Neja Zupan

Ajurvedski recept - bučna juha

piše: Neja Zupan
22. oktober 2015    641 ogledov

 

Narava ve, kako nas pripraviti na zimo – buče so eno izmed idealnih hranljivih živil. Bogate so z vitamini (A, C, E) in minerali (magnezij in kalij). Buča je nizkokalorična in vsebuje tudi maščobne kisline omega 3. Zaradi svojega protivnetnega delovanja ter sproščanja mišic in krvožilnega sistema je še posebej dobra podpora pri težavah s srcem, pritiskom in žilami.


Buča pomirja došo pitta, saj ima učinek hlajenja. Z dodatkom ingverja v bučni juhi pa stabiliziramo tudi došo vata. Zato buča pomaga izostriti in umiriti um, vpliva na zmanjšanje stresa in vznemirjenosti. Buča je po okusu sladka, zato je manj primerna za došo kapha. Vendar če dodamo kurkumo in nekaj zrn popra, jed uravnoveša tudi došo kapha.

 

SESTAVINE:

  • 0,5 kg rumene zrele buče
  • 3 žlice prečiščenega masla (ghee)
  • žlica nasekljanega ingverja
  • žlička kurkume
  • 2 ščepa asafetide
  • ščep mletega črnega popra (pipali)
  • ščep rimske kumine
  • ščep gorčičnih semen
  • 3 zrna kardamoma
  • žlica nasekljanega peteršilja
  • žlica bučnih semen
  • hladno stiskano olje iz nepraženih bučnih semen

 

PRIPRAVA

Bučo olupimo in narežemo na manjše koščke. Na ognju segrejemo ghee (prečiščeno maslo) in dodamo asafetido. Malo popražimo in dodamo preostale začimbe. Popražimo in dodamo še buče.

 

Kuhamo do mehkega. Na koncu vse zmiksamo v gladko juho. Dodamo peteršilj, olje in semena.

 

DOBER TEK!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...