Biodanza - Sistem Rolando Toro, ples

Telo kot odprta knjiga

21. september 2015    339 ogledov

Naše telo se odziva na vsako informacijo od zunaj, na vsako besedo. Sprejemamo jo z vsemi petimi čuti, najprej je predstavljena v naših nevronskih mrežah, šele nato se pojavi v zavesti. Naš odziv je pred razumom, je vrojen v nas, v našo bit.  Ko se vprašujemo, kaj želimo v življenju, odgovor ni mentalna odločitev.  Je naš instinkt, ki izhaja iz živalskega, je odraz celic, je želja po življenju. Ta želja ni hotena. 

 

Življenje v nas se želi izraziti 

 

Življenje v nas,  ta impulz v telesu,  zahteva, da se izrazi, naša kultura pa tega ne dopušča in zaradi strahu, da ne bomo sprejeti, ga potlačimo. Po mnenju nevroznanstvenikov je del možganov, možganska skorja, tista, ki v skoraj 90 % blokira te impulze. Tako se vrnejo nazaj v telo in to ponavljamo celo življenje, od rojstva dalje,  ob tem pa pozabljamo,  da naše telo služi tudi temu, da z njim izražamo čustva. 

 

Koliko uspemo izraziti svoje naravne potenciale, naravne danosti, je odvisno od volje oz. želje po življenju, ki je v nas. Kako povečati kapaciteto življenja, kako povečati ta občutek živosti? Meditacija verjetno ne bo dovolj. Treba je sprejeti odločitev, da želimo biti živi. Apatija, ki smo ji priče, je prava biološka katastrofa. Lahko jo primerjamo z jabolkom, ki noče biti jabolko.  Nočemo biti to, kar smo v resnici. 

 

Branje telesa in značajski oklepi na njem

 

Branje telesa pomeni branje sporočil in gest, tako  pri sebi kot pri drugih. Ko znamo brati te kode, postane naše telo kot odprta knjiga. Ponavadi najprej opazimo izraznost obraza. Ta je lahko zelo zgovoren, ob tem pa telo izgleda kot mrtvo, kot da smo dve osebi; naš zgornji in spodnji del telesa sta ločena. Napetost na telesu ima vedno neko čustveno ozadje in značajski oklepi, ki jih je že davno nazaj lepo opisal W. Reich  (oči in pas okoli glave,  usta, čeljust, vrat in grlo, prsni koš, vsi organi v njem in roke, trebušna prepona in organi, prebavila, medenica in noge),  so zaščita pred represijo od zunaj, s strani družbe. Po Reichu se neizražena čustva namestijo v telo, v naše organe.  

 

Biodanza nagovarja naše celice in celo telo

 

Eno od možnih rešitev ponuja biodanza - z gibi, ki ustvarijo nekakšno katarzo, očiščenje; oklep se stopi, močno doživetje pa ostane v telesu.

 

Biodanza s pomočjo glasbe in izbranih vaj daje sporočila vsaki celici in govori telesu. Šele sporočilo prinese spremembo. Ko dobimo spodbudo, čutimo življenje in ga izražamo. Strukturirani, vedno enaki gibi, ne prinašajo sprememb. Za začetek spremenimo naš notranji odnos do življenja, naša prepričanja. Z  biodanzo jih spreminjamo od znotraj navzven. Vse, kar je živo, teži k redu in iz kaosa se počasi rojeva harmonija. Telo, skozi katerega teče življenje, je lepo in to se opazi. Naše samospoštovanje se nahaja v telesu in ne v glavi. To, kar mislimo in čutimo, povzema naš izgled telesa. Rečemo, da je telo izraz tega, kar smo, saj preko njega postane vidno. 

 

Praznovanje življenja

 

Srečanje v biodanzi je tako obred praznovanja življenja. Vodi v preobrazbo človeka na več nivojih – na prvem se napolnimo z energijo vitalnosti, na drugem, psihološkem, si okrepimo identiteto, razbijajo se oklepi okrog prsi, ust, medenice. Sčasoma postajamo tisto, kar res smo, iskrenost izraziti,  kar čutimo, pa je temelj, da naše življenje lahko postane dogodivščina, ki traja.  Ustvarjeni smo za ustvarjanje in kadarkoli se lahko domislimo novih scenarijev. 

 

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...