Petra Cvek

Mojih pet razlogov za meditacijo

piše: Petra Cvek
12. april 2016    344 ogledov

Meditirati sem začela pred približno štirimi leti. Razlog: meditacija naj bi blagodejno vplivala na sposobnost koncentracije. Moja je bila takrat grozljivo majhna. Dobesedno v sekundi sem pozabila, kaj sem hotela narediti, kar me je sčasoma začelo močno strašiti. Vedno sem namreč verjela, da se to začne dogajati šele kasneje, ne pa pri 30. letih. Stresni dogodki, ki so se, vsaj tako se mi je zdelo, vsakodnevno trumoma zgrinjali name, so zahtevali svoj davek ne le v pomanjkanju koncentracije, temveč tudi v povečani razdražljivosti, živčnosti  in različnih telesnih simptomih.

Polna pričakovanj sem enkrat tedensko začela hodila na organizirane in vodene meditacije. Včasih se mi je zgodilo, da se nisem in nisem mogla umiriti, včasih sem med meditacijo zaspala, enkrat se mi je zdela strašansko dolga, spet drugič občutno prekratka. A ne glede na vse sem vedno imela občutek, da se po meditaciji počutim dobro.

Kasneje sem vodene in vizualizacijske meditacije, ki sem jih našla na spletu ali v knjigah, pogosto prakticirala v udobju svojega doma. Od tistih za manifestiranje želja, opuščanje čustev in različnih negativnih vzorcev pa do zdravilnih in tistih, ki so namenjene manifestiranju obilja – čustvenega in materialnega. Prednost meditacije je v tem, da obstaja nešteto oblik in možnosti, kar omogoča, da vsak najde nekaj zase.

Disciplina ni ena od mojih vrlin, zato priznam, da sem malo dvomila o tem, da se bo meditacija obdržala kot eno od mojih pogostejših opravil. A se je. In čeprav ne meditiram vsakodnevno, občutim veliko koristi.

Pet razlogov za meditacijo

1. Zavedanje sedanjega trenutka

Ko v meditaciji pozornost usmerim na dihanje, sem tukaj in zdaj. Ne obremenjujem se s preteklimi dogodki ali s skrbmi prihodnosti. No, roko na srce, vsake toliko se vrine tudi kakšna misel, povezana z vsakodnevnimi obveznostmi, a sem se navadila, da se s tem ne obremenjujem več, temveč pozornost preusmerim nazaj na dihanje. Ob vdihu spremljam tok zraka, širjenje pljuč in se zavem dragocenosti vsakega diha. Preplavi me občutek hvaležnosti za to, da sem, kjer sem, in da sem to, kar sem. Tukaj in zdaj. Zavem se, da je vse tako, kot mora biti. Da sem del popolnega Univerzuma, v katerem ni napak in naključij. To me navdaja s sproščenostjo, notranjim mirom in radostjo. Kar vodi do naslednje koristi.

2. Manifestiranje prijetnih čustev

V umirjenem in sproščenem stanju, s pozornostjo, usmerjeno na sedanji trenutek, v svoje misli lahko zelo hitro prikličem vse tisto, kar me navdaja z občutki radosti, miru, ljubezni, predvsem pa hvaležnosti. Hvaležnosti za vse, kar sem, in za vse, kar imam. Ne le v materialnem pomenu besede, saj verjamem, da če smo hvaležni le za materialne dobrine, bomo precej nesrečni, ko bomo katero izmed njih izgubili. Ko razmišljam o vsem, kar imam, razmišljam o sebi in o svojih sposobnostih, o lastnostih, ki jih pri sebi cenim. In ob tem se res težko počutim slabo. Poleg tega pa precej lažje opazim tudi lepoto v drobnih malenkostih, v naravi ipd. Lepoto, ki je bila dolgo časa zaradi obilice nemira v meni,spregledana.

3. Sprostitev

Meditacija mi ponuja hiter in preprost način za sproščanje celotnega telesa pa tudi uma. Je kot mini dopust, ki mi je vedno na dosegu roke. Pa še brezplačen je. Energija sledi mislim in pogosto je za sprostitev dovolj že to, da pozornost za nekaj sekund usmerim na posamezen del telesa in si predstavljam, da z vsakim vdihom vdihujem mir in sproščenost in izdihujem napetosti iz telesa.

4. Povezava s svojim telesom

Meditacija mi omogoča odličen način za prepoznavanje občutkov v telesu. V vsej svoji miselni zatopljenosti pogosto pozabimo na telo in ne slišimo njegovih sporočil. Ne znamo razbrati, kaj v nekem trenutku potrebuje. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se počutili nelagodno in niste vedeli, zakaj? Za trenutek se vam je zazdelo, da ste lačni, odšli ste do hladilnika in ugotovili, da to ni to. Mogoče žejni? Ne, tudi to ni to. S še vedno neprijetnim občutkom ste se usedli pred računalnik in brskali po internetu, a občutek je ostal. Kot da bi bili malo živčni, pa ne veste, zakaj. Vzemite si trenutek in se vprašajte, kaj v resnici potrebujete. Morda potrebujete malo gibanja, mogoče glasbe, možnost, da ste kreativni, ali pa le nekajminutno poležavanje na spomladanskem soncu. Če povzamem: z meditacijo sem se naučila prisluhniti sebi in svojim potrebam. Verjamem, da se tega lahko nauči prav vsak.

5. Povečanje koncentracije

Čeprav so se moji začetki meditacije začeli prav zaradi želje po povečanju koncentracije, mi meditacija prinaša veliko več. Kljub vsemu pa se je moja zbranost občutno izboljšala, kar delno pripisujem tudi temu, da sem se naučila poslušati svoje telo in ga upoštevati. Marsikatera misel, ki je bila prej namenjena ugibanju o tem, kaj mi v določenem trenutku manjka, je zdaj odveč. S tem pa je izginil tudi nemir, za katerega prej nisem vedela, od kod izhaja.

Vir: http://mestoznanja.si/mojih-5-razlogov-za-meditacijo/
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...