Tina Ananda

Kaj storiti v vrtincu težkih trenutkov?

piše: Tina Ananda
3. oktober 2014    462 ogledov

Pred kratkim mi je vprašanje poslala gospa, ki me je spodbudilo, da napišem še članek na to temo.

Ko se nam vse naenkrat sesuje, ali pa se začenja sesuvati (na primer izgubimo službo, partnerja, otroci so težavni, prijatelji nas zapustijo ali prevarajo, finančno nam gre zelo slabo ali smo v dolgu, smrt bližnjih in podobno), velikokrat zapademo v strah, kaj vse se bo še zgodilo, ali pa zapademo v depresijo in apatijo in samo nemočno gledamo, kako se nam svet sesuva pred očmi.

ZAKAJ sploh pride do tega, sem opisala že v e-knjigi Prva (čustvena) pomoč, ki jo lahko naročite na info@tina-ananda.si. Sedaj pa bom bolj podrobno opisala, kaj storiti v samem vrtincu teh težkih trenutkov.

Prvo, kar je, se moramo otresti misli na rek »ko ima hudič mlade, jih ima veliko«, kajti če bomo tako razmišljali, bomo še bolj tonili v obup. Umiriti moramo svoj pesimizem in pričakovanje najslabšega – temu pravimo “katastrofiranje”.

Visoko osveščeni ljudje se gredo, na primer, v takšnih težkih trenutkih odpočit na dopust ali v naravo, kajti vedo, da njihovo SEDANJE počutje vpliva na dogodke jutri in da si sami s svojimi občutki in mislili ustvarjajo realnost in rezultat, ki bo sledil trenutnim težavam. To ne pomeni, da so zbežali stran od težav doma, ampak zavestno in načrtno naredijo ta podvig, ker vedo, kakšen mehanizem energije deluje v ozadju.

Večkrat tudi poudarjam, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha – še sreča! Odlična mantra v takšnih trenutkih je »Tudi to bo minilo.«, kajti to je resnica. Vse mine, tudi to. Samo spomnite se težav iz svoje preteklosti. Takrat so se zdele vesoljne, danes pa srečujemo še večje izzive.

Vedno vse preživimo, čeprav se nam zdi na trenutke, da nas bo kar “konec” in bi najraje kar umrli. V takšnih hudih trenutkih se breme življenja zdi pretežko, zato je najboljši mehanizem (če že ne moremo na oddih), da živimo iz minute v minuto, kajti dnevi, tedni in meseci se takrat zdijo preveč obremenjujoči. Torej, iz minute v minuto dihamo in se poskušamo počutiti bolje. V vsakem trenutku se sprašujemo vprašanje: “Kaj bi mi pomagalo sedaj?” In enkrat bo to skodelica čaja, drugič bo to vroč tuš, tretjič bo to spanec, sprehod, knjiga, družba in podobno. In šele potem, ko obvladamo življenje iz trenutka v trenutek, se lahko vprašamo, kaj bomo naredili z naslednjo uro, in potem z naslednjim dnem, z naslednjim tednom in šele kasneje z letom. Delamo čisto mišje korake in zelo počasi. Kajti dober dan je sestavljen iz dobrih trenutkov, dobro leto pa je sestavljeno iz dobrih dni.

V takšnih trenutkih kaosa, jeze ali žalosti je zelo dobro obiskati strokovnjaka ali terapevta. Zakaj bi podaljševali občutke nesreče dlje, kot je potrebno? Ja, nekateri smo bili tudi vzgojeni tako, da je trpljenje vrednota ali da je iskanje pomoči nekaj slabega in dokaz, da smo nesposobni. Vendar vprašajte se, ali vam takšna prepričanja res koristijo in kam vas bo to pripeljalo? Zato, če že razmišljate o posvetu s terapevtom, ki vam lahko pokaže avtocesto iz te kaotične ali mračne dežele, potem to tudi storite!

Če si v teh nestanovitnih časih želite individualne transformacije z mano na Ananda seansi, najdete več informacij TUKAJ. Povezava na 2. del članka: Kaj storiti v vrtincu težkih trenutkov? 2. del…

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...