Taja Albolena

Tretje vodilo v partnerstvu: bodi ta Ženska

4. januar 2016    398 ogledov

Pričakovanja so največji tihi ubijalec odnosa. Še zlasti tista, ki jih nikoli ne izrazimo in samo tiho visijo nekje v medprostoru odnosa. Dejstvo je, da nekoga ne ljubiš zaradi tega, ker je popoln, ljubiš ga kljub temu, da ni popoln. Pričakovanje popolnosti je smrtonosna iluzija, ki ubije odnos.

Zato se moramo kot ženske zavedati svoje tendence po tem, da želimo svoje moške 'popraviti' ali spremeniti. Sploh, ko stopimo na svojo pot rasti, pogosto od žensk slišim pritoževanje, da bi moral tudi moški nekaj narediti na sebi. Ob tem gledamo skozi svoja očala in pogosto ne vidimo, da se moški soočajo s stvarmi na svoj način.

Kot prvo, moški ne govorijo o tem, kaj doživljajo in s čim se soočajo. Moški ne procesirajo svojih stvari in ne pridejo do rešitev s tem, da bi o tem govorili. Za moške je to velika potrata energije, ki nikamor ne vodi. Zaradi tega ne razumejo žensk, da o svojih izzivih moramo govoriti, da bi našle rešitev. Samo iz te ene razlike med spoloma izvirajo številni prepiri in nesoglasja, ker ženske pričakujemo od moških, da so taki kot me, samo da je njihov videz drugačen.

Zato bodite pozorne na svojo tendenco, da popravljate nekoga, ki ni poškodovan. Je popoln tak, kot je. V vsakem odnosu imamo izziv sprejemanja navad in lastnosti partnerja. Pogosto pademo v past, ko poskušamo spremeniti osebo na drugi strani. Mislimo, da če bi bil on prijaznejši, če bi mi pomagal, če bi me pogosteje poklical, bi bilo vse popolnoma drugače.

To je, kot bi poskušala natočiti gorivo v avtomobil nekoga drugega v upanju, da boš imela brezplačno vožnjo, medtem ko je posoda za gorivo v tvojem avtomobilu prazna. Napolni svojo posodo v svojem avtomobilu. Potem boš lahko šla, kamorkoli boš želela, in naredila, karkoli boš želela. Dejstvo je, da ne potrebuješ osebe na drugi strani, da bi poskrbela za to, kar ti potrebuješ.

Gandhi je rekel: Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Bodi ta Ženska, ki živi življenje, ki ga želiš živeti. Ti gre na živce njegov nered? Namesto da poskušaš spremeniti njega, ti naredi nekaj glede tega. Če moti tebe, se moraš ti soočiti s tem, kar te moti. Naredi stvari zase, ne namesto njega.

Uspešna sodobna ženska, ki je finančno skrbnica družine, se pogosto ne zaveda, da podzavestno pričakuje podporo svojega partnerja, skupaj z negovanjem in razbremenitvijo.

Vendar ker moški ne more osrečiti ženske, dokler sama ne poskrbi za svojih 50 odstotkov nege, vedno pogosteje vozimo svoj avtomobil s prazno posodo goriva. In v tem začaranem krogu sem se pogosto znašla tudi sama, ko sem pričakovala od moškega, da me bo negoval in mi pomagal, da se regeneriram, toda nič, kar je naredil, ni bilo dovolj dobro.

Če tvoj moški ne komunicira s teboj ali ti ne pove podrobnosti glede tega, kaj se dogaja v njegovem življenju, je pomembno, da ti veš, kaj so tvoje potrebe. Pogosto svoje potrebe projiciramo na svoje moške in od njih pričakujemo, da se bodo odzvali na načine, ki so pomembni nam.

Kaj potrebuješ ti? Morda prepoznavaš, da pogrešaš pogovor, da potrebuješ pogovor s svojo prijateljico. Bodi ta Ženska, ki komunicira, če prepoznavaš, da je to tisto, kar potrebuješ. Bodi sprememba, ki jo potrebuješ, ne to, kar misliš, da oseba na drugi strani potrebuje.

