Polona Sepe

Eros v tantri

piše: Polona Sepe
17. november 2014    20648 ogledov

Tisti, ki mislijo, da je orgazem seksualen, niso ni─Źesar razumeli. Ti ne poznajo orgazmi─Źnih izkustev. Orgazem je vedno bo┼żanski. Orgazem ni olaj┼íanje, orgazem je praznovanje. Orgazem je stanje, v katerem se jaz ÔÇô skozi drugega ÔÇô sre─Źam s celoto. Bhagwan Shree Rajneesh

Tantra u─Źi, da se na┼íi hedonisti─Źni porivi, ki temeljijo na u┼żivanju, lahko preobrazijo v duhovno izkustvo. To je koncept, ki je privla─Źen in hkrati te┼żko sprejemljiv za vse, ki ┼żivimo v zahodnih de┼żelah, kjer je mo─Źna tradicija kr┼í─Źanstva, ki poudarja svetost trpljenja in odrekanja. Erotiko zamenjujemo s pornografijo, tudi zaradi vpliva cerkve, ki zanika duhovno dimenzijo fizi─Źne ljubezni.

Eroti─Źni sentiment nosi v sebi seme misticizma. Eros je v bil v stari Gr─Źiji glasnik bogov, kar pomeni, da nam prina┼ía bo┼żanska sporo─Źila.┬áEroti─Źni ob─Źutki nastanejo ob radostnem stiku na┼íih ─Źutov z zunanjim svetom. Eroti─Źni ob─Źutki prebudijo v nas ogenj ljubezni v vseh njenih razli─Źicah.

Razli─Źni tantri─Źni sistemi, ki izhajajo iz stare Indije, Kitajske, Perzije in Egipta, so zelo kompleksni, saj posegajo na podro─Źje znanosti, filozofije, ezoterike, medicine in umetnosti. Vsem pa je skupno to, da spo┼ítujejo potencialno mo─Ź erotizma, ki nas lahko popelje v transcendenco.

Orgazmi─Źna energija

Swami Anandakapila pravi, da je┬áorgazem za ┼ítevilne edino misti─Źno izkustvo, ki so ga kdaj do┼żiveli. V trenutku orgazma namre─Ź izku┼íamo enost s svojim ljubljenim, za nekaj trenutkov vstopimo v brez─Źasje, kjer ni ne preteklosti ne prihodnosti, obstaja samo prisotnost tukaj in zdaj. Na┼í dih se ustavi, ustavijo se misli in zgodi se joga (zdru┼żitev) ÔÇô na┼í lo─Źeni jaz se zlije s tokom kozmi─Źne ┼żivljenjske energije. Ta trenutni uvid prebudi v nas ┼żeljo, da bi ga spet ponovili, ne samo zaradi seksualne sprostitve, temve─Ź tudi zaradi resnice, ki jo razodeva.

Zahodnjaki smo zaradi svoje naravnanosti k rezultatom orgazem uvrstili na seznam obveznih dose┼żkov. Velikokrat je prav to najve─Źja ovira, ki nam onemogo─Źa, da bi ga do┼żiveli. Ko orgazem postane namen, postane seks biznis, pravi Osho. ─îe orgazem i┼í─Źemo, ga te┼żko do┼żivimo, prav zato, ker ga i┼í─Źemo. Na┼í um ho─Źe orgazem, razmi┼íljamo, ali nam bo uspelo, in ta strah paralizira spolno energijo. Ta lahko svobodno te─Źe le, ko smo spro┼í─Źeni, ko ni strahu, ko si za ni─Ź ne prizadevamo in se samo igramo z energijo. In potem se bo zgodilo. Toda ali se zgodi ali ne, ni pomembno. Preprosto pozabite na to.

─îe ni prizadevanja, da bi povzro─Źili orgazem z gibi telesa, postanejo na┼íi seksualni centri kanal za zelo intenzivno psihi─Źno izmenjavo. Ko si nobeden od partnerjev ne prizadeva, da bi karkoli povzro─Źil, se oba popolnoma predata tistemu, kar v procesu ─Źutita, da bi naredila. (Alan Watts)

Orgazmi, ki jih do┼żivljamo, so po kakovosti zelo razli─Źni in zavzemajo zelo ┼íirok spekter na┼íega do┼żivljanja z zelo subtilnimi razlikami.

V psihološkem jeziku jih lahko opišemo takole:

PRIMITIVNI ORGAZEM 

Preprosto bi ga opisali kot instinktivno sprostitev napetosti. Obseg na┼íe zavesti ostaja zo┼żen, u┼żitka je malo in opi┼íemo ga lahko le kot praznjenje. Zanj je zna─Źilno neselektivno prepu┼í─Źanje kateremukoli partnerju, po┼żelenje je usmerjeno samo v zadovoljitev spolne potrebe in pozornost je samo na spolnih organih. Psihodinamika obeh partnerjev je siroma┼ína in nerazvita.
Vse nadaljnje ravni orgazma so povezane s transformacijo tega instinktivnega dela znotraj nas, kljub temu pa ne smemo izgubti stika s to primitivno osnovo, saj je posledica tega lahko impotenca ali frigidnost.

