Nina Medved

Namigi za celostno razstrupljanje telesa

piŔe: Nina Medved
22. marec 2013    642 ogledov

Lotimo se razstrupljanja celostno! To pomeni, da bomo post prilagodili lastnim potrebam in tipu telesa ter v proces razstrupljanja vključili tako dieto, zeliŔčne čaje, dihalne vaje, gibanje, kreativno vizualizacijo ter eterična olja. Pred vami so namigi za celostno raztrupljanje telesa.Ā 

DIETA

Hrana lahko nevrtalizira toksine ali pospeŔuje izločanje toksinov iz telesa. Živila, ki na naŔe telo delujejo razstrupljevalno, so: tofu, fižol mung, fižol adzuki, črna soja, redkvice, fige, kis, sol, klorela, kumare, koleraba, paradižnik, sladki krompir.

ZELIŠČA

Pri razstrupljanju si pomagamo z zeliŔči (z alteranti), ki čistijo kri ter diuretiki, ki pospeŔujejo izločanje seča. V ajurvedi so zeliŔča skrbno odrejena glede na tri doŔe (vata, pita in kapha).

ZeliŔča, ki čistijo kri:

  • aloe vera, regrat, nim, trpotec, črna detelja (hladilni učinek)

  • črni poper, kajenski poper, cimet, česen, žafranika (grelni učinek)

ZeliŔča, ki odvajajo vodo:

  • ječmen, regrat, janež, limonska trava, trpotec (hladilni učinek)

  • peterÅ”ilj, česen, cimet, brinove jagode (grelni učinek)

RASTLINSKA OLJA

Sezamovo olje ima grelni učinek, čisti kri in jetra in iz telesa povleče toksine. Orehovo olje čisti kri, preprečuje kislost v tankem črevesju, nevtralizira kisline in čisti strupe. Nimovo olje močno prečiŔčuje kri in razstruplja, uničuje toksine in odstranjuje tuja tkiva v telesu. Ricinusovo olje deluje kot odvajalo in iz telesa potegne nečistoče.

GLINA

Glina ima sposobnost, da raztaplja in odvaja strupe, zato je odlična pri razstrupljanju telesa. Glino pijemo 21 dni z eno-tedenskim premorom. Žličko gline dodamo kozarcu vode in počakamo, da se glina usede, nato popijemo. Kuro lahko izvajamo največ tri mesece.

SUHO ŠČETKANJE TELESA

S suhim Ŕčetkanjem odstranimo odmrle kožne celice, odpremo pore, stimuliramo limfo in prekrvavimo telo. Suho Ŕčetkanje izvajamo vsak dan pred tuŔiranjem. Vedno masiramo v smeri proti srcu.

DIHALNE VAJE

Dihanje s trebuŔno prepono: Dihanje s trebuŔno prepono pospeŔi dotok kisika v kri in v pljuča ter pospeŔi izločanje toksinov iz telesa. Pri vdihu Ŕtejemo do 4, pri izdihu do 8.

Ognjeno dihanje pospeŔi izločanje toksinov in nas napolni z energijo. Vdih in izdih sta hitra in povrŔinska, kot bi dihali s konico nosu.

KREATIVNA VIZUALIZACIJA

Na psihični ravni se negativna čustva kopičijo kot strupi, zato je kreativna vizualizacija izvrstna tehnika za raztapljanje negativnih čustev. Povežemo jo lahko z dihanjem: ob vdihu si predstavljamo, kako se naŔe telo polni s svetlobo, ob izdihu pa kako iz nas odteka sivina. Prav tako je kreativna vizualizacija odlično dopolnilo aromaterapevtski kopeli - predstavljamo si, kako voda topi negativna čustva.

ETERIČNA OLJA

Eterična olja podpirajo proces razstrupljanja telesa. Predvsem koristna so eterična olja z diuretičnim učinkom, hepatiki in eterična olja, ki stimulirajo limfo.

Diuretiki odvajajo vodo, pospeŔujejo izločanje seča in podpirajo ledvice. Sem sodijo brin, črni poper, janež, korenčkovo seme, pelargonija, limona, mandarina, pomaranča, grenivka.

HepatikiĀ podpirajo delovanje jeter in pospeÅ”ujejo nastajanje žolča. Mednje sodijo rožmarin, smilj, kurkuma, rimska kamilica, nemÅ”ka kamilica, korenčkovo seme

Eterična olja, ki stimulirajo limfo so pomaranča, mandarina, limona, grenivka, meta, rožmarin, pelargonija.

Ā 

RECEPT ZA SOLNI PILING

1 skodelica drobno mlete morske soli

Ā¾ skodelice sezamovega olja

10 kapljic eteričnega olja brina

10 kapljic eteričnega olja rožmarina

10 kapljic eteričnega olja limone

Sol in olje zmeŔamo, nato dodamo eterična olja in dobro premeŔamo. Shranimo v zaprtem kozarčku. Pilinga nikoli ne zajemamo z mokrimi rokami, saj bomo vanj vnesli mikroorganizme. S krožnimi gibi nanesemo na telo in vmasiramo. Na ta način bomo pospeŔili prekrvavitev, odstranili odmrle kožne celice in spodbudili razstrupljanje telesa.

Pripravila: Nina Medved, aromaterapevtka

www.magnolija.si

Deli svoje izkuŔnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...