Ne glede na to, kako bistra si, nikoli ne moreš zares vedeti, kaj potrebuje oseba na drugi strani. In tako tudi oseba na drugi strani v resnici nikoli ne ve, kaj potrebuješ ti, če tega jasno in glasno ne poveš. To je ena najtežjih praks v odnosu, saj zahteva sprejemljivost in pripravljenost, da prisluhneš najprej sebi in seveda tudi osebi na drugi strani.

Lekcija, ki sem jo vzela precej na 'trdo', je vsebovala zavedanje in razumevanje, da moram zase poskrbeti v prvi vrsti sama. Ko sem bila zadovoljna, me je moj moški vedno osrečil še bolj. In da sem prišla do svojih 50 odstotkov, je to pogosto pomenilo, da sem morala na glas izraziti svoje želje in povedati neposredno, kaj potrebujem, brez pričakovanj in tihega upanja, da bo uganil, kaj potrebujem, in mi to dal. Da bo on poskrbel zame.

Ta lekcija v mojem partnerstvu je bila zelo pomembna; da sem nehala pričakovati, da bo moj dragi naredil nekaj, zaradi česar se bom počutila lepšo, bolj ljubljeno, bolj sprejeto. Naučila sem se prisluhniti sebi. Ko si prisluhnem, kaj potrebujem, in si to dam ali pa povem na glas, kaj potrebujem, sem precej bolj srečna. Hkrati pa sem osvobodila svojega moškega frustracij in ugibanja, kaj naj naredi in kako, da me bo osrečil še bolj.

 Bodi ta Ženska, ki živi življenje, kot si ga želi!

 Tri pomembne prakse Prebujene Ženske so:

 1. Upočasnitev

Da bi prepoznala, kaj so tvoje potrebe, je treba upočasniti. Če želiš natočiti na bencinski črpalki, moraš ustaviti na črpalki. Ne moreš napolniti posode za gorivo svojega vozila s tem, da se mimo črpalke pelješ 100 km/h. Za žensko, ki je nenehno v pogonu in hiti od enega opravka do drugega, je to lahko velik izziv, vendar je dejstvo, da boš morala upočasniti, če boš hotela ugotoviti, kaj potrebuješ, in to deliti s svojim moškim.

2. Samoizpraševanje

Razmislek ti vedno odpira notranja vrata, da prisluhneš temu, kar je prisotno v tebi. Razmislek ti omogoči, da prisluhneš sebi, svoji notranji modrosti. Ko si podariš čas za raziskovanje, ko si postaviš navznoter vprašanje: »Kaj pravzaprav potrebujem?«, odpreš vrata ustvarjalnim možnostim, ki jih skrivaš v svoji notranjosti. Pomembna je potrpežljivost, kajti odgovori ne pridejo nujno takoj. Ključ je v tem, da ne siliš, da ne iščeš, da ne poskušaš z aktivnostjo priti do odgovorov. Umirjenost, povezanost s seboj in potrpežljivost so ključni v tej praksi.

 3. Poslušanje

Poslušanje nas brez dvoma uči potrpežljivosti. Vendar sem v praksi odkrila, da se vedno izplača, ko si voljna potrpežljivo počakati na moškega, da zbere svoje misli in podeli s teboj svojo modrost. Z zbranim poslušanjem iz sogovornika vedno izvabimo vse tisto, kar je zanj živo, pomembno in resnično. Tovrstno poslušanje od nas vedno terja upočasnitev, umiritev in čas. Treba se je odreči pričakovanjem, sodbam, dolgočasju, samovšečnosti in obrambni drži, ki jo pogosto zavzamemo, ko v tišini čakamo, da se sogovornik odzove. Če si voljna počakati in prisluhniti s celim svojim bitjem, moški s teboj deli svoje dragulje.

In tovrstno zbrano poslušanje je enako pomembno, ko si postaviš vprašanje navznoter in čakaš na odgovor. Popolna prisotnost pomeni, da si pozorna, zbrana in popolnoma v tem trenutku, zdaj. Ko si voljna prisluhniti svoji notranjosti z zbranostjo in polno pozornostjo, se duh razširi in iz tvoje notranjosti se začnejo porajati zamisli, za katere sploh nisi vedela, da so v tebi. Skozi zavestno, zbrano poslušanje pridemo v stik s svojo izvorno naravo.

Podeli z menoj svoje uvide, izkušnje in AHA momente. Hvala, da si!

Bodi Sijajno!

Taja Albolena 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...