Sonca Menart

Si usklajena z luno?

piše: Sonca Menart
18. maj 2015    866 ogledov

Menstruacijski ciklus je nekaj zelo skrivnostnega, saj je redko kaj glede naših teles tako očitno povezano z višjimi, kozmičnimi silami. V številnih tradicionalnih kulturah verjamejo, da v menstrualni krvi počiva sama magija kreacije. Zgodnji menstrualni rituali so bili prvi izrazi kultur in po njih naj bi nastali prvi koledarji.

V vseh teh kulturah je menstrualna kri veljala za sveto. V hindujskih vaseh matere še vedno razlagajo hčeram, da kot ženske, prav tako kakor je Velika Mati ustvarila zemljo, tudi one ustvarjajo novo življenje. Tantrična tradicija joge pravi, da je vesolje potomstvo, ki se je porodilo iz jajčeca v maternici boginje Kali.

Menstrualni cikel, še zlasti pa menstrualna kri, naj bi bila cvet ženske, pušpa, saj kakor drevesni cvet naznanja njeno plodnost. Vsak plod ima svoj lastni čas zorenja, zato je v ajurvedi menstruacijski cikel 'notranji čas zorenja ali sezona' v ženskem bioritmu, kar se razkriva v sanskrtski besedi za menzes – artava.  

Sem usklajena z luninim ciklom?

Lunine faze in stalno prehajanje med njimi imenujemo lunin cikel. To je simbolna upodobitev rasti, zorenja in smrti, skozi katere morajo vse reči po zakonu življenja, pa naj gre za živ organizem, žensko reproduktivno fiziologijo, akcijo ali čustva. Vsaka faza lunarnega cikla ima svojo osebnost izraženo v ženskem telesu z ustrezajočo fazo menstrualnega ciklusa. 

Ajurveda pravi, da je idealen ženski cikel usklajen z luninim ciklom. Tako naj bi ovulacija nastopila okoli polne lune (čas obilja) in menstruacija okoli prazne lune (čas obnove).

Celotni menstruacijski cikel naj bi trajal okoli 28 dni – kakor lunin. Ob polni luni naj bi se obnovila esenca za reprodukcijo (šukra), zato ženska takrat doseže vrhunec plodnosti. Polna luna predstavlja polno prebujen um, zaradi česar je to idealen čas za spočetje. Takrat je samskara – psihološki odtis partnerjev – optimalen za prenos na otroka. 

Ženski cikel, ki odstopa od luninega, odraža notranje neravnotežje, ki ga običajno povzročijo presežek stresa, pretirano delo in stimulanti ter neustrezna prehrana (tudi pomanjkanje zdravih hormonskih znanilcev). V drugih primerih pa so razlogi tudi psihosomatski – kulturno pogojena zmotna prepričanja, da je menstruacija nekaj slabega in sramotnega.

Za zdrav cikel je odgovorna apana vaju

Da bi razumeli menstruacijo, moramo razumeti apana vaju. Apana vaju je vidik subtilnega telesa, odgovoren za kroženje in gibanje energije. Ko je v ravnovesju, apana vaju usmerja tudi tok menstrualne krvi. Številne težave in nepravilnosti menstrualnega ciklusa pa se obravnavajo kot neravnovesje apana vaju na najsubtilnejši ravni. Apana je lahko presežna, prešibka, blokirana ali napačno usmerjena. 

Le 30 odstotkov žensk ima povprečno dolžino cikla, okoli 28 dni, v čemer se kažejo razlike v apana vaju od ženske do ženske.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...