Tadeja Kern

Ishmech je in ni ples, je in ni meditacija, je in ni glasba

piše: Tadeja Kern
29. september 2014    292 ogledov

Ali ste vedeli, da se je ples v ─Źasu, ko govor med na┼íimi predniki ┼íe ni bil razvit, uporabljal za izra┼żanje ─Źustvenih stanj in dopolnjevanje govorice z znaki?

Za ples lahko re─Źemo, da je v svoji esenci orodje komuniciranja in grajenja odnosa oziroma na─Źin neposrednega izra┼żanja do┼żivetja odnosa. Odnosa z drugim posameznikom, odnosa s skupino in odnosa s celotnim obstojem, energijo celotnega kozmosa.

Mo─Ź plesa je za─Źela postajati skrivnost z lo─Źevanjem in opredeljevanjem plesa kot dela religije, umetnosti ali zabave. Ni─Źesar od na┼ítetega ne vrednotimo, vredno pa je razumeti, da vsako opredeljevanje in nepopoln poskus definiranja postavljata zastore in ─Źvrste meje na poti do┼żivetja tistega izvornega, pristnega, ─Źistega in najmo─Źnej┼íega, kar ples v resnici je in nam ponuja.

─îe torej imate izku┼ínjo, da vas poslu┼íanje glasbe popelje v spro┼í─Źenost, ugodje, prijetne ob─Źutke v telesu ali vas ponese v ples, ki razbremeni va┼íe misli, vas osve┼żi, vam vrne voljo, energijo, veselje, u┼żitek ..., se gotovo strinjate, da je na─Źinu do┼żivljanja glasbe in plesa vredno posvetiti ┼íe nekaj pozornosti in razkriti modrost skrivnostnega u─Źinka plesa.

Ishmech [i┼íme─Ź] je metoda aktivnih vodenih vaj, ki vsakemu udele┼żencu, brez izjeme in brez potrebnega predhodnega znanja, ne glede na starost, telesno pripravljenost in spol omogo─Źa spoznati modrost plesa. Plesa v prvobitnem pomenu besede in naravnega avtenti─Źnega gibanja telesa, ki vas razbremeni, osvobaja od posledic stresa, utrujenosti, strahu ali ┼íoka oziroma razli─Źnih fizi─Źnih in psihi─Źnih ovir. Plesa, prek katerega se v vas porodijo lahkotnost, spro┼í─Źenost, lepota, ekstaza, strast, energi─Źnost, u┼żitek, veselje, radost, igrivost, brezmejna svoboda, mir, ti┼íina, milost.

Zakaj je ishmech ples?

Prvotno ime metode ishmech je bilo ples brez forme, zato bi bili protislovni, ─Źe bi trdili, da ishmech ni ples. ─îe za izhodi┼í─Źe vzamemo, da ishmech je ples, v tem primeru pojem plesa zahteva redefiniranje in razumevanje prvobitnega pomena plesa, ki je, tako kot skoraj vsak vidik sodobne civilizacije, izgubil svoj 'obogatitveni' smisel.

V nadaljevanju se bomo osredoto─Źili na ples telesa ─Źlove┼íkega bitja, ne na ples Sonca okoli to─Źke, planetov okoli Sonca, trave, listov, vej, dreves v vetru, rib v vodi, ptic v zraku, avtomobila po spolzki cesti ali podobnega.

V trenutku, ko se med izvorom vibracije (ki jo tu lahko opredelimo kot glasbo) in plesom pojavi kakr┼íen koli namen ÔÇô subjektivna volja plesalca, denimo umetni┼íko izra┼żanje, zabava, biti kot nekdo, biti lep, privla─Źen, opazen ipd. ÔÇô, postane tak ples omejen s formo oziroma z izvajanjem forme z dolo─Źenim namenom, in ne ples v svojem prvobitnem pomenu besede.

Plesna forma kot dolo─Źeno zaporedje izbranih gibov je nastala kot poskus oziroma metoda, s katero je ┼żelel posameznik, katerega telo je v nekem procesu do┼żivetja izvajalo dolo─Źene gibe, posnemovalcu forme pokazati pot do duplikacije tega do┼żivetja in izvora stanja. Ker zaradi avtenti─Źnosti vsakega telesa to ne more biti univerzalna metoda, je tudi osnovni namen posnemanja forme izgubil ve─Źino svojega prvobitnega smisla. In le majhen del─Źek, ki je ostal, je zadostoval za nastanek vseh raznovrstnih plesnih stilov, ki jih poznamo.

Ples je avtenti─Źna, vsakemu telesu na specifi─Źen/lasten na─Źin dana mo┼żnost neposrednega odnosa z vibracijo.

Ob takem razumevanju besede ples je mogo─Źe razumeti, zakaj ishmech lahko ena─Źimo s plesom in smo ga najprej poimenovali ples brez forme. Zatorej lahko zapi┼íemo, da je ishmech tudi ples.

Zakaj je ishmech meditacija?

