Taja Albolena

Iskrenost v odnosu je najpomembnejše vodilo uspešnega in kvalitetnega odnosa!

30. november 2015    5096 ogledov

Pogosto se v partnerskem odnosu znajdemo v težavah, ker smo pozabili, kaj so osnovna vodila našega partnerskega odnosa, ali pa se s partnerjem sploh nismo dogovorili, kaj so glavna vodila odnosa, in tako skupno ladjo vozimo na slepo, brez kompasa.

Zame osebno je iskrenost v odnosu najpomembnejše vodilo. Kajti v tistem trenutku, ko začnemo lagati ali skrivati stvari, se med partnerjema ustvari razdalja, kar lahko ogrozi odnos. Pomisli, kako blizu se počutiš nekomu, ki mu zaupaš in s katerim odkrito deliš svoje misli in občutke. In zdaj pomisli, kakšno razdaljo čutiš do osebe, pri kateri čutiš, da ni zaželeno ali sprejeto, da poveš, kaj razmišljaš ali kako se počutiš.

Pomembno je, da smo odkriti in povemo, kaj si želimo in kaj potrebujemo. Treba se je soočiti s svojimi strahovi; kaj pa, če me ne bo imel rad, če povem, kaj si želim. Brez iskrenosti hitro zapademo v ugajanje in temu neizogibno sledi občutek, da si žrtev in da se to dogaja tebi ter kaj ti oseba na drugi strani dela.

Odprta, iskrena komunikacija v povezavi s tem, kaj jaz čutim, je ključnega pomena. In če je nato oseba na drugi strani ranjena, je pomembno, da stojimo s seboj in za seboj, da ne pademo takoj v potrebo po ugajanju, ki nas vedno znova vrne na isto mesto – da se počutimo žrtev.

Laži in skrivanje vedno znova vodijo v konflikte, ne glede na to, kako dober je namen zadaj. Dejstvo je, da je zelo stresno, če smo vedno znova v dvomih, ali je oseba iskrena z nami ali ni. V trenutku, ko nekaj zamolčimo in to skrijemo v sebi, ustvarimo razdaljo in nepovezanost. Pogosto skrivnosti upravičimo s tem, da nas oseba na drugi strani itak ne bi razumela.

Tako se skrijemo za maske, ki jih nadenemo, vljudnostne fraze in izoblikovano igro. Težava je vedno v tem, da nismo pristni in da svojo avtentičnost, to, kdo v resnici smo, razprodamo za sprejetost v želji, da bi nas imeli radi. Pogosto gremo v svoji igri tako daleč, da se naučimo, kako komunicirati, katere besede in fraze uporabljati in kako se držati, da bi bili sprejeti in odobreni.

Najpomembnejše je razumevanje, da je iskrenost pomembna zate. Seveda vpliva tudi na osebo na drugi strani, vendar je iskrenost v prvi vrsti iskrenost s seboj. Takoj ko prikrojiš resnico, se zlažeš ali skrivaš stvari, to narediš sebi. S tem, ko skriješ dele sebe, posledice čutiš ti, v sebi. Sram, ki ga čutiš ob tem, ko prikrivaš stvari, raste in ustvarja razdaljo med teboj in osebo, na katero projiciraš svoj strah, da boš zavrnjen/-a.

Pomembna praksa v odnosu je, da ne poskušaš vplivati na boljše počutje osebe na drugi strani s tem, da prikrojiš resnico ali se zlažeš. V praksi se to nikoli ne obnese. Iskrenost je močno povezana s spoštovanjem, in če prikrojiš resnico ali skrivaš stvari, to pomeni, da ne spoštuješ niti sebe niti osebe na drugi strani. 

Iskrenost v odnosih, tudi v odnosu z otroki, je ključnega pomena za samozaupanje in samozavest. Ko smo iskreni, čutimo sproščenost, budnost, prisotnost v tem trenutku, zdaj, zato lahko živimo v danem trenutku. Iskrenost s seboj poskrbi za to, da ne izgubljamo svoje življenjske energije za vzdrževanje obrambnih mehanizmov, kar brez dvoma vpliva na raven naše osebne energije in avtentičnost.

Izziv je brez dvoma v tem, da laži in skrivnosti vedno zahtevajo našo osebno energijo, da jih držimo v svoji senci, da ostajajo skrite. Zato skrivanje in neiskrenost na dolgi rok vedno vodita v težave z zdravjem. Potlačena čustva, neizražene misli in nepotešeno hrepenenje namreč vplivajo na našo vitalnost. Hkrati pa to kaže na nezmožnost sprejemanja samih sebe, nizko lastno vrednost ter neprepoznavanje svoje edinstvenosti in veličastnosti.

Najhujša stvar pri tem, da ti nekdo laže, je v vedenju, da nisi vreden resnice. – Neznani avtor

Zato je v odnosu pomembno, da:

1. Najprej pometeš pred svojim pragom.

Pomembno je, da se zavedaš človeške lastnosti projiciranja, kjer to, česar ne moremo sprejeti v sebi, projiciramo na osebo na drugi strani. Ključ je v tem, da si poveš resnico glede svojih lastnih napak. Iskrenost je vrlina in gre za tvojo izbiro, da si iskrena. Seveda pa je ob tem pomembna tudi prijaznost. Tudi če osebo grajaš, je pomembno, da najdeš nekaj, kar lahko pohvališ. Zagotovo ima tudi kakšno vrlino.

2. Ne vsiljuj svojih izbir.

Namesto nadziranja in ukazovanja raje predlagaj stvari. Dejstvo je, da imajo vsake oči svojega malarja in da ima vsak svoj pogled na stvari. Zato je pomembno, da izraziš stvari na način, ki spoštuje integriteto in osebno mnenje človeka na drugi strani, tudi če ima popolnoma drugačno mnenje. Človečnost je izjemno pomembna veščina.

 3. Ne sodi.

Najlažja stvar je nekoga obsoditi, ko naredi nekaj, kar je za nas nesprejemljivo. Sprejemljivost je še ena pomembna veščina v medsebojnih odnosih. Odnos ti vedno pokaže odsev tebe. Bodi budna, pozorna in prisotna. Kaj je najprijaznejša stvar, ki jo v danem trenutku lahko narediš za osebo ali zase?

Članek je prvi iz serije desetih, kjer bom skupaj s teboj raziskovala veščine v medsebojnih odnosih. Naslednjič sledi prevzemanje 100-odstotne odgovornosti zase.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
MARINA MARIJA
  komentiral 3 leto nazaj
Res je hvala
Nalagam...