Barbara Podlogar

Zakaj večina ljudi ne živi svojih potencialov?

22. julij 2015    1258 ogledov

V naših glavah poteka nenehen boj. Od tega, kaj v tem boju zmaguje, pa so odvisni vsi naši življenjski rezultati.

»Ne znam, ne zmorem, ne bo mi uspelo, slab sem, nisem dovolj dober, zakaj prav jaz, drugi so nesposobni ...« so tisti naši naučeni miselni vzorci, ki redno skrbijo za to, da nam ne uspe in da si lahko na koncu pritrdimo (»Sem vedel, da mi ne bo uspelo ...; Sem vedela, da ...«). Pretvarjajo se, da so naši dobri prijatelji, v resnici pa so vse prej kot to. Ti miselni vzorci so nenehno z nami, nas vodijo in kreirajo naša navodila za delovanje. Ker so nam poznani, smo jih vzeli za svoje, ne da bi se vprašali: Ali nas res vodijo do rezultatov, ki si jih želimo? Bolj ko so prisotni in ukoreninjeni, bolj nas imajo pod nadzorom in vplivajo na naše življenje.

Če nas naši rezultati ne navdušujejo, je morda čas, da postanemo pozorni na to, kar se dogaja v naših glavah. Ali naš um dela za nas ali proti nam?

Naš um je neverjetno orodje, vendar le, če ga imamo pod nadzorom mi, ne pa on nas. Prvi korak na poti tega zavedanja je, da začnemo opazovati svoje misli in se naučimo ločiti miselne vzorce, ki nas sabotirajo, od tistih, ki nas podpirajo. Da nam to uspe, moramo biti v tistem trenutku zares prisotni. Prisotnosti pa se lahko naučimo oz. jo natreniramo tako, da se osredotočimo na svoja čutila (na to, kar se dogaja nam, na naš dih, na vonj, zvok ...), in ne na to, kaj se dogaja zunaj nas.

In šele ko nam uspe biti prisotni, se lahko 'ločimo' od svojih misli in postanemo opazovalec vsebine, ki nas vodi. Tako dobimo čas, v katerem se lahko zavestno odločimo, kako bomo ravnali in kaj nas bo res pripeljalo do želenih rezultatov. Dokler se ne naučimo pridobiti tega časa, so naši odzivi avtomatski, naučeni, rezultati pa takšni, kot so.

Zavestno delovanje nas poveže z našim bistvom, z našo modrostjo, ki je od nekdaj del nas. Skozi zavestno delovanje dobimo dostop do vseh odgovorov, ki jih potrebujemo. Dobimo vpogled v to, kaj v resnici zmoremo. S tem vpogledom prepoznamo svoje potenciale in jih šele sploh lahko začnemo živeti.

Vaja: Vsakič, ko se počutiš neprijetno, se za nekaj trenutkov osredotoči na svoje dihanje. Opazuj in spoznavaj svoje občutke. Raziskuj.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...