Miran Peterman

Zakaj ne vidite priložnosti?

5. januar 2015    241 ogledov

Pred kratkim sem se s fotoaparatom sprehajal po prelepi naravi, in ko sem hodil, so se pred mano odkrivali novi in novi čudoviti motivi. Bilo je resnično neverjetno. Dobival sem ideje za kompozicije kot nikoli prej. Gozdna potka in njene podrobnosti, ki bi bile običajno precej nezanimive, so dobivale novo perspektivo. Skala v bližnji reki, delček drevesa, pogled iz daljave, motiv iz bližine, ideje in kombinacije so se mi odvijale pred očmi. Neverjetna izkušnja …

In potem me prešine. Natanko tako je vse v našem življenju! Razlog, zakaj vidim vse te motive, je v tem, ker jih iščem. Zavestno sem se podal na pot, da jih odkrijem, in ves čas pozorno opazoval. In potem so se sami pojavljali pred mano. Novi in novi.

Enako je s priložnostmi v našem življenju. Ko smo odprti in opazujemo, zainteresirani in iščemo, se priložnosti pojavljajo okoli nas in pred nami. Moja gozdna izkušnja. Ista pot, isti obiskovalci. Nekateri vidijo drugo za drugo in kar ne morejo verjeti. Novi in novi motivi, nove in nove priložnosti. Zakaj? Ker gledam, opazujem in sem pozoren. In drugi obiskovalci? “Joj, tale pot pa ni nič posebnega. Vse to sem že videl. No ja, saj nekako gre.” Jamranje in jamranje. Gledajo in ne vidijo.

Perspektiva, naravnanost, objektiv in pripravljenost. Nekdo jo ima in izkoristi. Nekdo opazi in je prepozen. “Ko bi vsaj slikal ta motiv, ko bi vsaj zagrabil tisto priložnost! Naj grem zdaj nazaj in poskusim znova?” Takšna in podobna vprašanja. Nekdo pa hodi in hodi, gleda in gleda in nič ne vidi.

Kako pa gre vam? Ste opazovalci, iskalci, tisti, ki priložnost vidijo in zagrabijo, ali pritoževalci? Najpomembneje je, da imate zanimanje. Da hočete! In potem boste opazili sami ali pa boste prosili nekoga, da vam pomaga začeti gledati na stvari drugače.

In življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. In življenje je polno priložnosti, ko smo mi pripravljeni na priložnosti.

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...