Hiša Ayurveda, indijska tradicionalna medicina in masaže

Ghee - zakaj bi ga moral poznati vsak?

25. avgust 2014    646 ogledov

Ghee ali prečiščeno maslo je v ajurvedi eno najbolj čislanih živil – kot esenca kravjega mleka, hranilo za živčni sistem, rasayana (pomladitev) za pitta došo, hranilo in harmonizirajoče sredstvo za vata došo, hranilo za telesni ojas (esenca imunskega sistema in reproduktivnega tkiva) in kot maščoba, ki od vseh maščob in olj najmanj obremenjuje jetra. Je tudi prevodnikzačimb in zato se ga medicinsko uporablja za vnos le-teh v telo. Takšna priprava masla ni bila tuja niti pri nas - nekateri se spomnimo t.i. surovega masla, ki je bilo včasih naprodaj. Predno smo ljudje povsod imeli hladilnike, smo na ta isti način hranili maslo in mu tako podaljšali rok uporabe. Ghee je namreč maslo, ki mu s kuho odvzamemo vse beljakovinske delce in nečistoče, zato je takorekoč čisto in ima bistveno daljši rok uporabe kot navadno maslo.

Ghee v Indiji s pridom uporabljajo. Medtem, ko imamo na zahodu zadnjih 30 let zelo zapleten odnos do maščob in masla – pa je ajurveda od nekdaj hvalila njegove koristne učinke.

Charaka Samhita, stoletja star ajurvedski tekst pravi: »Izmed vseh olj, ki jih človek lahko uživa je ghee najboljši za uživanje.« Ta zdrava maščoba se uporablja kot hrana in zdravilo, ki

-          hrani telesna tkiva,

-          čisti toksine iz telesa,

-          izboljšuje očesno zdravje,

-          znižuje holesterol,

-          krepi imunski sistem in

-          izboljšuje splošno vitalnost.

Ideja uporabljanja maščob v namen razstrupljanja je tako oddaljena od zahodnjaškega razumevanja reči, da se na prvi pogled upira logiki. Vendar so novejše študije dokazale resnico, ki jo vsebuje ajurvedska metodologija – najboljši način odstranjevanja v maščobah topnih toksinov iz tkiv (pomislite na težke kovine iz gnojil, ki prehajajo v zelenjavo iz zemlje) je s pomočjo same maščobe. Zato lahko najbolj popularna razstrupljanja danes, ki temeljijo na sadju in vodi, v najboljšem primeru odstranijo le toksine, ki so topni v vodi. Poleg tega pa ima lahkodieta, ki vsebuje premalo koristnih maščob, škodljiv učinek na naše možgane.

In še zadnja pozitivna stran ghee-ja: maščoba, pravijo, doda okus. Razlog, da je kari v indijskih restavracijah boljšega okusa, kot tisti, ki ga naredimo doma je ravno v porabi ghee-ja kot osnove za kuhanje.

Čeprav  lahko kupimo ghee v mnogih trgovinah, priporočamo pripravo doma. Ta je prijetna, lahka, cenejša in vašim sostanovalcem bo všeč njegov vonj.

Recept za ghee:

Potrebujemo:

- naravno neslano kravje bio maslo

- stekleno, lončeno ali emajlirano posodo za shranjevanje, (nikakor

ne posode iz nerjavečega jekla ali iz litega železa.

 

Postopek:

1.      Maslo se v posodi na srednje močnem ognju stopi in pripelje do vretja, ko se na površje maščobne tekočine dvignejo pene. V tem trenutku se zmanjša ogenj na minimum.

2.      Na zelo slabem ognju kuhamo maslo dokler maščoba ne postane prozorna, močno rumene do bakrene barve, pene se prenehajo dvigati in se na dnu posode vidijo drobci odpadne snovi. (Lahko tudi preverimo ali je maslo že narejeno, tako, da v posodo v kateri se maslo kuha spustimo kapljico do dve mrzle vode – če zaslišite pokajoč zvok, je ghee narejen.)

3.      Posodo umaknemo z ognja, pustimo malo stati, da se oljnata tekočina rahlo pohladi in potem precedimo skozi nekajkrat prepognjeno gazo (nikakor ne skozi kovinsko cedilo!) v lončeno ali stekleno posodo, ki smo jo predhodno oplahnili z vodo.

V tej posodi ghee sedaj lahko hranimo v hladilniku ali na sobni temperaturi neomejeno časa brez bojazni, da se bo pokvaril. S časom celo pridobiva nekatere kvalitete, ki se lahko uporabijo v zdravilne namene.

Ghee je prečiščeno maslo z mnogimi zdravilnimi in razstrupljevalnimi učinki. Svetovana dnevna količina je ena žlička dnevno. Koristen je predvsem za osebe s konstitucijo vata in pitta, osebe s kapha konstitucijo naj ga uživajo malo manj. Svetujemo, da ga naredite kar sami doma, ker je veliko ceneje in preprosto.

 

 

 

Vir: www.ayurveda.si
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...