Polona Plešec

5 elementov intimnosti

28. junij 2019    1373 ogledov

Veliko definicij obstaja o ljubezni. Nihče od nas pa zares ne ve, kaj druga oseba občuti kot ljubezen, ker ne živimo v njenem telesu in glavi ter ne doživljamo njenih čustev in občutkov. Za vsakega izmed nas je ljubezen lahko nekaj drugega in z ljubeznijo je povezanih veliko pričakovanj. Kaj je ljubezen za vas?

Ljubezen je lahko ena velika iluzija. Ker so naša čustva in občutki plod naših misli. Naše misli pa se lahko spremenijo in tudi se spreminjajo… Če tako izberemo.

Zato v Access Consciousness-u med 5 elementi intimnosti ni ljubezni. Je pa med njimi spoštljivost, zaupanje, ranljivost, dopuščanje in hvaležnost. Tudi seksa in kopulacije ni med njimi. Z nekom namreč lahko seksate, pa ni nujno, da med vama obstaja teh 5 elementov. Je pa seks čisto nekaj drugega, če teh 5 elementov med dvema osebama obstaja.

5 elementov intimnosti

Kakšna razlaga se skriva pod vsako izmed teh besed?

1. Spoštovanje

Spoštovanje pomeni, da smo spoštljivi do svojega partnerja in do sebe. Osebo naj bi spoštovali prav takšno, kot je in se ne trudili je izuriti, da postane nekaj drugega. Če osebe ne spoštujete takšne, kot je, kakšno razmerje pravzaprav imate?

2. Hvaležnost

Enako je s hvaležnostjo. Hvaležnostjo, da je ta oseba del vašega življenja in da se je v njem prikazala. Hvaležnost lahko obstaja samo brez sodb. Ljubezen pa je lahko polna sodb in pričakovanj. Da bi lahko bili hvaležni za drugega, je predpogoj, da smo hvaležni zase.

3. Dopuščanje

Dopuščanje je ne vmešavanje v odločitve in dejanja drugih ljudi s svojimi pogledi. Vse, kar drugi naredijo, govorijo in mislijo, je samo zanimiv pogled. Ni se vam treba z nimi strinjati, usklajevati, niti se jim upirati ali na njih in njihove izbire reagirati. Tudi druga oseba naj bi bila v dopuščanju vas. Ste lahko v dopuščanju osebe, s katero ste in za to, kar je, hvaležni?

4. Ranljivost

Ranljivost pomeni, da ne gradimo zidov pred sabo in ne nosimo mask. Ne skrivamo nobenih delov sebe, niti tistih, za katere mislimo, da so slabi in grdi. Težko smo ranljivi z drugimi, če nismo popolnoma ranljivi sami s sabo in v resnici veliko tega, kar smo in delamo, skrivamo tudi sami pred sabo. Nismo tudi pripravljeni prejeti vsega (npr. negativnih sodb), ranljivost pa je popolno prejemanje. Ranljivost ne pomeni, da smo predpražnik. Ko smo ranljivi, nas nihče ne more nadzorovati, ker ni gumbov, na katere bi lahko pritiskali.

5. Zaupanje

Zaupanje je pomemben del intimnosti. Pa ne v smislu slepega zaupanja, da se bo nekdo spremenil. Niti ne zaupanje v smislu, da vas oseba ne bo prevarala še drugič, če vas je prvič. Zaupanje je to, da zaupamo, da je oseba točno takšna, kot je in bo takšna tudi ostala. Spet je ključno, da najprej zaupamo sebi. Če mislimo, da moramo za drugega vedno biti nekaj drugega, kar v resnici smo, si ne zaupamo. To tudi ne pomeni, da si slepo zaupamo, da bomo nekega dne naredili vse prav in postali popolni.

Da bi vse te elemente lahko imeli v skupnosti z drugimi ljudmi, je nujno, da imamo vse to najprej sami s sabo

Zato preden kažemo prst na druge, preverimo, če smo spoštljivi do sebe, če smo v dopuščanju sebe, če smo hvaležni zase, če sami sebi zaupamo in če smo ranljivi. Drugi nam v resnici samo zrcalijo to, kar je v nas. Če smo totalno ranljivi in v dopuščanju sebe, nas sploh lahko kdo prizadane?

Vprašajmo se tudi, če imamo vseh teh 5 elementov intimnosti s svojimi partnerji. Če ne, je morda čas, da jih najprej postavimo v odnosu do sebe? Če potem nismo zmožni imeti teh elementov v odnosu z drugimi, je čas, da se vprašamo, ali smo sploh v odnosu s pravo osebo oziroma kaj si sploh želimo v življenju ustvariti?

Ljubezen, seks ali 5 elementov intimnosti? In kaj če imamo lahko vse? In kako bi to izgledalo, če bi začeli s 5 elementi intimnosti?

Deli svoje mnenje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Erna
  komentiral 8 mesec nazaj
Grajenje odnosa od začetka skupne poti na teh temeljih, to drži par skupaj v časih, ko nisi usklajen s sabo.Nikoli ni prepozno živeti te vrednote.Spremeni svoj pogled in svet okoli tebe se spremeni.
Boris
  komentiral 8 mesec nazaj
To so temelji partnerskega odnosa.
Danijela
  komentiral 2 leto nazaj
In še kako prav imate
Nalagam...