Nataša Kos Križmančič

2. Festival obrazne refleksoterapije z Lone Sorensen in Natašo Kos Križmančič

28. marec 2019    299 ogledov

Vabljeni na drugi festival obrazne refleksoterapije z Lone Sorensen in Natašo Kos Križmančič, ki bo v Ljubljani, od 23. do 29. maja 2019!

Obraz, naš zemljevid zdravja, lepote in dolgoživosti

Drugi festival obrazne refleksoterapije bo tudi letos kot osrednjo gostjo medse povabil priznano dansko refleksoterapevtko Lone Sorensen. Lani, na prvem festivalu obrazne refleksoterapije, smo poleg pestrega izobraževalnega in praktičnega programa praznovali tudi 40. obletnico njenega profesionalnega dela in pričeli z zgodbo, ki bo, tako vse kaže, postala tradicionalna.

Nekaj, kar se je začelo kot ideja praznovanja več deset let dolgega prizadevanja strokovnjakinje, ki je orala ledino na področju zdravljenja, boljšega počutja in kakovostnejšega življenja, se je preoblikovalo v program, ki je na koncu zadovoljil tudi vse tiste, ki so poprej morda dvomili o razsežnih možnostih refleksoterapije. Lonino delo je pred dobrim desetletjem zaznamovalo tudi licencirano slovensko refleksoterapevtko Natašo Kos Križmančič, organizatorko festivala, sicer od leta 2012 vodjo edine avtorizirane Šole obrazne refleksoterapije™ v Sloveniji in širši regiji. O svoji prvi izkušnji s terapijo nam je zaupala:

Občutek po prvem tretmaju obrazne refleksoterapije je bil neopisljivo lep, počutila sem se celovita, očiščena, izpolnjena. Od tu dalje se že skoraj desetletje poglabljam v terapevtsko delo, ki se izvaja na obrazu, močno pa vpliva na delovanje možganov, na hormonalne žleze, čustveno ravnovesje, hkrati je odlična protibolečinska terapija in nevrološka rehabilitacija. - Nataša Kos Križmanič

Trije seminarji – vrat, glava, oči, dlan

Letos bomo lahko na festivalu prisluhnili številnim predavanjem, se v predfestivalskih dneh priključili nadaljevalnemu seminarju Tibetanska refleksna terapija vratu in glave, v sklopu samega festivala pa se naučili tehnik očesne refleksne terapije in nevrološke refleksne terapije dlani Sorensensistem™. Podrobnejši program si lahko ogledate na naši spletni strani. Zagotovo boste našli temo, ki vas bo pritegnila. In čeprav so seminarji namenjeni strokovni javnosti, se jih lahko udeležijo tudi tisti, ki iščejo nova znanja in želijo pridobiti nove veščine.

Vrata, ki vodijo k seminarjem in predavanjem, odpiramo ne samo zdravstvenemu osebju, temveč tudi laični javnosti, staršem, svojcem otrok z vedenjskimi in razvojnimi težavami, strokovnim delavcem v domovih za ostarele in najrazličnejših izobraževalnih ustanovah, na splošno vsej zainteresirani javnosti.

Predfestivalski drugi modul seminarja Tibetanska refleksna terapija vratu in glave™ je namenjen vsem, ki so uspešno končali prvi modul. Je terapija, ki se izvaja na zgornjem delu hrbta in glavi ter je učinkovita pri težavah, kot so slaba drža, bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavobol, mišična napetost, mišično skeletne bolečine.

Seminar z naslovom Očesna refleksna terapija™ se seveda osredotoča na refleksne točke okoli očesa, na njem pa se bomo naučili, kako je mogoče prav s to terapijo delovati na vid in celoten organizem. Pozitivno deluje pri številnih težavah z očmi, tudi pri zdravljenju degenerativne izgube vida.

Seminar Nevrološka refleksna terapija dlani Sorensensistem™ nam bo dlan predstavil kot mikrosistem, ki predstavlja celotno človeško telo, na katero vplivamo s stimulacijo refleksnih con in točk na dlani. Metodo lahko izvajamo kjerkoli, tudi kot samopomoč.

