Bindu, društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

Pomen stopal pri gibanju in plesu

1. julij 2015    406 ogledov

STOPALA IN MATI ZEMLJA

Stopam nate, Mati Zemlja, z vsem svojim spoštovanjem, stopam tiho, komaj slišno, ko vdihnem, se dvignem, a na eni nogi se pogumno in odločno dotikam tebe. Z izdihom mi dovoliš, da spustim vso svojo težo nate, in ti me vzameš v svoje roke, kot mati vzame svojega otroka. Vsakokrat ko stopim, te pobožam s svojim korakom. Zemlja, si stabilna, trdna, čeprav je okoli tebe kaos.

 

Zemlja nam daje stabilnost, ki se je učimo. Ko smo stabilni, postajamo pokončni, dostojanstveni. Odnos do lastne hoje, odnos do tega, kako stopamo skozi življenje, nam odpre tudi vrata do tega, kako imeti odnos do vseh stvari, ki jih počnemo. Če nimamo odnosa do sebe, le kako bi lahko imeli odnos do drugih ali do česarkoli v življenju?

POMEN STOPAL IN FIZIKA

Stopala so izrednega pomena za naše življenje, zato jim je treba posvetiti prav posebno pozornost. Od našega odnosa do stopal je odvisno, kako nas bodo nosila skozi življenje in kako bomo vstopali v življenje. Pravilno razvite mišice spodnjega stopalnega loka, pravilna razporeditev teže na tri točke stopal, pravilna hoja, stabilen gleženj, pravilen prenos teže na stopala med hojo, tekom, sedenjem, skakanjem, odrivanjem ... nam omogočajo dobesedno lahkotnejše življenje.

Prva in osnovna stvar metode za prenos sil skozi stopala je zavedanje kostnih struktur, ki jih stopalo sestavlja, da bi se lahko naše kosti pravilno pozicionirale. Temu sledi razvoj mišic, ki držijo stabilno stopalo, ligamenti ... Pravilna postavitev kostnih struktur je osnova mišicam in ligamentom. Če nepravilno stopamo, so kostne strukture napačno postavljene, posledično tudi mišice in ligamenti, ki objemajo stopala.

Pomembni sta zavedanje, kako hodimo, in opazovanje lastne hoje že od malih nog. Stopala nosijo vso težo našega telesa. Nanje vpliva tudi vibracija oziroma sila, ki nastaja z vsakim našim korakom. Če stopamo togo in nesproščeno (omenimo samo napetost v ramenskem delu), to povzroči, da svoji lastni teži zaradi napetosti dodajamo še dodatno težo.

ODNOS DO STOPAL IN ZAVEDANJE

Zavedanje stopal in njihove pomembne vloge za naše življenje spoznamo ob metodah ishmecha, ki po starodavnih metodah uči: Spoznaj samega sebe. Spoznaj torej svoja stopala, njihovo kostno strukturo ter pomembnost določenih mišic, ligamentov, fizikalnih sil ipd.

Pri metodi ishmech precej časa posvečamo samopozicioniranju vsega zgoraj naštetega in usmerjamo pozornost na vibracijo, ki jo povzročimo s korakom. Pravilno hojo namreč čutimo v trebuhu, v medenici. Posledično se še prijetneje počutimo v zgornjem delu telesa, ker smo mehki v ramenih, v vratu in imamo sproščene obrazne mišice. Tudi naš nasmeh je drugačen, govorimo drugače in naše oči zaradi sproščenosti mišic obraza sijejo.

 

Vir: www.facebook.com/ishmech/notes
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...