Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Nega rok

22. januar 2016    303 ogledov

Poleg obraza so roke gotovo najbolj izpostavljen del našega telesa. Izpostavljene so tako vremenskim vplivom in temperaturnim razlika, kot tudi delovanju raznih čistilnih sredstev, umazaniji, pogosto postanejo grobe zaradi dela ipd. Podobno je z nohti, ki kaj hitro postanejo krhki in lomljivi.

Za nego rok potrebujemo sestavine, ki se bodo hitro vpile v kožo in ki so primerne za nego suhe, razpokane, poškodovane kože. Prav tako pridejo v poštev sestavine, ki pospešujejo obnavljanje celic, ki spodbujajo cirkulacij, delujejo antiseptično in take, ki celijo.

To so lahko olje jojobe, avokada, šipka, mandlja, kokosovo olje ipd. Zelo blagodejno in vlažilno bo deloval tudi med. Med naredi kožo nežno, jo mehča in preprečuje luščenje.

Piling za roke - Tudi roke potrebujejo svoj piling. Pri umazanih rokah bo odlično delovala mešanica oljčnega olja in sladkorja. Za namene odstranjevanja odmrle kože in pospeševanja cirkulacije pa uporabimo mešanico mandljevega olja ali olja mareličnih koščic ter gline ali ovsene moke.

Maska za roke - Za hrbtno stran rok lahko preprosto uporabimo masko, ki smo jo nanesle na obraz. Ko masko odstranimo, kožo namažemo. Predvsem pozimi delajo maske prave čudeže. Koža postane mehka, voljna, prožna, nahranjena.  

Oljna kopel za roke - Oljno kopel za roke si pripravimo zvečer, pred spanjem. Na roke damo po kopeli namreč rokavice, da se učinek ne porazgubi prehitro. Oljno kopel pripravimo tako, da segrejemo olje na prijetno temperaturo, dodamo sol pol limone, dodamo lahko tudi žličko medu in v tej mešanici namakamo roke. Ta kombinacija pomaga tudi pri krhkih in lomljivih nohtih.   

 

Bogat balzam za roke

5 g čebelji vosek

20 g kokosovo maslo

10 g oljni izvleček ognjiča

5 g olje avokada

5 g olje šipka

5 g olje makadamije

3 g glicerol

10 kapljic etrično olje sivka

8 kapljic eterično olje limona

2 kapljici eterično olje rožmarin

2 kapljici eterično olje sandalovina

V vodni kopeli stopimo vosek. Ko je vosek popolnoma stopljen počasi dodajamo druge sestavine. Mešamo, da se začne ohlajati in povezovati. Ko je masa že gosta jo nalijemo v ustrezno embalažo.

To je bogat balzam, primeren tudi za poškodovane roke (npr. od dela na vrtu). Če katerega od navedenih olj nimate, ga nadomestite z drugim.

Vlažilno hranilna emulzija za roke

  • 6 g mandljevo olje
  • 4 g olje makadamije
  • 6 g jojoba olje
  • 6 g hidrolat sivke
  • 18 g destilirana voda
  • 2 kapljici glicerola
  • 5 kapljic eterično olje sivke
  • 5 kapljic eterično olje pomaranče
  • 2 kapljici eterično olje kadilne bosvelije

V stekleničko najprej nakapljamo eterična olja in glicerol. Nato dodamo mandljevo olje in med dlanmi rahlo premešamo. Dolijemo še hidrolat in vodo. Te sestavine se ne bodo povezale, zato je potrebno izdelek pred uporabo premešati. 

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...