Nastja Spasojević

11 nasvetov, kako ustvariti ljubeč odnos, ki ste si ga vedno želeli

8. september 2014    8616 ogledov

1. Vedite, da je ljubezen dajanje

Z drugimi besedami: opustite staromodno razmišljanje, da je ljubezen nekaj, kar se zgodi vam. Ni nekaj zunaj vas, je v vas. Le vi imate možnost, da ljubite in naredite odnos srečen. Naloga vašega partnerja ni, da vas ljubi, da vas brezpogojno podpira. Če želite srečen odnos, ne pričakujte, da vam ga bo nekdo podaril ali vanj vdahnil ljubezen. To naredite sami. Res je, da za deljenje ljubezni potrebujemo partnerja, vendar ga ne potrebujemo za to, da se čutimo ljubljeni, veseli in da druge obdarujemo z ljubeznijo. To ni delo našega partnerja, prav tako ni njegova odgovornost. Ljubezen je dajanje, ne zahtevanje. Zato ne zahtevajte in ne pričakujte sreče in ljubezni. Osrečite se sami in delite ljubezen z drugimi. Le tako vam bo tudi vrnjena. Ne pogojujte svoje ljubezni, raje jo delite!

2. Vsak dan se poskusite odpreti partnerju in ga prosite za njegovo pozornost

Sprejmite dejstvo, da potrebujete podporo in ljubezen drugih. To ne pomeni, da ste nemočni, da ste brez hrbtenice, le da ste človeško bitje. Zato naj vas ne bo sram povedati svoji boljši polovici, da ga pogrešate in da si želite več njegove pozornosti. Vendar pozor! Ne izkoriščajte tega nasveta le za krpanje svoje praznine in izsiljevanje pozornosti. To je nekaj povsem drugega.

3. Zaupajte svoje občutke partnerju in mu bodite v oporo

Ko se počutite na tleh ali ste veseli, to zaupajte svojemu partnerju. Delite z njim dobre in slabe izkušnje. Zadnje raziskave namreč kažejo, da že samo držanje roke svojega ljubega pomiri možgane in popolnoma razblini strah.
Vprašajte ga za mnenje, kadar o čem niste prepričani. Vendar bodite pozorni, da ne vzamete stvari, ki vam jih bo povedal, preveč osebno. To je le njegovo mnenje in povsem normalno je, če je vaše nasprotno.

4. Razmislite o tem, kdaj se vam je najtežje odpreti, in o tem, kako s partnerjem komunicirata

Vsi vemo, da je ključ do dobrega razmerja v čustveni odprtosti in odzivnosti. Zato se opazujte, kdaj vam je težko govoriti o stvareh, kdaj se vam je težko odpreti. Delite to s partnerjem, saj vama bo obema pomagalo pri sproščenosti in nadaljnjem odpiranju.
Bodite pozorni, da partnerja resnično poslušate, ko se vam odpre. Če imata težavo s slišanjem oziroma se vama zdi, da se ne slišita, naj vaš partner za vami ponovi, kar ste mu pravkar povedali. Tako boste vi dobili občutek, da ste slišani, on pa bo vedel, da vas je pravilno razumel.

5. Poskusite opazovati

Tako v življenju na splošno kot v odnosu je izredno pomembno, da se naučimo opazovati. Opazovati pomeni, da se umaknemo in ne jemljemo stvari, ki se nam dogajajo, OSEBNO, temveč jih pogledamo z razdalje. Da, to je zelo težko, vendar nam z vajo in zavedanjem lahko uspe. Ko boste naslednjič sredi prepira ali se bo zgodilo nekaj, kar vas bo prizadelo, si predstavljajte, da ste muha na steni. Predstavljajte si, da opazujete prepir iz njene perspektive in da je oseba, s katero se prepirate, nekdo, na katerega niste čustveno navezani. Če se čustveno odmaknete od situacije, boste videli, da lahko stvari ugledate v popolnoma drugi luči.

6. Povabite partnerja bližje

To lahko storite s preprosto igrico: s partnerjem si vzemita 10 minut in se nekam usedita. Najprej naj eden pomisli na določeno stvar, ki se mu je zgodila čez dan. Drugi naj iz njegovega obraza razbere, kakšne občutke mu je ta vzbudila. Srečo, veselje, sramoto, žalost, vzhičenost? Nato zamenjajta vlogi.

7. Povejte partnerju, kaj potrebujete

Vaš partner ni jasnoviden. Pa vendar vsi mislimo, da je, in pričakujemo, da bo uvidel vse. Žal ni tako. Mogoče tudi ni tako zelo empatičen kakor vi in je veliko manj dojemljiv za okolico. Zato je toliko bolj pomembno, da jasno izrazite, kaj želite. Ne ovinkarite, povejte naravnost, brez strahu.

8. Ozavestite, da ste lahko prizadeti in da lahko prizadenete

Velikokrat smo prizadeti, saj čutimo, da nas naš partner ne vidi, sliši in nas prizadene. Vendar ne pozabimo, da tudi mi kdaj prizadenemo njega. Mogoče nezavedno, vendar ga. Zato se odkrito pogovorita, kaj je tisto, s čimer se prizadeneta, in kaj lahko naredita glede tega.

9. Ne pozabite, da je najboljši seks med človekoma z globoko čustveno povezavo

Res je lahko zelo razburljivo spati z neznancem ali osebo, ki jo vidiš prvič. Vendar odličen seks lahko dosežemo le skozi globoko povezavo z drugim človekom, kar se redkokdaj zgodi s človekom, ki ga ne poznamo zelo dobro. Ljudje potrebujemo čas, da se popolnoma odpremo, in šele takrat je lahko seks več kot samo spolni odnos. Zato ne mislite, da bo seks z vašim partnerjem čez čas postal dolgočasen … Kakšna bedarija! Če želite in imate voljo, lahko postane katerakoli fantazija, ki jo želite. Le delite svoje želje s svojim partnerjem, če pa vam je nerodno, mu jih zapišite na list. Le pogumno!

10. Zaupajte si svoje načrte in podpirajte partnerja

Znanstveno dokazano je, da si ljudje upamo več, presegamo sebe, ko se čutimo podprti in ljubljeni, saj smo drznejši in pogumnejši. Zato delite svoje načrte, upanje in iskreno podpirajte svoje najbližje!

11. Spoštujte in praznujte svojo vez s partnerjem

Vsak dan naredite majhen obred, s katerim boste počastili svojo vez s partnerjem. Naj bo to poseben poljub, ko odidete v službo, popoldanska kava ali pogovor pred spanjem.
 

Deli svoje izkušnje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 7 leto nazaj
Do ljudi se vedi tako,kot sam želiš,da se drugi do tebe.
Karmen
  komentiral 7 leto nazaj
Najprej moraš imeti rad sebe in se sprejeti takšnega, kot si.
* Izbrisan
  komentiral 7 leto nazaj
Teh 11 nasvetov je potrebno upoštevati.
Nalagam...