Pika

3 tehnike za prepoznavanje misli

piše: Pika
8. junij 2020    688 ogledov

Dnevno skozi naš um potuje okoli 70 tisoč misli. Kar velika številka in še sreča, da vseh misli ne prepoznamo in se jim ne posvečamo. Vendar pa so nekatere misli glasnejše in te lahko prepoznamo in se začnemo ukvarjati z njimi. 

Misli so lahko pozitivne, ljubeče, čudovite ... in takrat se počutite dobro in navdihnjeno, vaše telo je sproščeno in na zunaj kar žarite.

A ker so vse stvari v dualnosti, je tako tudi z mislimi. Ko se prikradejo negativne misli, se v vas sprožijo strah, nezadovoljstvo, jeza ... Vaše telo postane napeto, poviša se krvni tlak in dihanje postane plitvo.

Prepoznavanje prve misli je lahko težko, kajti za to veščino je potrebno kar nekaj prakse, ki jo najlaže pridobite z meditacijo. Večina ljudi se svojih zamisli zave šele, ko se razplamtijo. 

Najprej pride majhna misel, in ko se začnete ukvarjati z njo, lahko naredite najbolj nore scenarije možnega izida. V večini se to pojavi pri negativnih mislih.

 

Kako prepoznati misli:

1. MEDITACIJA

Najlažja, če ne najboljša tehnika je meditacija. Ko ste v mirnem kotičku in sproščeni, z lahkoto prepoznate misli, ki prihajajo do vas. Tako lahko ugotovite, o čem premišljujete. 

Če želite vedeti, kakšne misli se porajajo, meditirajte ob glasbi, in ne vodeni meditaciji. Kajti vodena meditacija ni isto kot sedeti sam z glasbo v ozadju. Pri vodeni meditaciji imate vodstvo oz. osebo, ki vam govori, kaj naj vaš um počne.

 

2. PISANJE DNEVNIKA

Se še spomnite, kako ste kot najstniki pisali dnevnik? Kaj vse je bilo zapisano? Vaše misli, čustva in predvidevanja.

In ja, dnevnik je super zadeva, v katero lahko napišete vse, tudi tisto, kar skrivate globoko v sebi in ne želite, da kdorkoli izve.

Tako lahko analizirate in odkrijete svoje počutje, razmišljanje, strahove, cilje ...

 

3. SAMOGOVOR

Samogovor je tisti tihi notranji glas, ki vam prigovarja. Je nezaveden in ga ne moremo nadzorovati. Negativni samogovor vas ovira pri delovanju in povzroča fobije, strah, nizko samozavest ter vam vliva negotovost.

Pozitivni samogovor je v večini primerov zavesten in ga uporabljamo pri afirmacijah. Motivira vas, vam vliva upanje in ustvarja bolj zadovoljno življenje.

 

Da vaše misli postanejo pozitivne:

▶ vzljubite sebe,

▶ bodite ponosni na svoje dosežke,

▶ ne primerjajte se z drugimi,

▶ o sebi govorite z ljubeznijo in spoštovanjem,

▶ prepoznajte svoje misli, strahove, prepričanja,

▶ uporabljajte afirmacije,

▶ berite navdihujoče knjige,

▶ glejte filme s pozitivno tematiko,

▶ najdite si vzornike,

▶ bodite pozorni, katere vsebine poslušate.

 

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Imam se rada in imam rada..ljubim
Nalagam...