Tina Pipan

Spanje, naravni ritmi in vastu

piše: Tina Pipan
22. december 2014    433 ogledov

Spanje je ključnega pomena za zdravje ter notranje in zunanje ravnovesje. Tako kot narava pozimi počiva, ima tudi naše telo noč za svoj počitek. Če želimo biti zdravi in v ravnovesju, je zelo pomembno, da naravnim ritmom dneva in noči, letnih časov in naravnih elementov sledimo in jih slišimo.

December je čas, namenjen počitku in regeneraciji. Čas, da se umirimo in pogledamo vase. Vedno je zelo pomembno, a decembra še bolj, da je naš odhod v posteljo zgodnejši in bolj umirjen. In vstajanje v skladu s prebujanjem narave.

Isti naravni ritmi, ki jih vidimo v naravi, pa obstajajo tudi v prostoru in naši spalnici. Pet elementov, iz katerih je sestavljeno vse, kar obstaja – vsa živa in neživa narava –, se v vsakem prostoru vedno razporedi na enak način.

Ti naravni elementi so: eter, zrak, voda, ogenj in zemlja.

Za globok, miren in zdrav nočni počitek potrebujemo predvsem podporo elementa zemlje. Ker je element zemlje v vsakem prostoru na jugozahodu ter delno na jugu in zahodu, je zelo pomembno, da imamo glavo pri spanju obrnjeno v smer juga, jugozahoda ali zahoda. Poleg tega pri nas – na severni polobli – s severa priteka magnetna sila in tudi ljudje smo magnetna telesa ter imamo severni magnetni pol pri glavi.

Spanje z glavo proti severu je tako, kot bi poskusili združiti dva enaka magneta – ustvarja se trenje, odboj in v naših telesih neravnovesje, razburkanost ritmov in tekočin v njih.

Poleg sledenja ritmom v naravi in zgodnejšega odhoda v posteljo, kot smo navajeni, poskusimo slediti tudi naravnim elementom, ki so v naših prostorih. In poglejmo, v katero smer neba imamo obrnjeno glavo, ko spimo.

In če se le da, poskusimo to prilagoditi, da bo naše telo dobilo svoj zasluženi počitek, tako kot si ga narava privošči v zimskem času.
 

Tina Pipan

www.eroja.si

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...