Bindu, dru┼ítvo za osebnostni razvoj in prou─Źevanje starih tradicij, kultur in znanj

Pomen stopal pri gibanju in plesu

1. julij 2015    289 ogledov

STOPALA IN MATI ZEMLJA

Stopam nate, Mati Zemlja, z vsem svojim spo┼ítovanjem, stopam tiho, komaj sli┼íno, ko vdihnem, se dvignem, a na eni nogi se pogumno in odlo─Źno dotikam tebe. Z izdihom mi dovoli┼í, da spustim vso svojo te┼żo nate, in ti me vzame┼í v svoje roke, kot mati vzame svojega otroka. Vsakokrat ko stopim, te pobo┼żam s svojim korakom. Zemlja, si stabilna, trdna, ─Źeprav je okoli tebe kaos.

 

Zemlja nam daje stabilnost, ki se je u─Źimo. Ko smo stabilni, postajamo pokon─Źni, dostojanstveni. Odnos do lastne hoje, odnos do tega, kako stopamo skozi ┼żivljenje, nam odpre tudi vrata do tega, kako imeti odnos do vseh stvari, ki jih po─Źnemo. ─îe nimamo odnosa do sebe, le kako bi lahko imeli odnos do drugih ali do ─Źesarkoli v ┼żivljenju?

POMEN STOPAL IN FIZIKA

Stopala so izrednega pomena za na┼íe ┼żivljenje, zato jim je treba posvetiti prav posebno pozornost. Od na┼íega odnosa do stopal je odvisno, kako nas bodo nosila skozi ┼żivljenje in kako bomo vstopali v ┼żivljenje. Pravilno razvite mi┼íice spodnjega stopalnega loka, pravilna razporeditev te┼że na tri to─Źke stopal, pravilna hoja, stabilen gle┼żenj, pravilen prenos te┼że na stopala med hojo, tekom, sedenjem, skakanjem, odrivanjem ... nam omogo─Źajo dobesedno lahkotnej┼íe ┼żivljenje.

Prva in osnovna stvar metode za prenos sil skozi stopala je zavedanje kostnih struktur, ki jih stopalo sestavlja, da bi se lahko na┼íe kosti pravilno pozicionirale. Temu sledi razvoj mi┼íic, ki dr┼żijo stabilno stopalo, ligamenti ... Pravilna postavitev kostnih struktur je osnova mi┼íicam in ligamentom. ─îe nepravilno stopamo, so kostne strukture napa─Źno postavljene, posledi─Źno tudi mi┼íice in ligamenti, ki objemajo stopala.

Pomembni sta zavedanje, kako hodimo, in opazovanje lastne hoje ┼że od malih nog. Stopala nosijo vso te┼żo na┼íega telesa. Nanje vpliva tudi vibracija oziroma sila, ki nastaja z vsakim na┼íim korakom. ─îe stopamo togo in nespro┼í─Źeno (omenimo samo napetost v ramenskem delu), to povzro─Źi, da svoji lastni te┼żi zaradi napetosti dodajamo ┼íe dodatno te┼żo.

ODNOS DO STOPAL IN ZAVEDANJE

Zavedanje stopal in njihove pomembne vloge za na┼íe ┼żivljenje spoznamo ob metodah ishmecha, ki po starodavnih metodah u─Źi: Spoznaj samega sebe. Spoznaj torej svoja stopala, njihovo kostno strukturo ter pomembnost dolo─Źenih mi┼íic, ligamentov, fizikalnih sil ipd.

Pri metodi ishmech precej ─Źasa posve─Źamo samopozicioniranju vsega zgoraj na┼ítetega in usmerjamo pozornost na vibracijo, ki jo povzro─Źimo s korakom. Pravilno hojo namre─Ź ─Źutimo v trebuhu, v medenici. Posledi─Źno se ┼íe prijetneje po─Źutimo v zgornjem delu telesa, ker smo mehki v ramenih, v vratu in imamo spro┼í─Źene obrazne mi┼íice. Tudi na┼í nasmeh je druga─Źen, govorimo druga─Źe in na┼íe o─Źi zaradi spro┼í─Źenosti mi┼íic obraza sijejo.

 

Vir: www.facebook.com/ishmech/notes
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Teme:
Nalagam...