Štiri predavanja, nešteto novih znanj

Na otvoritveni dan v soboto, 25. maja, vam bomo najprej ponudili tri predavanja, nato pa v ponedeljek, 27. maja, še četrto.

To so letošnje teme:

  1. revmatična obolenja,
  2. motnje hranjenja in samopoškodovalno vedenje pri mladostnikih,
  3. mišična distrofija ter
  4. nevrodegenerativne bolezni starostnikov in depresija.

Za lažje razumevanje bomo o vsaki povedali nekaj besed. Četudi sami nimate težav, zaradi katerih bi se vas teme v nadaljevanju osebno dotaknile, domov ne boste odšli brez koristnih znanj. Skrb zase se namreč ne začne šele v bolezni, temveč v njenem preprečevanju. 

1. Sto vrst revmatičnih obolenj

Prvo predavanje nam bo razkrilo ne le, da je revmatičnih bolezni več kot sto in da se med seboj razlikujejo po simptomih, znakih, spremembah, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju.

Naučili se bomo tudi, kako med seboj razlikovati različna revmatična obolenja in individualizirati načrt lajšanja spremljevalnih simptomov bolezni z refleksno terapijo. Pri skoraj vseh vrstah revmatičnih obolenj so prisotne bolečine.

Glede na klinične značilnosti jih delimo v pet velikih skupin: osteoartroza, zunajsklepni revmatizem, vnetne revmatične bolezni, s kristali povzročena sklepna vnetja in sistemske bolezni vezivnega tkiva.

2-festival-obrazne-refleksoterapije_Revm

2. Motnje hranjenja in samopoškodovalno vedenje pri mladostnikih

Vemo, da se mladostniki težav in morečih občutij velikokrat lotevajo nezdravo in nekonstruktivno. Razumeti ozadje samopoškodovalnega vedenja in motenj hranjenja je prvi korak k reševanju otrokove stiske.

Prehod iz otroštva v mladostništvo je namreč za številne mlade vir frustracij, negotovosti, stisk. Negativna čustva, ki se v njih nakopičijo, včasih zmorejo za kratek čas 'sprostiti' le z destruktivnim vedenjem, od katerega je pogosto t. i. samopoškodovalno vedenje skrajni ukrep za olajšanje hude čustvene stiske.

Nekateri mladi skušajo občutek nadzora nad svojim nemirnim življenjem ustvariti s hrano, kar lahko vodi v anoreksijo, bulimijo in kompulzivno prenajedanje. Hrana tako postane sredstvo za reševanje čustvenih stisk. Z njimi naši otroci kričijo po pomoči.

2-festival-obrazne-refleksoterapije_Motn

3. Mišična distrofija, propadanje mišičnih vlaken

Tretje predavanje bo namenjeno mišični distrofiji, skupini dednih, napredujočih, degenerativnih miopatij. Osnovna značilnost je postopno propadanje mišičnih vlaken. Propadlo mišično tkivo v mišici nadomešča vezivo in maščobno tkivo.

Glede na način dedovanja in porazdeljenost mišične oslabelosti ločimo več oblik mišičnih distrofij. Refleksna terapija ponuja naravno pomoč s stimulacijo živčevja, krvožilja, organov, mišičevja in energijskih poti v telesu. 

Obolenja za zdaj še ni mogoče ozdraviti, kar pa ne pomeni, da jih tudi ni mogoče zdraviti. Z ustrezno obravnavo je možno potek obolenja upočasniti in preprečiti nastanek komplikacij ter bistveno omiliti simptome. Izvedeli bomo, kako si lahko življenje s to boleznijo, katere pojavnih oblik je veliko, vsaj malo olajšamo z refleksno terapijo.

2-festival-obrazne-refleksoterapije_Misi

4. Nevrodegenerativne bolezni starostnikov in depresija

Zadnje, četrto predavanje v ponedeljek, 27. maja, pa se bo dotaknilo bolezenskih stanj, ki primarno prizadenejo nevrone, gradnike živčevja, v človeških možganih.

