Nina Medved

Ublažimo glavobol z eteričnimi olji

piše: Nina Medved
7. januar 2013    2414 ogledov

Medtem ko so vzroki za glavobol različni, recimo stres, alergije, napenjanje, prehlad, hormonsko neravnovesje idr., večina ljudi ob pojavu glavobola poseže po tableti. Številne raziskave so pokazale, da imajo nekatera eterična olja tako močno analgetično (protibolečinsko) delovanje kot paracetamol (acetaminofen), učinkovina tablete Lekadol.

Zakaj eterična olja?

Delovanje eteričnih olj temelji na njihovi kompleksni kemični strukturi, in sicer vsebujejo eterična olja več kot sto aromatičnih molekul. Nekatere od njih delujejo protibolečinsko, druge protivnetno, prav tako spodbujajo prekrvavitev, blažijo mišične krče in obnavljajo tkiva. Prav vsa eterična olja imajo antimikrobno delovanje.

Medtem ko je v konvencionalni medicini zdravilo enako za vse ljudi, ne glede na vzrok bolezni, je v aromaterapiji ključnega pomena holistični pristop k zdravljenju, ki upošteva posameznika, njegov način življenja ter izvor bolezni. Eterična olja ponujajo široko paleto individualnih pripravkov. Poglejmo si, kako si lahko pomagamo z njimi.

Eterična olja, s katerimi ublažimo glavobol

  • Med najbolj učinkovitimi eteričnimi olji za blaženje glavobola sta sivka in meta. Priporočam kombinacijo obeh, saj sivka pomirja, meta pa ima močno protibolečinsko delovanje in je primerna tudi za zdravljenje migren.
  • Če je vzrok za glavobol mentalna izčrpanost, uporabimo eterično olje rožmarina.
  • Če so glavobol povzročile alergije ali sinusitis, sta učinkoviti eterični olji rimske kamilice in evkalipta.
  • Če glavobol spremljajo bolečine v trebuhu in slabost, nam bo koristilo eterično olje ingverja.
  • Kadar smo pod velikim stresom, lahko sivki dodamo majaron.

Načini uporabe

  • INHALACIJA: 3 kapljice eteričnega olja sivke in 2 kapljici eteričnega olja mete kapnemo na robček in globoko vdihavamo.
  • MASAŽNO OLJE: 10 kapljic mešanice eteričnih olj dodamo baznemu olju (mandljevo, jojoba) in masiramo vrat in ramena, kjer se navadno zadržuje napetost. Prav tako vmasiramo v sence.
  • KOPEL: 10 kapljic mešanice eteričnih olj dodamo soli ali jabolčnemu kisu ter stresemo v kopel. Pri uporabi eteričnega olja mete bodimo previdni, saj ima močen hladilni učinek - v kopel dodamo največ 3 kapljice.
  • OBKLADEK: Pri migrenah je učinkovit hladen obkladek. Pripravimo ga tako, da posodi s hladno vodo dodamo 2 kapljici mete in 3 kapljice sivke. V vodo pomočimo brisačko in jo položimo na vrat, ramena ali čelo. Učinkovit je tudi obkladek s sivko in majaronom, ki bo pospešil pretok krvi v možgane.

Ko se vas naslednjič loti glavobol, namesto po tableti posezite po eteričnem olju, ki ne bo le omililo bolečine, temveč vas bo obenem dišeče razvedrilo.

Deli svoje mnenje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 4 leto nazaj
Super uporabno. Zagotovo poskusim. Hvala.
Marijana
  komentiral 4 leto nazaj
Zanimive in koristne informacije. Vredno je poskusiti, bom
Nalagam...