Izraz meditacija je zaradi nerazumevanja realnosti in stanja ljudi v preteklosti, ki so izvajali ali zasnovali razli─Źne meditacije, danes narobe razumljen, pretirano popularen, moden, glede na potrebe sodobnega ─Źloveka zelo pogosto neto─Źno razumljen izraz.

V ─Źasu nastanka joge (Patan┼żali, denimo, je ┼żivel v 2. stol. pr. n. ┼ít.) in ┼ítevilnih drugih priljubljenih meditacij so ljudje v svoji esenci sicer bili enaki sodobnemu ─Źloveku, vendar so bili v bistveno druga─Źnem fizi─Źnem stanju. Njihova telesa so bila ─Źistej┼ía, bolj spro┼í─Źena in preto─Źna, saj so ┼żiveli druga─Źe. Pe┼ía─Źili so, jezdili, delali na polju, razvijali mojstrstva in ro─Źne spretnosti. Tudi meje in vezi med fizi─Źnim (telesnim), ─Źustvenim, umskim ter posledi─Źno z zavestjo (v smislu zavedanja in zavednega ravnanja, nepogojevanega z umom, ─Źustvi in fizi─Źnim) niso bile nikoli tako zabrisane in nejasne, kot so danes. V veliki meri so ljudje takrat ┼że skozi naravno ┼żivljenje dosegli stanje zrelosti ÔÇô zavednega ravnanja ÔÇô in se lo─Źili od ┼żivalskega (fizi─Źno, emocionalno in umsko), meditacije pa so bile primerne metode za posameznike, ki so ┼żeleli in imeli mo┼żnost spoznati ve─Ź, pravo modrost, resnico in smisel ┼żivljenja.

─îlovek ┼íe nikoli prej ni bil tako oddaljen od modrosti, zato je danes le malo takih, ki v ob─Źutku svoje neizpolnjenosti prepoznajo potrebo po spoznanju modrosti. Vsak ─Źlovek pa si za ─Źas ┼żivljenja zaslu┼żi spoznati, da je popoln ─Źlovek, in dose─Źi prej omenjeno zrelost ÔÇô sposobnost zavednega ravnanja ÔÇô, pri ─Źemer so starodavne meditacije le izjemoma u─Źinkovite.

Ishmech je metoda, ki je v svojih osnovnih stopnjah zasnovana tako, da deluje na fizi─Źni, emocionalni in umski ravni hkrati, ─Źeprav metodi─Źno in lo─Źeno na vsaki ravni posebej in neposredno. Ishmech s tem nenehno ustvarja prilo┼żnosti za razumevanje delovanja in razlo─Źevanja ter spoznavanje vseh treh ravni skozi delovanje vsake ravni posebej.

Ko ─Źlovek spozna delovanje teh ravni in se razbremeni podzavestnih vplivov teh na svoje bivanje in ravnanje, dose┼że spro┼í─Źenost, ─Źustveno stabilnost, razsodnost, strast, energijo, razumevanje in u┼żitek ┼żivljenja. Postane popoln ─Źlovek.

Vi┼íje stopnje ishmecha pa tiste posameznike, ki za─Źutijo potrebo po duhovni rasti, peljejo naravnost v stanje izvorne vibracije, spoznanje modrosti in skrivnosti ┼żivljenja.

Zdaj je mo┼żno razumeti, zakaj je ishmech tudi meditacija.

Zakaj je ishmech glasba?

Pravilno izbrana raznovrstna glasba je osnova za izvajanje vaj po metodi ishmech. Glasba, ki je produkt ─Źloveka, nastane iz navdiha, specifi─Źnega stanja avtorja glasbe, ki je za izra┼żanje svojega avtenti─Źnega do┼żivetja izbral vibracijo ÔÇô zvok, s ─Źimer z okolico skozi ─Źustveno deli (komunicira) do┼żivetje. Pravilno izbrana glasba in usmerjanje trenerja lahko udele┼żencu med izvajanjem vaj omogo─Źita dupliciranje stanja avtorja oz. stik z istim izvorom njegovega navdiha. Ob tem se v vas prebudijo in postopoma razplamtijo ─Źustva in strast, ki lahko postopoma samodejno premikajo telo, tako da je gibanje popolnoma svobodno, naravno in nepogojeno, kar vam da ob─Źutek radosti in zanosnega lebdenja znotraj samega sebe. Porodijo se lahkotnost, lepota, ne┼żnost, mo─Ź, neutrudljivost, strast, umirjenost, razsodnost, globoko razumevanje. Postanete stabilni in se ne izgubljate ve─Ź v kaosu, ki nas obkro┼ża.

Vse to so lastnosti, ki jih lahko pripi┼íemo ┼żivahnemu otroku, pri ishmechu pa se zdru┼żijo z vrednotami in spoznanji odraslega ─Źloveka. S temi lastnostmi tudi opisujemo popolnega ─Źloveka.

Ishmech je zato glasba, ki za svoj instrument uporablja telo.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...