi moteč PMS sindrom in menstrualne težave. Kaj delamo narobe in kako lahko to popravimo s stališča ajurvedskih zdravnikov?

Mesečno perilo žensko povezuje s cikli lune

Moderne ženske zahodnega sveta smo vajene delati vsak dan, cel mesec, ne glede na vse. Medtem, ko je za nas čas menstruacije le nezaželena nadloga, pa so se ženske v preteklosti v tem posvečenem časuzbirale, počivale in meditirale. V Indiji je ženskam v prvih treh dneh mesečnega perila še sedaj prepovedano delati in kuhati. V teh dneh kuho prevzamejo druge ženske v gospodinjstvu ali njihovi možje. Čas menstruacije je tam visoko spoštovan cikel, saj predstavlja žensko povezanost s cikli lune.

Menstruacija je čas očiščevanja na telesni in čustveni ravni

Na vzhodu in v preteklosti je (bil) to čas očiščevanja in obnavljanja, ki ga je spremljal počitek ali lažje dejavnosti. Energija ženske je v tem času najbolj oddaljena od telesne ravni in je najbližje izvoru vsega življenja, duhovni energiji, ki je potrebna za spočetje. S krvavitvijo se telo znebi vseh strupov na telesni ravni in čustev, ki so se kopičila cel mesec. Telo in duša se očistita in sta pripravljena na sprejem nove duhovne energije.

Višek estrogena dodatno slabša simptome PMS-a

V tradicionalnih kulturah so žensko v času mesečne krvavitve lahko podpirale razširjene družine, kar v modernem zahodnem svetu žal ni mogoče. Tudi onesnaženo okolje, izpostavljenost kemikalijam, kontracepcija, umetni dodatki k prehrani itd. nam niso v pomoč, saj se te snovi v telesu izrazijo kot 'kopije estrogenov', to pa povzroča višek estrogena v telesu, ki naj bi še dodatno slabšal stanje PMS-a. Vendar vse to vseeno ne pomeni, da zaposlena ženska ne more spoštovati svojega cikla in načrtovati nekoliko lažjih dejavnosti v svojem urniku v dneh menstruacije ter popaziti na manjšo izpostavljenost in sprotno čiščenje toksinov iz telesa.

Splošni ajurvedski predlogi za zdrav cikel:

  1. Nikoli ne pijte hladnih pijač pred ali med menstruacijo in ne plavajte v hladni vodi.
  2. Pred in med menstruacijo jejte lahko, hranljivo in toplo hrano, kot je popražena zelenjava, dobro kuhane žitarice in zelišča, kot so bazilika, koriander in peteršilj.
  3. Za lajšanje simptomov PMS-ja in prebave so koristne tudi začimbe: koromač, koriander, kurkuma, kardamom in žefran.
  4. Stalnemu hrepenenju po sladkih in slanih prigrizkih se lahko izognete z uživanjem kompleksnih ogljikovih hidratov (polnozrnate žitarice, krompir, koruza, stročnice). Ti so odličen vir vlaknin, ki pomagajo pri odstranjevanju odvečnega estrogena iz telesa, pomagajo pa tudi pri lajšanju napetosti, anksioznosti in nihanj v razpoloženju. Vendar velja opozoriti, da 'začnejo delovati' šele po dveh urah, zato skrbno načrtujte, da jih zaužijete ob pravem času – vsaj dve uri, preden predvidevate, da se bo zbudilo hrepenenje po slanem in sladkem!
  5. Strogo se izogibajte sladkorju, alkoholu in kofeinu!
  6. Priporočljivi so sprehodi, tople kopeli, globoko dihanje, masaža trebuha s toplim sezamovim oljem in pitje koromačevega ali ingverjevega čaja, ki lajšata mnoge simptome PMS-ja.
  7. Če imate ob dneh menstruacije težave z zaprtjem, si lahko pomagate z lažjim odvajalom, kot je Triphala, ki jo jemljete dva dni preden je naročena menstruacija ali pa jeste dušena jabolka.
  8. Prakticirajte jogo. Pri tem se izogibajte navznoter obrnjenim položajem in živahnim asanam. Izvajajte odprte položaje. Joga nam lahko pomaga na tri načine:
    • Sprošča endorfine
    • Pomirja centralni živčni sistem in poveča pretok kisika v reproduktivne organ
    •  Odpravlja stres.
  9. Redno – enkrat do štirikrat letno se udeležujte Panchakarme (razstrupljanja telesa). Ta očisti toksine iz telesa in ga obnovi, okrepi ter uravnovesi.

Ajurveda na vsakega posameznika gleda drugače - odvisno od njegovega telesnega tipa. Spodaj so naštete menstrualne težave (PMS), ki jih povzročajo neravnovesja v vati, pitti ali kaphi.

Na neravnovesje vate kaže:

Nihanje razpoloženja in anksioznost, živčna napetost, depresija, nespečnost, pozabljivost, zaprtost, šibka krvavitev, bolečine/krči, bolečina v hrbtu, podaljšan čas menstruacije s temno krvjo in strdki, neredne menstruacije ali amenoreja (odsotnost menstruacije).

Izogibajte se hladni in surovi hrani. Namesto tega uživajte juhe, riž in kuhano zelenjavo. Izogibajte se izpostavljenosti brezžičnim napravam in računalniku.

Na neravnovesje pitte kaže:

Razdražljivost in jeza, hrepenenje po sladkem, povečan apetit, glavoboli (predvsem migrene), vročina ali potenje, diareja, kožni izpuščaji/akne, prekomerno krvavenje, povečana pogostost krvavitev, svetlo rdeča krvavitev.

Izogibajte se vroči in začinjeni hrani, alkoholu in kofeinu. Ne pretiravajte s telesno aktivnostjo in poskrbite za redne obroke.

Na neravnovesje kaphe kaže:

Povečanje teže, občutljivost dojk, zastajanje tekočine, napihnjenost, akne, togost v hrbtu, boleči sklepi, bleda, sluzasta krvavitev.

Izogibajte se mlečnim produktom in ocvrti hrani.

Nasplošno bodo tiste z vata neravnovesjem najboljše rezultate dosegle s počitkom, meditacijo in uvedbo rutine. Tiste z neravnovesjem pitte naj poskrbijo za mesečna razstrupljanja. Pri neravnovesju v kaphi si je najbolje pomagati z zeliščnimi dodatki, telesno vadbo in lažjo dieto.

Ni razloga, da bi bil mesečni cikel nekaj neprijetnega. Življenje ženske bi moralo biti polno veselja in blagoslova, tudi med časom menstruacije. Če se zopet spomnimo na svetost tega časa in spoštljivo sledimo svojim občutkom, bomo nagrajene z dobrim zdravjem in globokimi uvidi v skrivnosti življenja.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...