Tina Pipan

Prostor in planeti

piše: Tina Pipan
9. september 2014    907 ogledov

Prostor, v katerem živimo, ni povezan samo z naravnimi elementi, ki se v njem vedno razporedijo enako: na SZ je doma element zraka, na SV element vode, na JV element ognja, na JZ element zemlje ter v centru – središčnem delu – element etra oz. prostora.

Prostor je povezan tudi z naravnimi načeli – planeti. S tem se znanje vastuja, ki govori o harmonični ureditvi prostora, neločljivo povezuje z znanjem djotiša – vedske astrologije.

Djotiš pravi, da je vse, kar obstaja, sestavljeno iz devetih naravnih principov, energij, ki se na zunaj kažejo kot devet planetov našega osončja, a so to pravzaprav energije, ki so v nas oziroma v vsej živi in neživi naravi. Stanje na nebu je samo odraz stanja na zemlji in nikoli ne gre za zunanji vpliv planetov na nas (kot si ljudje velikokrat napačno predstavljajo astrologijo), temveč samo za sočasnost. Stanje na nebu – planeti – so samo ogledalo, ki kažejo tisto, kar se dogaja v človeku. Tisto, kar smo prinesli s seboj, kar vseskozi nosimo s sabo. In če to poznamo, lahko to tudi spremenimo.

Tako kot sta tudi tloris in celotno naše stanovanje tisto, ki samo kaže na stvari, ki so v nas. Morda globoko zakoreninjene, vidne ali nevidne. In pri tem planeti igrajo pomembno vlogo.

Kako so le ti razporejeni v prostoru?

SONCU pripada vzhod, LUNI severozahod. Če imamo težave s Sončevim principom v življenju (oče, avtoritete, samozaupanje, srce, glava, oči …), moramo malo bolj popaziti, kaj se dogaja na vzhodu stanovanja. Ta del ne sme manjkati oziroma priporočljivo je, da nikoli noben del stanovanja ne manjka, ker s tem nekaj v našem življenju odrežemo, je odraz neravnovesja.

Pri težavah z ženskim (materinskim) principom, čustvi, občutki moramo bolj popaziti na SZ. Enako tudi pri vseh težavah s krvjo, hormoni, tekočinami v telesu ... Ker to je LUNINO področje.

Merkur domuje na severu. Zelena – Merkurjeva barva na severu – podpira obilje.

Jupiter – prinašalec modrosti, blagostanja, znanja, obilja in sreče – je doma na severovzhodu. Prav tako Ketu – Mokša karaka – prinašalec razsvetljenja. Zato je SV tako pomembno področje. Tu naj bo urejeno področje miru in duhovnega, z elementom vode na njem. Ustreza mu zlata barva in nikoli ne sme biti preveč zaprto, neurejeno ali manjkajoče.

Venera – ljubezen, plodnost, ustvarjalnost, finance … – domuje na JV. Kaj je v tem delu vašega stanovanja? Ga imate odprtega, prostega?

Mars vlada jugu. Jug je izredno ognjen del stanovanja in ljudje s presežkom ognja v konstituciji morajo paziti, da se ne zadržujejo preveč na tem delu. Tu je že dovolj ognja in vam ni treba vnašati še več ognjenih barv v ta del. Jugu in jugozahodu ustrezajo nežne mat zemeljske barve.

Na jugozahodu je doma Rahu, ki je severno lunino sečišče in predstavlja tendenco karme našega življenja, lahko pa tudi kakšne ovire, težave. Če imate JZ preveč odprt, so zelo pomembni delo na telesu in z zemljo, jasna vizija, usmerjeno delovanje ter čim manj razpršenosti.

In na zahodu vlada Saturn. Zahod je področje skritega, podzavestnega, Saturn pa ovir, težav, a tudi trajnosti, stabilnosti, odgovornosti. Noben planet ni nikoli slabši ali boljši od drugega. Vse potrebujemo za ravnovesje in vse smo mi.

LUNA

MERKUR

JUPITER

KETU

SATURN

 

SONCE

RAHU

MARS

VENERA

 

Tina Pipan

www.eroja.si

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...