Tina Pipan

Prostor in njega povezanost z naravnimi elementi

piše: Tina Pipan
19. september 2011    175 ogledov

PROSTOR. ZRAK. VODA. OGENJ. ZEMLJA.

5 elementov brez katerih ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkro┼ża. Njihovo ravnovesje v ┼żivi in ne┼żivi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le te in tudi nas posameznikov v njej. Vse preve─Źkrat pozabljamo, da smo del narave in z njo nelo─Źljivo povezani. Da se vse zunaj nas zrcali tudi znotraj in obratno.

Prostor v katerem ┼żivimo odseva celotno na┼íe bitje in vse kar se nam dogaja.

VASTU, kot mo─Źno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le tega uporabi prostor kot pomo─Ź pri tem, kako si lahko izbolj┼íamo kvaliteto ┼żivljenja. A ne smemo pozabiti, da se ta kvaliteta ne zrcali samo v tem, da se vsi bolje po─Źutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, ─Źeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele na┼íega ┼żivljenja: posel, finance, zdravje, ljubezen.....

Ker vemo, da prostor s svojo ureditvijo neizbe┼żno vpliva na tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje....(to v zadnjem ─Źasu s ┼ítevilnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika) je jasno, da zakonitost deluje tudi obratno.

Da z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove prilo┼żnosti, nove poti in blaginjo in ljubezen.

Tukaj pa je znanje Vastuja neprecenljivo in prav tako znanje o 5 naravnih elementih, ki jih najdemo tako v nas samih, kot tudi v prostoru, kjer ┼żivimo.

Poizkusimo se vsak dan sproti zavedati pomena in prisotnosti teh elementov ter vzpostaviti manjkajo─Źo povezavo. Samo ko povezava obstaja, obstaja tok energije, ki lahko ustvarja ali spreminja stvari.

ZEMLJA. Vsi smo nelo─Źljivo povezani z zemljo. ─îeprav ni prvi, pa je najpomembnej┼íi element. V na┼íem telesu predstavlja kosti, v prostoru pa podro─Źje jugozahoda. Daje stabilnost in podporo. ─îe je element zemlje v hi┼íi ali stanovanju v ravnovesju ─Źutimo podporo v vseh na┼íih prizadevanjih in delovanjih. Povezan je s ─Źutilom vonja.

Poglejte kaj imate na jugozahodu va┼íega stanovanja ali hi┼íe. Je ta del te┼żak, stabilen, masiven? Ali je pretirano odprt, tako da se ta stabilnost ne more izraziti?

Zemlja, kamni, kvadratne oblike, zemeljske barve na tem delu so pomembne.

VODA. Se zavedati prisotnosti elementa vode v va┼íem telesu? Na┼íe telo je sestavljeno iz vsaj 70% vode, ki vklju─Źuje sol, enako sol, kot je v morju in je tako pomembna za prenos informacij. Ko element vode v na┼íem prostoru ni v ravnovesju lahko do┼żivljamo finan─Źne ovire. Voda je tok denarja in tok energije, ki le tega privablja. V stanovanju ali hi┼íi je povezana s podro─Źjem severovzhoda. Poglejte kaj se nahaja na severovzhodu va┼íega stanovanja. Ali vam morda te del manjka, imate na njem kuhinjo ali jedilnico? Vodni elementi v tem delu (a ne strani┼í─Źe!) ustvarijo manjkajo─Źe ravnovesje, prav tako modra barva ali rumeno - zlata, okrogle oblike, slike slapov ali vode....Povezana je s ─Źutilom okusa.

OGENJ. Zavedajte se toplote in prebavnega ognja v va┼íem telesu, poglejte v Sonce. Le kaj bi brez njega. ─îeprav veliko preve─Ź raz┼íirjen v svetu ima svojo veliko pomembnost, ─Źe ga pravilno uporabljamo. Povezan je s ─Źutilom vida, v prostoru pa s podro─Źjem jugovzhoda. ─îe element ognja v na┼íem stanovanju ni v ravnovesju lahko ─Źutimo zastoje in frustracije ter velikokrat tudi slab┼íe zdravje. Ko je v ravnovesju imamo mo─Ź delovanja in spreminjanja stvari, mo─Ź transformacije ter smo izredno produktivni. Na jugovzhodu hi┼íe je zato potrebno elementu ognja dati prostor, lahko s kaminom, kak┼íno sve─Źo, rde─Źo barvo, trikotno obliko...

ZRAK. Brez hrane lahko pre┼żivimo kar nekaj ─Źasa. Brez vode kak┼íen dan. Brez zraka pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom je dihanje, zato je ┼íe kako pomembno nau─Źiti se pravilno dihati. ┬áElement zraka je povezan s ─Źutilom dotika, v prostoru pa s podro─Źjem severozahoda. Z na┼ío komunikacijo. Odnosi. mentalno in ─Źustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izra┼żeno neravnovesje na podro─Źju severozahoda se to najve─Źkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter ─Źustvenih te┼żavah. ─îe imate s tem te┼żave, poglejte malo va┼íe podro─Źje severozahoda znotraj stanovanja. Morda se tam nahaja tudi re┼íitev.

PROSTOR. Element prostora je direktno povezan z zvokom in ti┼íino, s ─Źutilom sluha. Iz njega so vse stvari nastale, je njihova osnova. Predstavlja center vsakega prostora in zelo pomembno je, da je prost in neobte┼żen. Prost in neobte┼żen omogo─Źi pravilno gibanje ┼żivljenjske energije v prostoru in prav tako ┼ítevilne prilo┼żnosti in uspeh.

Kak┼íne je sredi┼í─Źni del va┼íe hi┼íe, stanovanja ali spalnice?

Mo─Ź ┼żivljenjskega prostora, v katerem ┼żivimo je v tem, da nam lahko pomaga ustvariti tako iskano ravnovesje, obilje in harmonijo. A spremembe moramo narediti sami. Zato - ne ─Źakajte a DELUJTE!

 

Tina Pipan

vastu in djotiš svetovalka

www.eroja.si

tina.pipan@eroja.si

031 509 130

Vir: www.eroja.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...