Romana Črček

4 temelji zdravega partnerskega odnosa

26. november 2017    2775 ogledov

Ljubezen, zaupanje, spoštovanje in iskrenost ... temelji vsakega zdravega partnerskega odnosa. Če ti niso zdravi, se slej ko prej zruši tudi odnos. Pa poglejmo, kako lahko okrepimo temelje v odnosu in izboljšamo svoj partnerski odnos.

Prvi in najpomembnejši temelj je LJUBEZEN!

Ljubezen je najmočnejša sila v vesolju in lahko ozdravi še tako globoke rane. Njena moč je zares čudežna. In najpomembnejša je prav ljubezen do sebe. V današnjem času ljudje ne znamo ljubiti sebe. In to niti ni čudno, saj smo bili vzgajani in naučeni, da se obsojamo. Osnov ljubezni nas ni nihče naučil. Naučili pa so nas obsojati in zavračati sebe. Zato se moramo tega priučiti sami. Če tega ni, ne znamo ne dajati, še manj pa prejemati ljubezen od drugih. Kako močno zares ljubimo sebe?

Ljubiti sebe pomeni sebe postaviti na prvo mesto in postaviti zdrave meje.

Pomeni, da si vzamemo čas zase in poskrbimo zase, kot bi za nebogljenega otroka. Da sebi namenimo vse to, kar pričakujemo od drugih in kar z lahkoto razdajamo drugim. Ljubezen ni popolna, če ne vključuje tudi nas samih. Ko sebi namenimo vso ljubezen, po kateri tako hrepenimo, bomo opazili, da v svoje življenje pritegnemo ljudi, ki nam bodo to vračali. A začeti moramo pri sebi. Saj brez nje odnos ne more delovati.

Drugi temelj in nič manj pomemben je ZAUPANJE!

Tukaj govorim predvsem o zaupanju vase, in ne o slepem verovanju. To je velika razlika. Nikomur ne moremo zaupati, razen sebi in svoji intuiciji. Največ težav v odnosu se pojavi prav zaradi tega, ker zanikamo svoje vedenje in intuicijo. Kolikokrat nas je že opozarjala, da nekaj ni redu, pa smo jo preslišali in ignorirali? Kolikokrat smo obtoževali partnerja, da je nekaj obljubil in se obljube ni držal? Kolikokrat smo slepo verjeli tem obljubam namesto svojemu vedenju?

Nikogar ne moremo spremeniti in prisiliti, da drži obljubo.

Lahko pa smo v zavedanju in poslušamo svojo intuicijo. Ne predajajmo moči zunaj sebe. Mi vedno vemo, ko nekaj ni v redu, a tega ne želimo slišati. Da bi zgradili dober partnerski odnos, moramo najprej zaupati sebi in svojemu vedenju. Slepa vera nam pokaže le tisto, kar mi želimo videti, medtem ko nam zaupanje lahko pokaže tudi manj lepe stvari. In ko smo jih pripravljeni videti, se lahko tudi odzovemo in popravimo stvari pravočasno.

Tretji in zelo pomemben temelj je SPOŠTOVANJE!

Spoštovanje v odnosu je še kako pomembno. Brez spoštovanja sebe in posledično partnerja odnos ne more biti zdrav. Ko spoštujemo sebe, ne bomo dovolili, da nas partner ponižuje in zlorablja na kakršenkoli način.

Da bi lahko v odnosu imeli spoštovanje, ga moramo najprej dati sebi, da bi ga lahko prejeli. Treba je najprej spoštovati sebe in postaviti zdrave meje.

Spoštovati sebe pomeni, da rečemo NE drugim, ko tako čutimo, in se ne obremenjujemo, kako bo to sprejela druga stran.

Seveda, pomembno je, da je ta NE spoštljiv do nas samih in do druge osebe ter seveda trden (brez kančka dvoma in omahovanja). Če želimo, da nas drugi spoštujejo, sami pa ne spoštujemo njih, potem to ni spoštovanje.

Četrti temelj in nič manj pomemben je ISKRENOST!

Iskrenost je danes vrlina, ki je zelo redka. Ljudje smo se naučili nositi maske in prikrivati čustva, ker se bojimo zavrnitve in osamljenosti. In ko nismo iskreni s seboj, tudi z drugimi ne moremo biti. Zato potem ne pričakujmo, če naš partner ni iskren. Partner nam le zrcali naša notranja prepričanja in odnos, ki ga imamo s seboj. In iskrenost do sebe pomeni, da smo avtentični v vsakem trenutku. Da se ne pretvarjamo, da se počutimo super, če nas znotraj duši in bi najraje zakričali. Da se ne pretvarjamo, da smo nekdo, ki nismo, samo zato, da bi nas ljudje sprejeli in imeli radi. Da ne zanikamo čustev in ne bežimo sami pred seboj. Da znamo pogledati vase, se soočiti z vsemi dobrimi in manj dobrimi čustvi in občutki, da si priznamo, ko nečesa ne znamo, da povemo, kar mislimo in čutimo, ne da bi se obremenjevali, kaj bodo drugi rekli. Da končno nehamo lagati sebi! V prvi vrsti smo iskreni sami s seboj.

Verjemite, da je veliko bolj osvobajajoče biti iskren kot pa ves čas igrati vloge in skrbeti, da se ne izdamo. To je velik stres za naše telo in psiho. Če nas ne morejo imeti radi zaradi tega, kar smo, potem to niso prave osebe za nas. Pravi partner nas bo sprejel in imel rad kljub našim pomanjkljivostim. Nihče ni popoln. In veliko lažje je, ko imamo ob sebi nekoga, ki je iskren in si dovoli biti nepopoln. Tako smo tudi mi ob partnerju lahko to, kar v resnici smo ... popolno nepopolni in nepopolno popolni. Brez občutka krivda ali strahu, da bi nas partner zapustil, ko bi spoznal naš pravi obraz.

Ti temelji so pomembnejši, kot je morda videti na prvi pogled. Če se samo en temelj zamaje, se lahko načne harmonija v odnosu. In če želimo zdrave in harmonične odnose na vseh ravneh, lahko te temelje prenesemo tudi na vse preostale odnose v našem življenju. A ne pozabimo na najpomembnejšega ... odnos do sebe! Ko ljubimo sebe v popolnosti, si zaupamo, se spoštujemo ter smo iskreni in avtentični sami s seboj, se bo to kazalo tudi v vseh drugih odnosih. Bodimo mi tista sprememba, po kateri hrepenimo. Bodimo zgled. 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...