Renata Novak

Zakaj bi živeli v bolečini?

piše: Renata Novak
29. avgust 2015    223 ogledov

S telesom in gibanjem se ukvarjam že precej let. Ne samo s svojim telesom, temveč tudi z drugimi. Videla sem že na stotine ljudi z bolečinami v hrbtu, izkusila sem jih tudi sama.

Dlje ko sem se ukvarjala z bolečinami v hrbtu, lažje je postalo. Ne gre več za zapleten splet nerazložljive in nepredvidljive bolečine. Gre za zelo jasno in direktno zver, ki ima toliko oblik izražanja, kot si sama zaželi.

Zaupajte mi, ko rečem: Ni vam treba živeti v kronični bolečini. Gre samo za anatomijo.

V vašem hrbtu je ogromno struktur, ki lahko povzročajo bolečino. In te strukture so enake pri vseh. Medtem ko je vzrok bolečine pri vsakem lahko različen, pa so anatomske strukture in tkiva pri vseh enaki – in se odzivajo enako, na dobre in slabe vplive.

Bolečina je znak, da je bilo normalno delovanje telesa prekinjeno. Ko lahko natančno določimo, katera hrbtna struktura nas boli, lažje razumemo, zakaj nas boli, in nato izvedemo korake, s katerimi povrnemo prekinjeno telesno funkcijo. S tem ustavimo bolečino.

Mišica boli zaradi neke motnje. Ko odpravimo motnjo, preneha boleti. Pravzaprav je zelo preprosto.

Skozi leta sem prišla do vzorcev, ki povzročajo bolečine. In mišice in strukture se vedno odzovejo enako – z bolečino. Če kdaj opazujete svoje telo, boste zelo hitro prišli do določenih gibov, stanj in položajev, ki vam povzročajo bolečino.

Tako sem prišla tudi do odgovora za reševanje bolečine. Pilates.

Naj razložim.

Večino bolečin v hrbtu povzročajo mišice. In ker mišice povzročajo bolečino iz nekega vzroka, je treba ugotoviti vzrok. Torej, zakaj vas bolijo mišice?

Mišice bolijo, ko jih pretreniramo in postanejo napete. Bolečina je način, da vam mišice povedo, da se nekaj dogaja in da pritegnejo vašo pozornost. Če odvzamete napor, se bodo mišice sprostile in bolečina bo izginila.

Zakaj se mišice pretrenirajo?

Štirje preprosti odgovori:

1.      Če so preostale mišice lene in ne opravljajo svojega dela, morajo večje, dominantne mišice prevzeti večino dela in čezmerno garati. Običajno temu rečemo nestabilnost trupa, centra, ki se odraža v mišičnem neravnovesju.

2.      Slaba drža. Mislim, da ni potrebna dodatna razlaga.

3.      Slaba vzmetnica ali vzglavnik. V postelji preživite vsaj osem ur vsak dan, zato verjemite, da je kakovost vaše vzmetnice in vzglavnika še kako pomembna.

4.      Stres! Obstaja neposredna povezava med napetostjo mišic in stresom. Po mojih izkušnjah se bolečina zaradi stresa kaže na vratnem predelu in ramenih ali v spodnjem delu hrbta in nogah.

To je le kratek seznam, saj načelno vsi vzroki bolečin v hrbtu padejo na neki način v zgornje štiri odgovore.

Tipični primeri bolečin v hrbtu:

  • Poporodne bolečine v hrbtu: porod poruši stabilnost trupa, ki na dolgi rok povzroči neravnovesje mišic.
  • Pooperativna bolečina v hrbtu: določene operacije lahko porušijo stabilnost trupa, ki se kaže v neravnovesju mišic.
  • Artritis: mišice okoli prizadetega sklepa se napnejo, da bi stabilizirale sklep, kar ima za posledico neravnovesje mišic.

Torej ZAKAJ JE PILATES REŠITEV?

Če redno in varno vadite pilates, naslavljate vse glavne štiri vzroke mišičnih bolečin:

1. Vzpostavi stabilnost trupa in s tem razbremeni pretrenirane in preobremenjene mišice.
2. Mišice razteza in krepi ter s tem vrača celotno telo v normalno delovanje.
3. Nauči vas pravilne drže z uporabo močnega trupa.
4. Nauči vas zmanjšati vpliv stresa na telo in se sprostiti.

Močna mišica ne boli, saj ima sposobnost krčenja in sproščanja. Mišice bolijo le, ko so preobremenjene. Postanejo napete, izgubijo sposobnost sproščanja in končno postanejo utrujene. Ko se mišice vrnejo v ravnovesje, bolečina izgine.

Tudi če trpite za hernijo diska ali artritisom, je večina hrbtne bolečine mišični krč, ker se mišice trudijo vzpostavljati ravnovesje in stabilizirati hrbtenico. Krepitev hrbtnih mišic in ponovno ravnovesje mišic bosta dramatično zmanjšala bolečine v hrbtu.

Ni treba, da ste žrtev bolečin v hrbtu. Samo potegnite ven blazino za pilates vsak dan in si vzemite nekaj časa zase. Po nekaj tednih boste opazili učinke redne vadbe. Bodite potrpežljivi s svojim telesom, saj potrebuje nekaj časa, da prevzame nove navade. 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...