Tina Ananda

Zakaj ne smemo rezati energetskih vezi?

piše: Tina Ananda
8. december 2014    3985 ogledov

Ste že kdaj bili na meditaciji, kjer ste rezali energetske vezi? Morda ste sicer za trenutek občutili olajšanje, toda čez nekaj časa ste razočarano ugotovili, da so se te vezi in vzorci vrnili. Zakaj se vračajo, če jih režemo, in kako jih preseči za vedno in na zdrav način?

Najprej se moramo vprašati, zakaj energetske vezi med nami sploh nastanejo in kaj to sploh je. Energetske vezi nastajajo z vzpostavitvijo določenega čustva in odnosa do določene osebe in včasih jih lahko občutimo ali celo vidimo kot energijsko vrv, ki povezuje nas in drugega človeka med različnimi deli telesa. Zato tudi pogovorno rečemo, da se navežemo na nekoga. Vendar pa je vprašanje, ali nam te navezanosti koristijo ali ne.

Če je navezanost ali energetska vez vzpostavljena na podlagi brezpogojne ljubezni, že sama beseda pove, da naša ljubezen v tem primeru ne bo postavljala pogojev, zato je takšna navezanost zdrava oziroma je v realnem smislu ni. Večina naših navezanosti pa je vzpostavljena pod pogoji in na podlagi strahu, jeze, žalosti, dinamike ljubim-sovražim, izsiljevanja, vzbujanja občutka krivde in podobnega. Takšne vrste vezi nam jemljejo energijo in radost ter so podlaga za številne prepire ali boje za premoč, vzpostavljamo pa jih s partnerjem, starši, otroki, šefom, sodelavci, prijatelji in tako naprej. Velikokrat pogovorno rečemo tudi, da imamo naelektrene odnose.

Energetske vezi so za človeka eksistencialno pomembne in tistih, ki jih nimajo, na ta svet ne veže nič – zaradi tega se dogajajo samomori, zaradi škodljivih navezanosti pa umori. Mi sami moramo torej poskrbeti, da bodo te vezi z ljudmi okoli nas prijetne, zdrave in koristne za nas – takšne, ki nas podpirajo v življenju in vsakdanu.

In zakaj ne smemo rezati energetskih vezi? Če ste se kdaj spraševali, zakaj po rezanju energetskih vezi ni nič bolje, je to zato, ker z rezanjem obudimo primarno travmo, zaradi katere so te vezi sploh nastale. Naj pojasnim. Ker smo bili 'odrezani' od ljubezni svojih skrbnikov s kritiziranjem, zavračanjem, ignoriranjem, stresanjem jeze na nas kot otroke, se kasneje v odrasli dobi bolestno navežemo na podobne ljudi, ki z nami ravnajo podobno (poustvarimo si domače okolje iz otroštva). Kot smo se bali, da bomo izgubili starše, njihovo ljubezen, da nas bodo zapustili ali nas ne bodo imeli radi, če ne bomo pridni otroci, tako nas je danes kot odrasle strah, da nas bodo zapustili sedanji ljudje, ki nas obkrožajo, zato se z njimi povežemo na energetski ravni in tako ustvarimo energetske vezi na podlagi strahu, jeze, žalosti in podobno. Večina teh procesov poteka na nezavedni ravni. In če danes prerežemo te vezi, smo povzročili isto primarno travmo iz otroštva, ko smo bili 'odrezani'!

Težava je tudi v tem, da porežemo tudi tiste vezi, ki nam koristijo, kajti navadno primemo kar celoten 'snop' teh vezi in jih generalno odrežemo. Vzrok, zakaj so nastale (torej primarno travmo in problem), pa potisnemo še bolj iz svoje zavesti v podzavest in si s tem delamo škodo. Vzorec nam še bolj uide izpod kontrole in zavedanja.

Pravilna obravnava teh energetskih vezi je, da jih obravnavamo eno po eno, in sicer z eno osebo naenkrat (z eno osebo imamo namreč več energetskih vezi). Samo tako se ta določena vez ne bo več vrnila, ker bo razrešena na globoki ravni (pri samem vzroku), za tem pa naredimo še proces vzpostavitve nove, koristne in ljubeče vezi s to določeno osebo, ki bo v našem življenju posledično res izboljšala najin odnos.

Z rezanjem energetskih vezi torej poustvarimo primarno travmo iz otroštva, zaradi katere je ta energetska vez sploh nastala. Pravzaprav kadarkoli nekaj režemo, to dejanje že samo po sebi nakazuje, da z nečim ostrim nekaj ranimo ali ločimo.

Če vas zanima, kako je v resnici videti rezanje vezi, se spomnite svoje prve ločitve, ki ste jo doživeli s fizičnim telesom, in to je bilo rezanje popkovine, ko so nas ločili od matere (to je bila tudi fizična vez, ne samo energetska). Stara plemena verjamejo, da s tem povzročimo močno travmo in šok otroku in da popkovine ne bi smeli rezati, temveč bi jo morali pustiti, da se v svojem času posuši in odpade, ko izgubi svojo funkcijo. To tudi pomeni, da ta plemena razumejo, kako pomembna je fizična bližina med novorojencem in njegovo mamo v njegovih prvih dneh na tem svetu. Celo zahodna medicina se zdaj trudi, da novorojenega otroka že v nekaj minutah po rojstvu preda mami v naročje. Kajti vemo, da dojenček, ki mu je telesni stik dolgo časa odtegnjen (več tednov ali mesecev), lahko celo umre. Enako ljudje brez energetskih vezi naredijo samomor, kot sem opisala v prvem delu članka, zato si z rezanjem teh delamo medvedjo uslugo in tlačimo svoje vzorce še bolj v podzavest. Poleg tega pa z neselektivnostjo porežemo tudi dobre vezi.

In še en vidik obstaja, zakaj ne smemo rezati energetskih vezi: ko odrežemo energetsko vez s konkretno osebo, pravzaprav odrežemo stran SEBE! V tem stvarstvu, kjer smo vsi Eno, smo vsi vse in zunanje okolje obstaja samo v naši percepciji zaradi ideje o ločenosti. Verjamem, da že poznate načelo 'ti si jaz in jaz sem ti' in da vse, kar počnete drugim, v resnici počnete sebi – in to velja za vsa področja življenja. Ko 'režete' od sebe druge ljudi, pravzaprav režete dele sebe – še bolj konkretno vidike svojega notranjega otroka, ki si želi biti slišan, sprejet in ljubljen, in ne odrezan od nas, kot se običajno počuti, ko ga ignoriramo.

Zato je VEDNO treba pogledati vzrok nastale vezi, kaj za nas pomeni, zakaj je nastala, kako nam koristi, in jo potem z ljubeznijo pretvoritiv nekaj, kar bo podpiralo ta naš odnos z določeno osebo (s staršem, partnerjem, otrokom, šefom, prijateljem, poslovnim partnerjem …). Če svojo vez obravnavamo na takšen zdrav način, se bo naš odnos z določeno osebo resnično spremenil na bolje!

Če pa jo odrežemo, je, kot bi vrgli v zrak bumerang – verjemite, prišel bo nazaj in znova in znova bomo predelovali iste vzorce! :)

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...