Renata Novak

Čokolada ali ohrovt?

piše: Renata Novak
23. marec 2015    235 ogledov

Zagotovo je bila vaša prva misel ČOKOLADA. Verjetno ste kar predvidevali, da sem vas vprašala: »Če bi imeli na izbiro čokolado ali ohrovt, kaj bi izbrali?«. Pa vas nisem hotela tega vprašati, saj sem prepričana, da bi bil odgovor v 99 odstotkih vseh vprašanih čokolada. Torej zakaj bi postavljala vprašanje, na katero odgovor že poznam.

Nekateri od vas ste že v naslovu sami sebi potihoma odgovorili čokolada. Spet drugi ste si mogoče vzeli minuto za premislek in se celo vprašali: »Kaj bi bilo bolje za moje telo?« In potem je bila tukaj že dilema. Na zavestni ravni verjamem, da veste, da seveda ohrovt. Pa vendar vam telo kriči  in vam ponuja odgovor ČOKOLADA.

Da vas neham mučiti z ohrovtom ali čokolado. Izberite, KAR ŽELITE.

Vedno, ko se v nas pojavi vprašanje izbire hrane, se začnemo vrteti v začaranem krogu vseh možnih hipotez, raziskav, člankov in informacij, ki nam govorijo, kaj bi morali jesti in kaj je dobro za nas. Kaj hitro se podredimo vsem tem teorijam, kaj lahko jemo in česa ne. Pa ne zaradi tega, da bi se počutili dobro, ampak zato, da bi se počutili odločno in varno. Večina nas namreč hrepeni po gotovosti in v svetu, kjer je toliko neznank okoli nas, je normalno, da v pravilih, ki jih kreiramo okoli hrane, najdemo neko varnost.

Pa vendar, kot veste, zdravje ni samo fizično. Je čustveno, mentalno in duhovno.

Velikokrat naša pravila, ki se jih držimo glede hrane, povzročijo trenutke odpora in zamere, ki vplivajo na naši čustveno in fizično telo. Tak primer je, ko se odrečete zmenku s prijateljem, ker se bojite, da ne boste mogli piti vina in jesti pice. Ali pa ko se pred prazniki že bojite in obremenjujete s tem, kako jih boste preživeli, ne da bi se zredili. Vsa ta negativna čustva imajo velik vpliv na vaše zdravje.

Preden naslednjič začnete razmišljati, kaj lahko jeste in česa ne, poskusite razmisliti o naslednjem:

1. Zaupajte svojemu telesu in občutku

Velikokrat se držimo pravil in diet, kaj jesti in česa ne, ker preprosto ne zaupamo svojemu telesu. Ne zaupamo, da se bo prav odločilo, kaj je za nas najbolje.

Od svojih strank velikokrat slišim, da če bi pustili telesu, da izbere, kaj bi jedlo, bi cele dneve jedli čokolado in čips. Stvar, ki je skupna vsem, je, da v trenutku ko si začnemo odrekati eno vrsto hrane, je vse, kar si želimo, točno ta določena vrsta hrane. Dobesedno hrepenimo po njej.

Če telesu dopustimo, da izbere hrano, ki jo fizično potrebuje in ne, ki si jo psihično želi, bo vedno izbral točno tisto vrsto hrane, ki jo potrebujemo. Zato je pomembno, da smo prijatelji s svojim telesom in mu popolnoma zaupamo. Tako se ne bomo spraševali, ali je neka vrsta hrane za nas dobra ali ne. Verjamem, da ste imeli dneve, ko ste si točno zamislili, kaj bi jedli. In običajno je to točno določena vrsta hrane ali jedi. Ali ste kdaj pomislili, da vam telo šepeta, kaj fizično potrebuje? Poskusite.

In ja, seveda, včasih bo to čokolada, spet drugič ohrovt.

2. Ni slabe in dobre hrane – je samo izbira

Ne verjamem v to, da je čokolada v osnovi slaba in ohrovt v osnovi dober. Prav tako ne obstaja 'brezkrivdna' sladica zato, ker ni razloga, da bi imela slabo vest zaradi hrane v osnovi.

Če postavimo na stran to idejo o slabi in dobri hrani, je vsaka naša odločitev preprosto samo izbira. Če to izbiro lahko naredimo z lahkoto, brez slabe vesti, bomo z veliko verjetnostjo izbrali hrano, ki nas polni, hrani in neguje. Pa ne glede na to, ali je to zeleni smuti ali sladoled.

3.  Bodite iskreni do sebe: kaj si res želite?

Z lahkoto se odpovemo stvarem, ki so slabe za naše zdravje. Svoja odpovedovanja z lahkoto utemeljujemo v prepričanju, da delamo dobro zase. Vendar za kakšno ceno? Ali je naše odpovedovanje v imenu zdravja odneslo spontanost iz našega življenja? Ali je naše odpovedovanje spremenilo hrano iz užitka v delanje seznamov in kljukic, kaj lahko in česa ne?

Svojo svobodo izgubimo z lahkoto, ko se enkrat sami zaklenemo v zapor, ki se mu reče 'zdravo življenje'. Naučiti se moramo biti iskreni do sebe in do svojih želja in se pri tem zavedati, da če si danes želimo čokolado, si bomo mogoče jutri zaželeli ohrovt. In oboje je v redu – tako čokolada kot ohrovt.

Ključnega pomena tuakj je, da se zavemo meje, ko prestopimo iz hranjenja v omrtvičenje. To je meja, ko obsedenost z ohrovtom ni več hranljiva, temveč je postala slepa vera, ki vas hromi in oddaljuje od tistega, kar si resnično želite. Ne glede na to, ali boste jedli kvinojo, ohrovt, čokolado ali celo nič, se samo prepričajte, ali si to res želite.

In seveda prenesite izbiro med čokolado in ohrovtom tudi na preostala področja svojega življenja.

4. Karkoli izberete, je velnes

Zame sta tako čokolada kot ohrovt velnes. Velnes je nekaj, kar se vam zdi najbolje v danem trenutku in po njem. Ko si resnično želimo čokolado, pa vseeno izberemo ohrovt, se po tem počutimo ponosni, vendar nezadovoljni. Začnemo iskati nekaj drugega. To je več kot očiten znak, da ohrovt ni bila naša najboljša velnes izbira.

Ko bomo sprostili črno-belo definicijo o tem, kaj je dobro in kaj slabo, se odpremo možnostim, da karkoli izberemo, je za nas velnes. Ta izbira pa je odvisna samo od tega, kako iskreni smo sami do sebe v danem trenutku.

Vem, da pridno skrbite za svoje zdravje in hrano. Vem, da se res trudite zdravo jesti. In mogoče je zdaj čas, da se malce sprostite. Naslednjič, ko boste za kosilo izbrali solato, ker boste vedeli, da je to bolj zdravo za vas, vprašajte svoje telo: »Ali si res to želim?«.

Če je odgovor DA, uživajte v solati. Če je odgovor NE, zaupajte svojemu telesu in izberite, kar si želi.

Vir: www.spremeni.se
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...