Mednje spadajo tudi Alzheimerjeva bolezen in druge demence ter Parkinsonova bolezen. Demenca je skupek simptomov, ki so posledica bolezni možganov, in zmanjšuje miselne sposobnosti.

Alzheimerjeva bolezen je ena izmed njenih najpogostejših oblik. Kaže se v motnjah spomina in orientacije, spremembah razpoloženja in vedenja, težavah pri pisanju in govorjenju ter zmedenosti in depresiji. Zadnje je stanje, ki predstavlja velik problem javnega zdravja.

Demenca pogostejša pri ženskah

Gotovosti, da demenca nikoli ne bo del našega življenja, ni. V mlajših letih je redka, pri 60. letu starosti se pojavi pri enem odstotku prebivalstva, nato s starostjo strmo narašča. Pogosteje obolevajo ženske.

Izvedeli bomo, kako poskrbeti in podpreti ljudi, ki trpijo za posledicami demence, se naučili, kako izdelati individualni načrt spoprijemanja z njo, ter poiskali vzroke zanjo. S pomočjo metode obrazne refleksoterapije bomo poiskali tudi odgovore na vprašanja, povezana s preventivo in/ali zdravljenjem depresije.

2-festival-obrazne-refleksoterapije_Star

Depresija, stalnica sodobnega sveta

Depresija ni značajska šibkost ali pomanjkljivost, lahko prizadene vsakogar – ljudi vseh starosti in kjerkoli na svetu. Pomembno je zavedanje, da je ozdravljiva; učinkovitih načinov zdravljenja je veliko. Včasih pa je depresija lahko celo zgodnji simptom Parkinsonove bolezni (PB). Nemalokrat se zgodi, da se posamezniki zdravijo zaradi depresije, a šele čez nekaj let, ko se pojavijo značilni zunanji znaki PB, se izkaže, da zdravljenje depresije ni bilo učinkovito zato, ker je bila v osnovi diagnoza napačna.

Depresija je zatorej velikokrat ne zgolj 'stranski produkt' nevrodegenerativnih bolezni, temveč celo znanilec neke druge bolezni. PB, ki jo poznamo kot bolezen starejših ljudi, se na zunaj kaže s tresenjem okončin in obraza, brezizraznim obrazom, nenadzorovanimi kretnjami. A vsi bolniki nimajo motoričnih težav, bolezen pa se velikokrat napove že precej pred pojavnostjo pričakovanih zunanjih znakov. 

Roke, uporabno orodje

Obrazna refleksoterapija™ je globoko sproščajoča, prijetna in neboleča terapija. Posebej uspešna je pri nevrološko ali hormonalno pogojenih težavah. S stimulacijo refleksnih con in akupresurnih točk na obrazu pomaga izboljšati krvni obtok, stimulira živčevje in meridiane/energijske poti po celem telesu, kar ugodno vpliva na zdravje. Izjemno učinkovita je tudi v primerih kroničnih bolezni in kompleksnih zdravstvenih stanj. Za analizo vzrokov nastale kompleksne zdravstvene situacije je na voljo uporabno orodje, roke, ki zaznavajo najmanjše spremembe v podkožnem tkivu obraza, in z analizo teh razberemo, kateri del telesa je v neravnovesju in potrebuje podporo.

2. festival obrazne refleksoterapije

Na otvoritvenem dnevu festivala bo mogoče tako kot lani tudi praktično izkusiti terapevtske učinke metod, ki izvirajo iz obrazne refleksoterapije. A previdno; poskusili boste le enkrat in postale bodo del vašega življenja.

Oglejte si celoten program predavanj in izobraževanj celotnega FESTIVALA OBRAZNE REFLEKSOTERAPIJE z Lone Sorensen in Natašo Kos Križmanič:

CELOTEN PROGRAM NAJDETE TUKAJ  

Več informacij na www.obraznarefleksoterapija.si , www.temprana.siobrazna.refleksoterapija@gmail.com  in 041 764 964.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...