Sonca Menart

Čas je za panchakarmo!

piše: Sonca Menart
14. september 2015    229 ogledov

Bliža se jesen, ki je izvrsten čas za panchakarmo. Večdnevni razstrupljevalni tretma odstranjuje nakopičene strupe (amo) iz telesa, preprečuje bolezen ter zdravi na naraven način.

Vzrok za bolezen je kopičenje strupov.

Glavni vzrok bolezni je po ajurvedi kopičenje strupov oz. ame v telesu. Do tega pride predvsem zaradi oslabljenega prebavnega ognja, kar pomeni – preprosto  slabo prebavo. Če je naša prebava šibka, naše telo ni sposobno sproti odvajati odpadnih snovi, kar povzroči, da v našem želodčno-prebavnem traktu zastajajo delci neprebavljene hrane. Nakopičeni delci se spreminjajo v strupeno snov, ki jo v ajurvedi imenujejo ama. V sanskrtu ta beseda pomeni 'neprebavljeno', in če je ne odstranimo, po krvi potuje po telesu, se nalaga v tkivih in sčasoma povzroči bolezen.

Kako vemo, ali imamo v telesu amo?

Ama je glavni vzrok bolezni. V telesu jo občutimo kot utrujenost ali občutek težkosti. Lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in diarejo, slab okus v ustih, trdost telesa in duševno zmedenost. Amo hitro opazimo kot gosto oblogo na jeziku. Belkaste obloge po vsem jeziku kažejo na prisotnost ame povsod v telesu. Če je obložena zadnja tretjina jezika, je ama v črevesju. Rjavkaste obloge povedo, da so motnje tudi v doši vata. Slab zadah in telesni vonj sta druga znaka ame v telesu.

Če opazimo tovrstne znake, se lahko oglasimo na ajurvedskem pregledu s pulz diagnozo, ki je predpogoj za udeležitev razstrupljevalnih terapij. Ajurvedski zdravnik s pomočjo nabranih ugotovitev sestavi načrt zdravljenja – panchakarme, ki je prilagojen telesnim lastnostim in težavam posameznika.

Panchakarma odstranjuje amo iz telesa.

Pancha pomeni pet, karma pa aktivnost, torej njeno ime označuje pet terapevtskih tehnik in istočasno čiščenje petih telesnih 'votlin': želodca, tankega črevesja, debelega črevesja, nosne votline/dihalnih poti in ožilja. Ajurvedski zdravniki pri bolezni prepoznavajo kar šest stopenj; panchakarma lahko prepreči akumulacijo strupov oz. ame v telesu, še preden bolezen opazimo prek vidnih simptomov. V ta namen uporablja predvsem tehniko oljenja, saj olja nase vežejo strupe.

Kako panchakarma poteka?

Izvajamo jo vse leto, saj se je panchakarme, če zbolimo, priporočljivo udeležiti čim prej. Najbolj podporni obdobji za tovrstno razstrupljanje pa sta jesen in pomlad. Panchakarma so v ožjem pomenu tradicionalni ajurvedski tretmaji, ki se izvajajo v 1021-dnevnem sklopu (dve uri dnevno), odvisno od potreb posameznika.

Čeprav v teh dneh poteka osrednji del terapij, pa ima celoten postopek pančakarme tri stopnje: purvakarmo, pradhanokarmo/panchakarmo in pacchatkarmo.

-          Prva stopnja je namenjena pripravi telesa na razstrupljanje  oljenje telesa znotraj z enotedenskim uživanjem medicinskega gheeja (zeliščnega prečiščenega masla). V začetku 1021-dnevnega sklopa terapij pa se telo naolji še zunaj s pomočjo masaž, izvajajo pa se tudi savna in drugi ajurvedski tretmaji.

-          Druga stopnja je namenjena detoksifikaciji telesa z odvajali, klistirjem in kapljicami za nos. Razstrupljanje telesa je nujno, da se telesu omogoči absorpcija učinkovin zelišč in mineralov, ki se uživajo na tretji stopnji panchakarme.

-          Tretja stopnja panchakarme je (običajo trimesečno) uživanje ajurvedskih zelišč, ki okrepijo imunski sistem organizma in zdravijo specifične težave posameznika.

 

Vir: www.ayurveda.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...