Nina Medved

Namigi za celostno razstrupljanje telesa

piše: Nina Medved
22. marec 2013    706 ogledov

Lotimo se razstrupljanja celostno! To pomeni, da bomo post prilagodili lastnim potrebam in tipu telesa ter v proces razstrupljanja vključili tako dieto, zeliščne čaje, dihalne vaje, gibanje, kreativno vizualizacijo ter eterična olja. Pred vami so namigi za celostno raztrupljanje telesa. 

DIETA

Hrana lahko nevrtalizira toksine ali pospešuje izločanje toksinov iz telesa. Živila, ki na naše telo delujejo razstrupljevalno, so: tofu, fižol mung, fižol adzuki, črna soja, redkvice, fige, kis, sol, klorela, kumare, koleraba, paradižnik, sladki krompir.

ZELIŠČA

Pri razstrupljanju si pomagamo z zelišči (z alteranti), ki čistijo kri ter diuretiki, ki pospešujejo izločanje seča. V ajurvedi so zelišča skrbno odrejena glede na tri doše (vata, pita in kapha).

Zelišča, ki čistijo kri:

  • aloe vera, regrat, nim, trpotec, črna detelja (hladilni učinek)

  • črni poper, kajenski poper, cimet, česen, žafranika (grelni učinek)

Zelišča, ki odvajajo vodo:

  • ječmen, regrat, janež, limonska trava, trpotec (hladilni učinek)

  • peteršilj, česen, cimet, brinove jagode (grelni učinek)

RASTLINSKA OLJA

Sezamovo olje ima grelni učinek, čisti kri in jetra in iz telesa povleče toksine. Orehovo olje čisti kri, preprečuje kislost v tankem črevesju, nevtralizira kisline in čisti strupe. Nimovo olje močno prečiščuje kri in razstruplja, uničuje toksine in odstranjuje tuja tkiva v telesu. Ricinusovo olje deluje kot odvajalo in iz telesa potegne nečistoče.

GLINA

Glina ima sposobnost, da raztaplja in odvaja strupe, zato je odlična pri razstrupljanju telesa. Glino pijemo 21 dni z eno-tedenskim premorom. Žličko gline dodamo kozarcu vode in počakamo, da se glina usede, nato popijemo. Kuro lahko izvajamo največ tri mesece.

SUHO ŠČETKANJE TELESA

S suhim ščetkanjem odstranimo odmrle kožne celice, odpremo pore, stimuliramo limfo in prekrvavimo telo. Suho ščetkanje izvajamo vsak dan pred tuširanjem. Vedno masiramo v smeri proti srcu.

DIHALNE VAJE

Dihanje s trebušno prepono: Dihanje s trebušno prepono pospeši dotok kisika v kri in v pljuča ter pospeši izločanje toksinov iz telesa. Pri vdihu štejemo do 4, pri izdihu do 8.

Ognjeno dihanje pospeši izločanje toksinov in nas napolni z energijo. Vdih in izdih sta hitra in površinska, kot bi dihali s konico nosu.

KREATIVNA VIZUALIZACIJA

Na psihični ravni se negativna čustva kopičijo kot strupi, zato je kreativna vizualizacija izvrstna tehnika za raztapljanje negativnih čustev. Povežemo jo lahko z dihanjem: ob vdihu si predstavljamo, kako se naše telo polni s svetlobo, ob izdihu pa kako iz nas odteka sivina. Prav tako je kreativna vizualizacija odlično dopolnilo aromaterapevtski kopeli - predstavljamo si, kako voda topi negativna čustva.

ETERIČNA OLJA

Eterična olja podpirajo proces razstrupljanja telesa. Predvsem koristna so eterična olja z diuretičnim učinkom, hepatiki in eterična olja, ki stimulirajo limfo.

Diuretiki odvajajo vodo, pospešujejo izločanje seča in podpirajo ledvice. Sem sodijo brin, črni poper, janež, korenčkovo seme, pelargonija, limona, mandarina, pomaranča, grenivka.

Hepatiki podpirajo delovanje jeter in pospešujejo nastajanje žolča. Mednje sodijo rožmarin, smilj, kurkuma, rimska kamilica, nemška kamilica, korenčkovo seme

Eterična olja, ki stimulirajo limfo so pomaranča, mandarina, limona, grenivka, meta, rožmarin, pelargonija.

 

RECEPT ZA SOLNI PILING

1 skodelica drobno mlete morske soli

¾ skodelice sezamovega olja

10 kapljic eteričnega olja brina

10 kapljic eteričnega olja rožmarina

10 kapljic eteričnega olja limone

Sol in olje zmešamo, nato dodamo eterična olja in dobro premešamo. Shranimo v zaprtem kozarčku. Pilinga nikoli ne zajemamo z mokrimi rokami, saj bomo vanj vnesli mikroorganizme. S krožnimi gibi nanesemo na telo in vmasiramo. Na ta način bomo pospešili prekrvavitev, odstranili odmrle kožne celice in spodbudili razstrupljanje telesa.

Pripravila: Nina Medved, aromaterapevtka

www.magnolija.si

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...