Miran Peterman

Ste tudi vi preveč naložili?

1. december 2014    89 ogledov

Velikokrat srečujem ljudi, ki jih pestijo različne telesne poškodbe; imajo težave s koleni, križem, so se poškodovali ali pa so ves čas utrujeni … In po tem, ko se pogovarjam z njimi, mi rečejo, do so prepoznali in da je zdaj pa res čas, da nekaj spremenijo. Drugi teden si res uredim prehrano, resnično se bom začel več gibati, zdravo živeti …

 

Naše telo se odziva na naš način življenja in vsaka poškodba ali bolezen nam kaže, da nečesa ne razumemo v življenju in posledično delamo narobe.

Če pogledamo npr. avtomobil – na kaj bi najprej pomislili, če se vam izredno izrabljajo gume, treba je zamenjati ležaje, zavore ne delujejo več brezhibno, blažilniki na vsakem ovinku oddajajo čudne glasove? Seveda, treba bo k mehaniku, treba bo zamenjati obrabljene dele in popraviti, kar se pač popraviti da. Enako je z našim telesom. Ko nas recimo useka v križu, gremo čim prej do dobrega maserja ali manualnega terapevta. V skrajnem primeru lahko dobimo opornico, umeten kolk, različne pripomočke za kolena … Povsem logično je, da obiščemo svojega zdravnika, terapevta, zdravilca …


Vendar se ves ta čas v resnici  ukvarjamo samo  z delom celotne zgodbe, to je posledicami. Avtomobil je res za popravilo in dele je re s treba zamenjati, vendar se moramo tudi vprašati, kakšen je naš način vožnje in kaj v resnici počnemo s tem avtomobilom, ter še posebej preveriti, s kako naloženim avtomobilom se vozimo naokoli. Če je dovoljena nosilnost 1.000 kg, mi pa naokoli veselo prevažamo dvojno težo, sploh ni čudno, da se vozilo izredno obrablja in je hitro potrebno popravila.


Avtomobil simbolizira naše življenje. Ko se nam v življenju zgodijo poškodbe, je smiselno najprej pogledati, kako oteženi oz. natovorjeni hodimo okoli. Kako dojemamo svoje življenje? Modrost pravi: Če je tvoje življenje ves čas bitka za življenje in smrt, boš veliko časa mrtev. Zunanje poškodbe nam samo kažejo, da v našem življenju nečesa resnično ne razumemo. Seveda moramo reševati telesne poškodbe na zdravju najbolj primeren način, toda predvsem in še posebej pa se moramo lotiti svojega 'podstrešja', pogleda in razumevanja življenja.


Koliko zares cenimo življenje?

Če ste ves čas utrujeni in vas pestijo različne nevšečnosti, je cena, ki jo plačujete za dosego svojega rezultata, previsoka. Mora obstajati pametnejša pot! Učili so nas, da je bistvo življenja, da trdo delamo, in potem bomo uspešni. Narobe! V življenju moramo pravilno delati in imeli bomo rezultate.

 

Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. Vzemimo si čas zase, svojo regeneracijo in svoj razvoj. Zavedati se moramo, da karkoli storimo zase, karkoli vložimo vase, to naredimo tudi za svoje najbližje.

Nimam časa za sprostitev, čakajo me delo, otroci … Narobe! Ko postanemo boljša mama, oče, partner, ko smo bolj sproščeni in srečnejši, imajo tudi naši najdražji in najbližji precej več od nas kot sicer. Kaj pomaga, če mama preživi veliko časa s svojimi otroki, pa je ves čas sitna in utrujena. In resnično strašna romantika v partnerstvu, če se ves čas kregamo …


Torej domača naloga za danes je, da daste sebe na urnik, čas za svojo regeneracijo in svoj razvoj. In če potrebujete pomoč – tu smo, da vam pomagamo :)

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...