NEZRELI ORGAZEM

Je orgazem, ki je usmerjen vase in zanemarja ─Źlove┼íkost partnerja, ta je samo objekt, ki nam prina┼ía zadovoljitev. U┼żitek, ki ga ─Źutimo, je majhen in do┼żivljamo ga samo na genitalnem predelu. Identiteta na┼íe zavesti je zo┼żena le na sprejemljivo sliko samega sebe, vse drugo je potisnjeno v podzavest. Ti potisnjeni ob─Źutki se prek mehanizma projekcije pripisujejo drugim ljudem. Dela psihoanalitikov potrjujejo, da impotenca in frigidnost nastajata kot posledica blokiranja ob─Źutkov znotraj nas (bole─Źina, jeza, strah). Orgazmi─Źna energija se kanalizira k razre┼íitvi tega notranjega konflikta, zato so poti orgazmi─Źnega spro┼í─Źanja zo┼żene. Ko so popolnoma zaprte, se pojavi nezmo┼żnost do┼żivljanja orgazma.
Tantra ponuja tehnike, s katerimi zdravimo in ozave┼í─Źamo ta potisnjeni material in odpravimo blokade.

ZRELI ORGAZEM

Traja nekaj sekund in nam prina┼ía precej ve─Ź u┼żitka in zadovoljstva, ki se ┼íiri po celem telesu, hkrati z ob─Źutkom globoke sprostitve. Izkusimo ga navadno takrat, ko smo zaljubljeni, in poleg fizi─Źnega olaj┼íanja nam prina┼ía tudi ob─Źutek psiholo┼íke izpolnitve. Tok energije se vzpostavlja v celem telesu in do┼żivljamo ga kot izmenjavo ne┼żnosti in ljubezni s partnerjem. Lahko ga definiramo kot sposobnost, da se prepustimo toku ┼żivljenjske energije brez zavor, do┼żivljamo ob─Źutek izpolnjenosti, ve─Źje ljubezni in odprtosti do partnerja.

EKSTATI─îNI ORGAZEM

Lahko ga ozna─Źimo kot tantri─Źni orgazem, ki pa se lahko zgodi tudi spontano. Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlep┼íe in najmo─Źnej┼íe pozitivno psiholo┼íko izkustvo, ki ga kot ─Źlove┼íka bitja lahko do┼żivimo. Partnerja ─Źutita veliko medsebojno ljubezen, obo┼żevanje in popolno sprejemanje medsebojne ─Źlove┼íkosti. Ekstati─Źni orgazem lahko traja ve─Ź minut ali ur. Ekstaza je stanje, v katerem dose┼żemo vi┼íjo raven zavesti, in po takem orgazmu lahko ta sprememba traja ve─Ź dni ali tednov.
Razli─Źne tantri─Źne ┼íole opisujejo razli─Źne vrste ekstati─Źnega orgazma in u─Źijo tehnike, s katerimi ga lahko dose┼żemo. Vsaka vi┼íja raven ekstaze pa osvetli neozave┼í─Źeni material, ki ga raz┼íiritev zavesti, ki jo v ekstazi do┼żivimo, dvigne na povr┼íje. To pomeni, da bolj ko smo ozavestili nezavedne vzorce ─Źustvenega odzivanja in delovanja, ki smo jih potisnili v podzavest, bolj ko smo sposobni brezpogojno sprejemati sebe in druge, ve─Źja je na┼ía sposobnost za ekstati─Źna do┼żivetja.

NEDUALNI ali KOZMI─îNI ORGAZEM

Je stanje zavesti, v katerem spoznamo, da smo eno z vsem obstoje─Źim, in dose┼żemo stanje absoluta ali raven duha. Lahko ga do┼żivimo sami v meditaciji ali pa v maithuni (tantri─Źni spolni obred). To je edino resni─Źno stanje zavesti, v katerem spoznamo, da je vse drugo iluzija.

V jeziku tradicionalne tantre pa bi zgornje opisali takole:

V vsakem spolnem odnosu prebujamo kundalini, ki se dvigne v vi┼íje ─Źakre, ko se odpre centralni kanal v hrbtenici, imenovan ┼íu┼íumna. V spolnem odnosu je ┼żenska kanal za energijo Ide, mo┼íki pa za energijo Pingale. ─îe sta v ravnovesju, se kundalini dvigne po ┼íu┼íumni in rezultat so spremenjena stanja zavesti. V spolnosti na┼ía izku┼ínja torej napreduje v skladu z dvigovanjem kundalini energije┬áÔÇô┬áiz SPOLNE SLE ┬á(kundalini v┬á─Źakri┬áMooladhara) v LJUBEZEN (kundalini v ─Źakri┬áAnahata)┬áin kon─Źno v DUHOVNO IZKUSTVO (kundalini v ─Źakri┬áAjna).

Tradicionalna maithuna (tantri─Źni spolni obred), ki se imenuje tudi vira saddhana, je primerna samo za tiste, ki so se soo─Źili z negativnimi silami v svojem umu in znajo pozitivno kanalizirati svoja ─Źustva. V maithuni dovolimo, da KAMA (pozitivni naboj eroti─Źne ljubezni) preobrazi na┼ío KARMO (prevladujo─Źa negativna nagnjenja na┼íega uma) in jo kanalizira v pozitivna ob─Źutja bla┼żenosti, enosti in miru.

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj ra─Źun 3 ┼żarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
Povr┼íno bi bilo re─Źi, da ┼żivi┼í skozi tekste. ─îe mene vpra┼ía┼í si ┼żiva in me nagovarja┼í.
Nalagam...