Neja Zupan

Kako ajurvedska hrana lahko izboljša tvoje zdravje?

piše: Neja Zupan
16. julij 2015    305 ogledov

“Si, kar ješ” je rek, ki ste ga gotovo že slišali. Je resnica tako na fizični kot psihološki ravni. Če poješ hamburger, se tako tudi počutiš: nemir, hitra razdražljivost, hitri večkrat nepremišljeni odzivi, zmanjšana zmožnost koncentracije ... 

Kaj torej jesti za zdravje? 

Prvo in najpomembnejše pravilo:jej s srcem  z ljubeznijo in v miru. Naredi obrok privlačen za duha, um in telo z različnimi barvami, okusi, vonji, dekoracijo. Uživaj v hrani in se popolnoma posveti obroku, ki ga imaš pred seboj. Zato je zelo nepriporočljivo gledati TV ali brati časopis, medtem ko ješ. Ne le da je to distrakcija hranjenja, vsebine na TV ali v časopisu lahko povečajo notranji nemir in vplivajo na pojav netolerance na hrano, alergije, živčnost, napihnjenost ...

Naredi si obrok kot posvečen obred, ko svojemu telesu – domu, podariš hrano, da lahko živi. Tako si zagotoviš zdravje telesa in dobro počutje. Ko si zdrav in se dobro počutiš, imaš vse, kar potrebuješ, da uresničiš svoje želje.

Drugo pomembno pravilo v ajurvedski prehrani je uživanje sveže pripravljene naravne hrane (brez aditivov, pesticidov, kemičnih in hormonskih dodatkov, gensko nepredelana hrana, brez sevanja in težkih kovin), sezonske in lokalne hrane, najbolje pridelane doma ali pa kupljene pri okoliških kmetih, ki imajo naravno pridelavo pridelkov.

V ajurvedi ločujemo uživanje presne in kuhane hrane, ker imata različne lastnosti: različen čas prebave, različno temperaturo, različen vpliv na prebavni ogenj, različne sestavine.

Tretje pravilo je dodajanje začimb. Začimbe, kot so ingver, kurkuma, koriander, kumina, in druge ajurvedske začimbe izboljšajo okus in naredijo hrano polno, poleg tega pa (kar je najpomembneje) naredijo jedi lahko prebavljive in imajo veliko zdravilnih lastnosti. 

Četrto pravilo v ajurvedi je vključitev vseh šestih okusov v obrok: sladko, slano, kislo, pekoče, grenko, trpko. Ko v obrok vključimo vseh šest okusov, telo lažje prepozna, kdaj je hrane dovolj, in sproži občutek zadovoljstva. Vključitev vseh šestih okusov v obrok tudi prepreči hrepenenje po določeni hrani. In ne nazadnje vključitev vseh šestih okusov izboljša zdravje. 

Peto pravilo je vrstni red šestih okusov:

 1. Sladko – riž, prosena kaša, ajdova kaša, ješprenj, med, mleko ...
 2. Kislo – limone, jogurt, višnje, kislica, fermentirana hrana ...
 3. Slano – sol, morska zelenjava (npr. alge, morska trava ...), slane jedi ...
 4. Pikantno – ingver, črni poper, česen, čebula, pikantne začimbe ...
 5. Grenko – listi zelenjave (npr. brokoli, rdeča pesa), listnata zelenjava (npr. špinača, kopriva), kurkuma, radič, solata ...
 6. Trpko – šipek, leča, fižol, kaki ... 

Hrano, ki spada v kategorijo Sladko, telo prebavi najhitreje, zato ni priporočljivo, da slaščice jemo na koncu obroka. Trpko in grenko na koncu obroka pomaga, da potem ne čutimo potrebe po sladkarijah.

Šesto pravilo se nanaša na prebavni ogenj. »Prebavni ogenj je vir življenja. V ajurvedi se imenuje AGNI. Brez agnija življenje ni mogoče.« Dr. Vasant Lad

Dokler je naš agni zdrav in močan, lahko prebavimo vse, kar pojemo. Če pa je šibek, telo ne prebavi hrane in tvorijo se toksini. 

Da ohranimo prebavni ogenj v odličnem stanju, je pomembno, kdaj jemo. Prebavni ogenj je najmočnejši med 11:30 in 13:30, zato takrat zaužijemo največji obrok dneva. Proti večeru se prebavni ogenj zmanjšuje, zato je zadnji obrok priporočljivo pojesti med 18. in 19. uro.

Vedno jemo le, ko smo lačni. Dodajanje hrane med obroki zmanjšuje prebavni ogenj ali ga celo zaduši. V prebavnem traktu ostaja hrana neprebavljena, začne gniti in sproščati strupene snovi.

Sedmo pravilo: pij vodo sobne temperature oz. toplo vodo. Vode ni priporočljivo piti med jedjo in po njej, ker zmanjšuje (gasi) prebavni ogenj. 

Hladno vodo mora telo pogreti, preden jo absorbira, in za to porabi energijo. Najslabši učinek na prebavni ogenj ima prav hladna voda, saj pogasi oz. zmanjša prebavni ogenj (agni), zato se hrana težko prebavi in obleži v prebavnem traktu. Hrana, ki leži v telesu, začne gniti, sproščajo pa se plini in strupi. 


Zjutraj na tešče popijemo kozarec tople vode (pribl. 2 dcl). To je osnovna higiena notranjih organov.

Kako se prehranjujete vi? Kaj še lahko naredite za podporo svojemu telesu in zdravju? Ali veste, katera doša ste? Morda vas zanima, kako z ajurvedo v svojem domu?

Recept za lassi – pijačo, ki zmanjša napenjanje in vetrove

SESTAVINE

 • 1 skodelica vode sobne temperature
 • ¼ skodelice naravnega eko jogurta
 • ščep mletega ingverja
 • ščep mlete kumine
 • ščep mlete kurkume
 • ščep mletega koriandra
 • ščep soli

PRIPRAVA

Sestavine zmešaj v mešalniku (blenderju). Popij po obroku.

Vir: http://www.bisernica.si/veliki-mojster-ayurvede-v-sloveniji/
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...