Nina Medved

Kako eterična olja vplivajo na naše čustveno telo?

piše: Nina Medved
3. december 2012    2120 ogledov

Aromaterapija je subtilna metoda komplementarnega zdravljenja, ki pri procesu zdravljenja in ohranjanja zdravja uporablja eterična olja. 

Eterična olja so hlapljive substance, ki jih pridobivamo iz različnih delov rastlin (listi, cvetovi, korenine, les, lupina, smole). Ime eteričen v grščini pomeni nebeški, poduhovljen – in če je rastlina živo bitje, je eterično olje sama duša rastline. Eterična olja nastanejo v procesu fotosinteze in so alkemična sinergija rastline in sonca. Prenašajo svetlobo in vibrirajo z visoko frekvenco. Izjemno dojemljiva so za naše vibracije, vpijejo tako jezo kot radost. 

Magija eteričnih olj je v tem, da zaobjamejo človeka kot celoto in delujejo na naše fizično, čustveno, mentalno in duhovno telo. 

Poglejmo si primer sivke, ki je poleg vrtnice eterično olje z najširšim spektrom uporabe. Sivka ima močno antiseptično delovanje, krepi živčni sistem, zmanjšuje bolečine in obnavlja tkivo – v tem primeru govorimo o delovanju na naše fizično telo. Na čustveni ravni sivka pomirja, dviga razpoloženje in preganja strah. Na duhovni ravni nam sivka daje občutek, da nismo sami, zapuščeni in pozabljeni. Sivka je mama, ki nas ljubi tudi takrat, ko naredimo napako. 

Delovanje vonja in čustva

Vpliv eteričnih olj na naša čustva lahko razložimo z načinom delovanja vonja na naše telo. Vonj preko nosnic prodre v možgane, in sicer v limbični sistem možganov. Tam so shranjena naša čustva, spomin in vegetativne telesne funkcije. V tem delu je tudi hipotalamus, ki je povezava med živčnim in hormonskim sistemom. Hipotalamus pošlje sporočila hipofizi, vodilni žlezi z notranjim izločanjem, ki ima nadzor nad celotnim endokrinim sistemom, in sproščati se začnejo hormoni.

Mešanje eteričnih olj

Obstajajo trije načini mešanja eteričnih olj, in sicer estetsko (izdelava parfumov), klinično (na osnovi poznavanja kemije eteričnih olj in bolezenskih stanj pri človeku) ter psihološko, ki ga uporabljamo pri izdelavi mešanic za čustvena stanja. Pri slednjem je potrebna visoka stopnja intuicije, ki temelji na poznavanju karakterja eteričnih olj ter človekovega čustvenega stanja. Medtem ko je v klinični aromaterapiji koncentracija eteričnih olj v masažnem olju 2,5–5 %, vsebujejo čustvene mešanice nižjo koncentracijo eteričnih olj (1 %), saj je poudarek na subtilnem delovanju.

Načini uporabe eteričnih olj

Obstaja več načinov uporabe eteričnih olj, zato lahko vsakdo izbere, kaj mu najbolj ustreza. Za delo s čustvi so najprimernejše inhalacija, kopel in masaža:

 • Kapljico ali dve eteričnega olja kapnite na robček in vdihavajte. 
 • Dišečo kopel pripravite tako, da emulgatorju (sol, jabolčni kis, sladka smetana, med) dodate 8 kapljic eteričnega olja in mešanico stresete v toplo vodo. Priporočljivo je, da kopel izvajate vsak dan sedem dni zapored ali dva meseca enkrat tedensko.
 • Masažno olje pripravite tako, da v 100 ml rastlinskega olja (mandljevo, oljčno) kapnete 20 kapljic mešanice eteričnih olj. 

Eterična olja in njihovo delovanje na čustva

Bergamotka (Citrus bergamia): živčnost, napetost, sproščanje neizraženih čustev, odvisnost, pomaga vzbuditi spontanost in optimizem, pomaga nam, da se sprostimo in prepustimo.

Kamilica (Chamaemeleum nobile, Chamomilla recutita): sprošča napetost solarnega pleksusa, ego in frustracije ega, pomaga nam, da sprejmemo lastne omejitve in smo pripravljeni sprejeti pomoč drugih.

Cipresa (Cupressus semprevirens): podpira nas pri psiholoških tranzicijah in življenjskih spremembah, vzbuja optimizem in nas poziva, da se prepustimo toku življenja; sprošča strah pred spremembami.

Sivka (Lavandula angustifolia): pomirja močna čustva, ki bi utegnila prevladati nad razumom, pomaga pri preseganju vzorcev in navad, spodbuja izražanje individualnosti.

Limona (Citrus limonum): bistri razum, pomaga, kadar smo zmedeni, zaskrbljeni in nezaupljivi, spodbuja zaupanje in občutek varnosti, odpira srce.

Meta (Mentha piperita): pomaga nam prebaviti nove ideje in vtise, razvija čustveno toleranco in spodbuja koncentracijo, obenem bistri misli in krepi intuicijo.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis): dviga samozavest in samospoštovanje, pomaga nam, da poiščemo svoje mesto v svetu in uresničimo lastno poslanstvo, vliva pogum.

Ilang ilang (Cananga odorata): pomaga ljudem, ki so podzavestno blokirali seksualnost, združuje našo čustveno in senzualno naravo, odpira srce.

Eterična olja dišijo po svobodi!

Eterična olja nas učijo živeti – naučijo nas ljubiti svoje življenje takšno, kakršno je; naučijo nas sprejemati sebe in druge. Življenje je čudovito! Preden ga zaživimo, moramo preseči omejitve, ki si jih nalagamo sami, in se osvoboditi čustvenih vzorcev. Eterična olja so izvrstni spremljevalci na poti zdravljenja in osebne rasti – stojijo nam ob strani, brez moralnih naukov, kritik in pričakovanj. 

Če želite doživeti bistvo eteričnih olj, odložite knjige. Pojdite na travnik, v gozd, na morje – in se pogovarjajte z rastlino … Potipajte jo, poduhajte jo, pomečkajte jo med dlanmi, raziščite, kdo so njene sosede, na kakšni zemlji raste, katere živalce jo obletavajo … Vsako eterično olje nosi v sebi govorico vetra, sonca, podnebja, okoliških rastlin. So živa bitja, z lastnim karakterjem, polna modrosti. Prisluhnimo jim.

RECEPTI: Nekaj mešanic za zdravljenje čustvenih tegob

Napetost

 • kamilica 2
 • bergamotka 2
 • pomaranča 2

 Obupanost

 • sivka 3
 • vrtnica 2

 Pomanjkanje samozavesti

 • ingver 1
 • rožmarin 2
 • lovor2

Jeza

 • grenivka 3
 • pomaranča 2
 • meta 1

Žalovanje

 • cipresa 4
 • kadilo 2

 

Število kapljic je prirejeno za 20 ml baznega olja (mandljevo olje, jojobino olje, sončnično olje).

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...