Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Meditacija je krasna reč, ampak ...

25. februar 2013    214 ogledov

Redni 'uporabniki' oziroma izvajalci se meditacij lotijo zaradi vsesplošnega občutka pomirjenosti, zedinjenosti s seboj in svojim srcem ter sprostitve uma in telesa. Z rednim izvajanjem meditacij se 'naučimo' ostati v ravnovesju (centru) ne glede na situacijo, v kateri se znajdemo. Meditacije nam lahko razodenejo odgovore na številna vprašanja, nam 'podajo' potrebno vodstvo, prek meditacij lahko okrepimo intuicijo, se povežemo z duhovnimi bitji itd. Kot lahko opazimo, so meditacije krasni pripomočki tako pri duhovni rasti, razvoju in poglabljanju vase ter v svoj življenjski namen (poslanstvo) kot v fizičnem svetu. Toda ali so meditacije same po sebi povsem zadostne? Brez naše namere, brez izvajanja dodatnih duhovnih praks (aktivnih), brez dodatne opore zdravega načina življenja? Najverjetneje ne. 

 

Tako kot vse na tem svetu tudi izvajanje meditacije potrebuje oporo. Nekaj, na kar se lahko nasloni, nekaj, kar lahko dogradi, nekaj, iz česar lahko 'nekaj' zraste. Meditacija samo po sebi še ne bo prinesla pozitivnega vpliva, vse dokler ji ne bomo dali možnosti, da se sploh razvije. V začetku izvajanja meditacij se nam pogosto dozdeva, da je to resnično uporaben pripomoček in da je to povsem dovolj za razvoj naše vsesplošne dobrobiti. Meditacija vam ponuja vse, kar v tistem trenutku potrebujete, počutite se dobro, varno in krepkeje kot prej. Znova si povrnete moč in zagon. Če v tej fazi podprete izvajanje meditacij tudi z na primer reševanjem svojih preteklih vzorcev, če se osvobodite neprimernega prehranjevanja, če se več gibate in izvajate tudi (občasne) aktivne duhovne prakse, ste zagotovo našli pravi recept. Velikokrat se nam zdi, da če bi združili v en dan prav vse te 'nujnosti' za kakovostnejše življenje, nam ne bi več uspelo hoditi v službo, se ukvarjati z otroki … Vendar če pomislite še enkrat: zagotovo vam ni treba izvajati vsak dan prav vsega. Razdelite si oziroma prerazporedite akcije za boljše življenje čez cel teden. Na začetku vam bo še uspelo držati zastavljeni ritem, vse dokler ne bo nekdo stopil do vas in vam rekel: "Veš, za bolj zdravo in kakovostnejše življenje moraš vsak dan pojesti tri žlice lanenega semena, spiti kozarec limonade ter skodelico ingverjevega čaja, vstati pred soncem in narediti tibetanske vaje itd!" V tistem trenutku se vam lahko zgodi, da boste preprosto vse spustili iz rok in se predali staremu načinu življenja. 

 

Torej, preprosto: vzemite beležko in si naredite okviren razpored akcij za dobro življenje za prihajajoči teden in te po potrebi, glede na čas in zmogljivost, prilagajajte. Če ste si zastavili, da boste ob ponedeljkih meditirali, pa v petek izveste, da ima ob istem terminu vaš sin košarkarsko tekmo, meditacijo zamenjajte za torkovo aktivnost, ki je morda enourni sprehod ali tek po stopnicah do delovnega mesta v petem nadstropju. Izpustila pa sem še eno zelo pomembno stvar, in to je namera. Pogosto se nam zgodi, da zaradi najrazličnejših izgovorov, ki si jih ustvarimo v umu, izvajamo aktivnost zgolj zato, ker smo prepričani, da nam bodo dobro dele. In seveda nam. Ampak ali bi vsaki aktivnosti dodali tudi srčno namero, če bi vam ta zagotovila dodaten plus? Namera je beseda srca, je naše vedenje in zavedanje. In če začnemo v svoje življenje vnašati akcije z namero, imajo te še dodatno moč. Ko se naslednjič zalotite, da stojite pred dvigalom, se urno obrnite na petah in se odpravite do stopnic z vedenjem, da hoja po stopnicah deluje preventivno na celulit in ga tudi odpravlja. Ko boste naslednjič meditirali, si v začetku podarite namero, kaj želite z meditacijo doseči. In ko si boste naslednjič pripravili morda na videz ne preveč lep smuti ali morda ne bo najbolj okusen, si zadajte namero, da boste s tem recimo očistili svoj prebavni trakt in mu omočili, da zadiha. 

 

V vsakem trenutku si lahko zagotovite zdravje in kakovostnejši dan. Poskrbite za naravno ravnovesje različnih aktivnosti in jih podprite z namero. Uspelo vam bo!  

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...