Romana ─îr─Źek

4 temelji zdravega partnerskega odnosa

26. november 2017    1969 ogledov

Ljubezen, zaupanje, spoštovanje in iskrenost ... temelji vsakega zdravega partnerskega odnosa. Če ti niso zdravi, se slej ko prej zruši tudi odnos. Pa poglejmo, kako lahko okrepimo temelje v odnosu in izboljšamo svoj partnerski odnos.

Prvi in najpomembnejši temelj je LJUBEZEN!

Ljubezen je najmo─Źnej┼ía sila v vesolju in lahko ozdravi ┼íe tako globoke rane. Njena mo─Ź je zares ─Źude┼żna. In najpomembnej┼ía je prav ljubezen do sebe. V dana┼ínjem ─Źasu ljudje ne znamo ljubiti sebe. In to niti ni ─Źudno, saj smo bili vzgajani in nau─Źeni, da se obsojamo. Osnov ljubezni nas ni nih─Źe nau─Źil. Nau─Źili pa so nas obsojati in zavra─Źati sebe. Zato se moramo tega priu─Źiti sami. ─îe tega ni, ne znamo ne dajati, ┼íe manj pa prejemati ljubezen od drugih. Kako mo─Źno zares ljubimo sebe?

Ljubiti sebe pomeni sebe postaviti na prvo mesto in postaviti zdrave meje.

Pomeni, da si vzamemo ─Źas zase in poskrbimo zase, kot bi za nebogljenega otroka. Da sebi namenimo vse to, kar pri─Źakujemo od drugih in kar z lahkoto razdajamo drugim. Ljubezen ni popolna, ─Źe ne vklju─Źuje tudi nas samih. Ko sebi namenimo vso ljubezen, po kateri tako hrepenimo, bomo opazili, da v svoje ┼żivljenje pritegnemo ljudi, ki nam bodo to vra─Źali. A za─Źeti moramo pri sebi. Saj brez nje odnos ne more delovati.

Drugi temelj in ni─Ź manj pomemben je ZAUPANJE!

Tukaj govorim predvsem o zaupanju vase, in ne o slepem verovanju. To je velika razlika. Nikomur ne moremo zaupati, razen sebi in svoji intuiciji. Najve─Ź te┼żav v odnosu se pojavi prav┬ázaradi tega, ker zanikamo svoje vedenje in intuicijo. Kolikokrat nas je ┼że opozarjala, da nekaj ni redu, pa smo jo presli┼íali in ignorirali? Kolikokrat smo obto┼żevali partnerja, da je nekaj obljubil in se obljube ni dr┼żal? Kolikokrat smo slepo verjeli tem obljubam namesto svojemu vedenju?

Nikogar ne moremo spremeniti in prisiliti, da dr┼żi obljubo.

Lahko pa smo v zavedanju in poslu┼íamo svojo intuicijo. Ne predajajmo mo─Źi zunaj sebe. Mi vedno vemo, ko nekaj ni v redu, a tega ne ┼żelimo sli┼íati. Da bi zgradili dober partnerski odnos, moramo najprej zaupati sebi in svojemu vedenju. Slepa vera nam poka┼że le tisto, kar mi ┼żelimo videti, medtem ko nam zaupanje lahko poka┼że tudi manj lepe stvari. In ko smo jih pripravljeni videti, se lahko tudi odzovemo in popravimo stvari pravo─Źasno.

Tretji in zelo pomemben temelj je SPOŠTOVANJE!

Spo┼ítovanje v odnosu je ┼íe kako pomembno. Brez spo┼ítovanja sebe in posledi─Źno partnerja odnos ne more biti zdrav. Ko spo┼ítujemo sebe, ne bomo dovolili, da nas partner poni┼żuje in zlorablja na kakr┼íenkoli na─Źin.

Da bi lahko v odnosu imeli spoštovanje, ga moramo najprej dati sebi, da bi ga lahko prejeli. Treba je najprej spoštovati sebe in postaviti zdrave meje.

Spo┼ítovati sebe pomeni, da re─Źemo NE drugim, ko tako ─Źutimo, in se ne obremenjujemo, kako bo to sprejela druga stran.

Seveda, pomembno je, da je ta NE spo┼ítljiv do nas samih in do druge osebe ter seveda trden (brez kan─Źka dvoma in omahovanja). ─îe ┼żelimo, da nas drugi spo┼ítujejo, sami pa ne spo┼ítujemo njih, potem to ni spo┼ítovanje.

─îetrti temelj in ni─Ź manj pomemben je ISKRENOST!

Iskrenost je danes vrlina, ki je zelo redka. Ljudje smo se nau─Źili nositi maske in prikrivati ─Źustva, ker se bojimo zavrnitve in osamljenosti. In ko nismo iskreni s seboj, tudi z drugimi ne moremo biti. Zato potem ne pri─Źakujmo, ─Źe na┼í partner ni iskren. Partner nam le zrcali na┼ía notranja prepri─Źanja in odnos, ki ga imamo s seboj. In iskrenost do sebe pomeni, da smo avtenti─Źni v vsakem trenutku. Da se ne pretvarjamo, da se po─Źutimo super, ─Źe nas znotraj du┼íi in bi najraje zakri─Źali. Da se ne pretvarjamo, da smo nekdo, ki nismo, samo zato, da bi nas ljudje sprejeli in imeli radi. Da ne zanikamo ─Źustev in ne be┼żimo sami pred seboj. Da znamo pogledati vase, se soo─Źiti z vsemi dobrimi in manj dobrimi ─Źustvi in ob─Źutki, da si priznamo, ko ne─Źesa ne znamo, da povemo, kar mislimo in ─Źutimo, ne da bi se obremenjevali, kaj bodo drugi rekli. Da kon─Źno nehamo lagati sebi! V prvi vrsti smo iskreni sami s seboj.

Verjemite, da je veliko bolj osvobajajo─Źe biti iskren kot pa ves ─Źas igrati vloge in skrbeti, da se ne izdamo. To je velik stres za na┼íe telo in psiho. ─îe nas ne morejo imeti radi zaradi tega, kar smo, potem to niso prave osebe za nas. Pravi partner nas bo sprejel in imel rad kljub na┼íim pomanjkljivostim. Nih─Źe ni popoln. In veliko la┼żje je, ko imamo ob sebi nekoga, ki je iskren in si dovoli biti nepopoln. Tako smo tudi mi ob partnerju lahko to, kar v resnici smo ... popolno nepopolni in nepopolno popolni. Brez ob─Źutka krivda ali strahu, da bi nas partner zapustil, ko bi spoznal na┼í pravi obraz.

Ti temelji so pomembnej┼íi, kot je morda videti na prvi pogled. ─îe se samo en temelj zamaje, se lahko na─Źne harmonija v odnosu. In ─Źe ┼żelimo zdrave in harmoni─Źne odnose na vseh ravneh, lahko te temelje prenesemo tudi na vse preostale odnose v na┼íem ┼żivljenju. A ne pozabimo na najpomembnej┼íega ... odnos do sebe! Ko ljubimo sebe v popolnosti, si zaupamo, se spo┼ítujemo ter smo iskreni in avtenti─Źni sami s seboj, se bo to kazalo tudi v vseh drugih odnosih. Bodimo mi tista sprememba, po kateri hrepenimo. Bodimo zgled.┬á

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...