Komu zaupati v poplavi duhovnosti?

Komu zaupati v poplavi duhovnosti?

piše: Lilijana Škraban
3. november 2014    2053 ogledov

Namenimo nekaj besed prodaji duhovnosti, ki se nemalokrat izkorišča za hiter vir zaslužka.

V današnjih časih vedno več ljudi čuti notranji klic, ki jih opogumlja, da se začnejo zavedati samih sebe, svojega bistva in tudi tega, da ne obstajamo samo v fizični obliki, ampak da je za srečno in izpopolnjeno življenje pomemben tudi duhovni vidik. Duhovni vidik niso samo meditacije itd., kar velika večina misli. Duhovnost lahko opredelimo tudi kot naše vrednote, naše življenje in zavedanje, da materialni svet ni vse, je pa nujno potreben za življenje. Prav tako je pomembno, da spoštujemo druge ljudi, imamo zdrav odnos do narave, pomagamo drugim in še bi lahko naštevali. Naše duhovne vrednote pa so velikokrat poškodovane, poteptane. Skozi leta življenja in skozi proces razvijanja najrazličnejših vzorcev in prepričanj je naše razmišljanje velikokrat usmerjeno v napačno smer, kar posledično ustvarja tudi takšno življenje. Pogosto živimo v strahu, trpljenju, počutimo se kot žrtve sistema, nič nam ne uspeva, smo nenehno bolni, nesrečni, brez službe, denarja, prostega časa itd. Ali pa druga skrajnost, ko imamo veliko materialnih dobrin, lepo živimo v fizičnem svetu, v sebi pa čutimo praznino. Duhovni vidik, torej tudi našo notranjo moč, teptamo in zanemarjamo ter živimo zgolj fizični svet, ki pa nam kot tak ne prinese notranje sreče in miru.

Zato je nujno treba upoštevati in živeti oba svetova, fizičnega in duhovnega. Ko gresta ta dva svetova z roko v roki skozi življenje, govorimo o ravnovesju. Kakršnokoli pretiravanje oziroma pomanjkanje enega ali drugega vodi v neravnovesje. In posledično, če tega ne odpravimo, v različne bolezni. Premalo ali preveč, nobeno ni v redu. Ja, tudi preveč duhovnosti, govorimo seveda o tisti, kjer pozabimo živeti fizični svet, ne velja.

Ker pa na tej poti velikokrat ne vemo, kako začeti, se obračamo na različne oblike ponujanja pomoči. Ponudnikov je res veliko, vprašanje je, kako ločiti zrno od plevela. Če ste pozorni, boste začutili pravo energijo ljudi, ki vam res želijo pomagati.

V samem procesu je resnično dobrodošla pomoč vseh, ki imajo več izkušenj, znanja itd., saj nas lahko pravilno usmerijo, nam pomagajo in svetujejo.

Sama sem zelo hvaležna za vse učitelje v svojem življenju. Marsikaj ne bi potekalo tako, kot je, če ne bi imela tudi sama tovrstne pomoči.

Vendar pa se zavedajte, da popolnoma vse, kar v življenju potrebujete za svojo pot, rast, zmorete sami. Popolnoma sami boste odkrili vse 'recepte', ki jih potrebujete v življenju, pa naj gre za ljubezen, zdravje, uspeh ali denar. Odločite se torej za pomoč izkušenih oseb, tistih, ki vam lahko podajo praktična znanja, ki jih boste sami razvijali naprej. Pomoč tistih, ki vam bodo ponudili, da se učite sami, in čim manj tistih, h katerim se morate vračati vedno znova. Enako je z zdravili. Saj vam pomagajo kratek čas, vendar ko učinek popusti, ste spet na začetku. Zato se le učite. Naučite se sami.

Poslušajte svoje občutke in si prizadevajte, da delate sami, saj v sebi nosite vse odgovore. Imejte torej nekoga, ki vas usmerja, ki vas pozitivno naravna, pokaže luč, ko ste v temi, nekoga, ki je že šel skozi to. Tak učitelj vam lahko poda zlato lestev, po kateri pa boste plezali sami. Vendar se boste vzpenjali. In za vsako stopničko, ki jo boste premagali, boste neskončno hvaležni in res boste ugotovili, da zmorete tudi vi.

Dovolite si najti zrno.

 
Nalagam...
PRIJAVI  

Komentarji

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji