Hiša Ayurveda, indijska tradicionalna medicina in masaže

7 namigov ajurvede za lajšanje pomladnih alergij

15. maj 2014    315 ogledov

Pomlad prinaša toliko lepega – žvrgolenje ptičkov, prebujajoče se rastlinje in sveže vonjave. Vendar žal mnogi med nami ne morejo v polnosti uživati njenih čarov; njihove oči so razdražene, muči jih stalno kihanje, smrkanje in oteženo dihanje.

Kako si alergiki na cvetni prah lahko povrnejo pomlad?

- Ajurveda vidi vzrok alergij v povišani kaphi oz. v elementih zemlje in vode. Lastnosti teh dveh elementov - hladno, težko, gosto, gladko in stabilno se v presežku lahko izrazijo kot zaprtje, nabiranje sluzi, kihanje in nahod. Vzporedno s temi težavami se lahko pojavi tudi šibek prebavni ogenj. Proti vsem naštetim nadlogam se ajurveda bori z uporabo kvalitet, ki so nasprotne kaphi (toplo, lahko, živahno in jasno) v vsem, kar alergik počne – v dieti, zeliščih in dnevni rutini.

Kakšni so torej ajurvedski namigi alergikom?

1. Izogibajte se mlečnim izdelkom.

Dobro leto se poskušajte izogibati mlečnim izdelkom, predvsem hladnim, kot sta jogurt in kefir, saj imajo podobne lastnosti, kot kapha – so hladni, težki in gosti. Občasno si lahko privoščite tople mlečne izdelke, kot je npr. topljena mozzarela ali kuhana skuta (Paneer).

2. Jejte toplo, kuhano hrano.

Jejte kuhano vegetarijansko hrano, ki jo pripravite z ghee-jem (prečiščenim maslom). Topla in kuhana hrana namreč podari našemu prebavnemu ognju nekaj časa za počitek. Šibek prebavni ogenj (agni) težko prebavi surovo hrano, kar telesu prepreči dostop do njenih hranil ter ustvarja toksine. Več surove hrane lahko uživate poleti, ko je naš 'agni' na višku, vendar naj bo večina obrokov tudi takrat kuhana.

3. Uporabljajte neti posodico za izpiranje nosu.

Slednja je nujni pripomoček za vsakega s sezonskimi alergijami, saj pomaga očistiti nosne kanale in alergene, ki dražijo nosne prehode ter sinuse. Spomladi in jeseni jo uporabite vsako jutro, med zimo in poletjem pa vsaj enkrat tedensko.

4. Nasyam.

Nasyam je tretma, pri katerem se vlaži nosne prehode s pomočjo zeliščnih kapljic. Izvaja se ga večinoma v sklopu panchakarme in je zelo koristen proti težavam z alergijami, saj vlaži, dovaja koristne učinkovine zelišč neposredno v nosne prehode in ščiti pred draženjem.

5. Rekreirajte se in izvajajte pranajamo.

Poskrbite za svoje telo in kardiovaskularni sistem z redno telovadbo vsaj trikrat tedensko. Vsakodnevno izvajajte 30-minutno pranajamo ali druge dihalne tehnike, saj vam bodo pomagale tako na fizični, mentalni, kot na spiritualni ravni, izboljšale vašo osredotočenost in vas pomirjale.

6. Uživajte zeliščne dodatke in začimbe.

Pri kuhi uporabljajte grelne začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj – predvsem ingver, cimet, kurkumo in črni poper. Svoji prehrani lahko dodate tudi ajurvedska zelišča, ki podpirajo in pomlajujejo dihalni sistem; tulsi (sveta bazilika), pippali (dolgi poper) in sladki koren.  

7. Udeležite se ajurvedskega čiščenja - panchakarme.

Panchakarma/razstrupljanje je sklop tretmajev, namenjen čiščenju toksinov iz telesa in urejanju prebave. Panchakarma popolnoma »resetira« oz. obnovi naš celoten sistem in okrepi imunski sistem. Priporočena pogostost izvajanja panchakarme je vsaj enkrat letno.

Vir: www.ayurveda.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...