Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Debelost in hormoni

14. december 2015    676 ogledov

Čezmerna telesna teža ni le estetska težava, temveč kilogrami vplivajo tudi na psihično in fizično zdravje posameznika. Razlogi so različni: od dedne zasnove prek nepravilnega prehranjevanja, premajhne fizične dejavnosti do okoljskih dejavnikov in še bi lahko naštevali.

Znano je tudi, da imajo ljudje s čezmerno telesno težo drugačne (praviloma višje) vrednosti biokemičnih označevalcev. Ali so te vrednosti povišane zaradi prevelike teže ali pa imamo preveliko težo zaradi napačnega delovanja nekaterih organov, npr. žlez, pa v nekaterih primerih še ni razjasnjeno. V to kategorijo spada tudi povezava hormoni in debelost.
 

Kaj je debelost?


Leta 1997 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opredelila debelost kot bolezen.

Debelost je kronična bolezen, pri kateri se presežek telesne maščobe nakopiči v telesu do tolikšne mere, da povzroča težave z zdravjem.

Debelost je neodvisni dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni in povečuje pojavnost arterijske hipertenzije. Povezana je z večjim pojavljanjem nekaterih vrst raka, žolčnih kamnov, motenj dihanja, artroze velikih sklepov, hipertrofije srčne mišice in srčnega popuščanja.
 

Fiziologija debelosti


Debelost nastopi ob čezmernem kopičenju energijskih zalog, to je s čezmernim vnosom hrane. Uravnavanje količine zaužite hrane delimo na kratkoročno in dolgoročno ter na centralno in periferno.

Kratkoročno uravnavanje je uravnavanje z mehanizmi lakote in sitosti. Občutek lakote nastopi, kadar je želodec prazen (sproščanje GI-hormona grelina) in organizem potrebuje hrano, ob tem se vzburi center za lakoto v lateralnem delu hipotalamusa. Nasproten je občutek sitosti, ki nastopi, kadar je želodec poln, ob tem se poveča koncentracija glukoze v plazmi in organizem ima dovolj hrane (sproščanje GI-hormonov: holecistokinin, glukagonu podoben peptid, peptid YY).

Dolgoročno uravnavanje oz. vzdrževanje normalnih energijskih zalog v telesu pa dobiva signale iz trebušne slinavke (npr. inzulin) in maščobnega tkiva (npr. leptin).
Po drugi strani lahko uravnavanje delimo glede na to, od kod se izvaja, torej centralno (možgani, hipotalamična jedra, možgansko deblo) in periferno (signali iz gastrointestinalnega trakta, krvnega obtoka prek hormonov).
 

Kateri hormoni pa vplivajo na debelost?
 

Kortizol 
Je hormon iz skupine steroidov, imenovanih glukokortikoidi, ki ga proizvaja nadledvična žleza kot del dnevnega hormonskega cikla. Je ključen hormon pri odzivu telesa na stres, tako na psihološkem kot čustvenem področju. Hormon uravnava in sodeluje pri prebavi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu uporabno energijo.

Pri stalnem stresu kortizol povzroča skladiščenje maščob predvsem na predelu trebuha.

Prav tako kortizol pri čezmerni vadbi lahko povzroči ravno nasprotni učinek od želenega. Kadar se v želji po hujšanju predolgo zadržujemo pri napornih vadbah, skok kortizola povzroči, da se maščobne obloge ne topijo več, celo nasprotno. Zato je tudi pri vadbi priporočljiva zmernost!


Testosteron
Ta glavni moški hormon je bistven za utrjevanje in krepitev moškosti: moči, energije, spolnosti, odločnosti, navdušenja in zdravja.

Pogosti znaki pomanjkanja testosterona se kažejo kot povečana zamaščenost ali debelost, manjša mišična masa, kurje prsi in celulit.

Za dvig vrednosti testosterona si lahko pomagamo že sami na naraven način: pravilna prehrana (C-vitamin, brokoli ter hrana, ki vsebuje veliko proteinov in cinka), najboljša metoda pa je razgradnja maščobnega tkiva s telesno vadbo.


Estrogen in progesteron
Kadar količini estrogena in progesterona v ženskem telesu nista uravnoteženi, nastopi estrogenska dominanca. Gre za visoko raven estrogenov in primanjkljaj progesterona.

Zaradi prevladovanja estrogenov se začne maščoba kopičiti.

Poskrbeti je treba za dvig progesterona in se izogibati hrani, ki dodatno spodbuja nastajanje estrogena – to so soja in izdelki iz nje, mesni izdelki, vsa predelana in vnaprej pripravljena hrana, premastna in presladka hrana. Estrogenska dominanca se lahko še poslabšuje z okoljem in vnosom živil (ksenoestrogeni), ki spodbuja izločanje estrogenov, slabo presnovo estrogenov in inzulinsko odpornostjo (diabetesom).


Inzulin 
Ob povišani koncentraciji glukoze v krvi se iz trebušne slinavke nemudoma sprosti hormon inzulin, ki poskrbi za hiter prehod glukoze v maščobno tkivo in skladiščenje odvečne energije v obliki maščevja. Za enakomernejšo raven glukoze v krvi je torej ključna sestava zaužitega obroka.

Prevelika in prepogosta nihanja ravni glukoze in inzulina v krvi vodijo do nenehne lakote in kaj kmalu tudi do debelosti.

Leptin
To je peptidni hormon, ki ga najdemo v maščobnih celicah. Raven leptina v plazmi je sorazmerna s količino maščobe v telesu in indeksom telesne teže. Pri debelih ljudeh je koncentracija leptina višja kot pri ljudeh z normalno telesno težo.

Leptin spodbuja receptorje v centru za lakoto in povzroči občutek sitosti.

Prav tako sta od njega odvisna presnova glukoze in izločanje inzulina, pomembno vlogo pa ima tudi pri uravnavanju nadledvičnih žlez, ščitnice, spolnih hormonov in rastnega hormona.

Hormoni ščitnice
Hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice) je lahko posledica avtoimunskih obolenj (npr. Hashimotov sindrom), pretirane uporabe zdravil, obsevanja v predelu vratu in kirurške odstranitve dela ali celote ščitnice. Simptomi se kažejo kot pridobivanje teže, ki vodi v debelost, depresija in slabo razpoloženje, utrujenost, izpadanje las idr.

Na debelost vplivajo različni dejavniki. Mednje vsekakor spadajo nezdrava prehrana, jemanje določenih zdravil, telesna nedejavnost in stres. Vsekakor je pomembno, da se zavedamo posledic čezmerne telesne teže na naše zdravje. Zdrava in uravnotežena prehrana, vsakodnevno gibanje in pozitivno mišljenje pa so tisti dejavniki, ki jih moramo upoštevati na poti do zdravega telesa. Na poti hujšanja je dobro, da poznamo tudi hormonsko stanje, saj nam bo to v pomoč pri preozbrazbi telesa in na poti do zdravja.

Nikakor torej ne pozabimo, da so tudi hormoni in debelost povezani. Vsako neravnovesje hormonov lahko vodi v različna bolezenska stanja. S testiranjem hormonov iz sline lahko prepoznamo ta neravnovesja in jih s pomočjo ustreznih strokovnjakov tudi odpravimo.
 

Vir: http://diagnosticni-laboratorij.si/hormoni-in-debelost/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...