Nina Medved

Triki za celostno varno razstrupljanje telesa!

piše: Nina Medved
22. marec 2013    2335 ogledov

Lotimo se razstrupljanja celostno! To pomeni, da bomo post prilagodili lastnim potrebam in tipu telesa ter v proces razstrupljanja vključili tako dieto, zeliščne čaje, dihalne vaje, gibanje, kreativno vizualizacijo ter eterična olja. Pred vami so namigi za celostno raztrupljanje telesa. 

DIETA

Hrana lahko nevtralizira toksine ali pospešuje njihovo izločanje iz telesa. Živila, ki na naše telo delujejo razstrupljevalno, so: tofu, fižol mung, fižol adzuki, črna soja, redkvice, fige, kis, sol, klorela, kumare, koleraba, paradižnik, sladki krompir.

ZELIŠČA

Pri razstrupljanju si pomagamo z zelišči (alteranti), ki čistijo kri, ter diuretiki, ki pospešujejo izločanje seča. V ajurvedi so zelišča skrbno odrejena glede na tri doše (vata, pita in kapha).

Zelišča, ki čistijo kri:

  • aloja, regrat, nim, trpotec, črna detelja (hladilni učinek)

  • črni poper, kajenski poper, cimet, česen, žafranika (grelni učinek)

Zelišča, ki odvajajo vodo:

  • ječmen, regrat, janež, limonska trava, trpotec (hladilni učinek)

  • peteršilj, česen, cimet, brinove jagode (grelni učinek)

RASTLINSKA OLJA

Sezamovo olje ima grelni učinek, čisti kri in jetra in iz telesa povleče toksine. Orehovo olje čisti kri, preprečuje kislost v tankem črevesju, nevtralizira kisline in čisti strupe. Nimovo olje močno prečiščuje kri in razstruplja, uničuje toksine in odstranjuje tuja tkiva v telesu. Ricinusovo olje deluje kot odvajalo in iz telesa potegne nečistoče.

GLINA

Glina ima sposobnost, da raztaplja in odvaja strupe, zato je odlična pri razstrupljanju telesa. Glino pijemo 21 dni z enotedenskim premorom. Žličko gline dodamo kozarcu vode in počakamo, da se glina usede, nato popijemo. Kuro lahko izvajamo največ tri mesece.

SUHO ŠČETKANJE TELESA

S suhim ščetkanjem odstranimo odmrle kožne celice, odpremo pore, stimuliramo limfo in prekrvavimo telo. Suho ščetkanje izvajamo vsak dan pred tuširanjem. Vedno masiramo v smeri proti srcu.

DIHALNE VAJE

Dihanje s trebušno prepono pospeši dotok kisika v kri in v pljuča ter pospeši izločanje toksinov iz telesa. Pri vdihu štejemo do 4, pri izdihu do 8.

Ognjeno dihanje pospeši izločanje toksinov in nas napolni z energijo. Vdih in izdih sta hitra in površinska, kot bi dihali s konico nosu.

KREATIVNA VIZUALIZACIJA

Na psihični ravni se negativna čustva kopičijo kot strupi, zato je kreativna vizualizacija izvrstna tehnika za raztapljanje negativnih čustev. Povežemo jo lahko z dihanjem: ob vdihu si predstavljamo, kako se naše telo polni s svetlobo, ob izdihu pa, kako iz nas odteka sivina. Prav tako je kreativna vizualizacija odlično dopolnilo aromaterapevtski kopeli – predstavljamo si, kako voda topi negativna čustva.

ETERIČNA OLJA

Eterična olja podpirajo proces razstrupljanja telesa. Predvsem koristna so eterična olja z diuretičnim učinkom, hepatiki in eterična olja, ki stimulirajo limfo.

Diuretiki odvajajo vodo, pospešujejo izločanje seča in podpirajo ledvice. Mednje spadajo brin, črni poper, janež, korenčkovo seme, pelargonija, limona, mandarina, pomaranča, grenivka.

Hepatiki podpirajo delovanje jeter in pospešujejo nastajanje žolča. Mednje spadajo rožmarin, smilj, kurkuma, rimska kamilica, nemška kamilica, korenčkovo seme.

Eterična olja, ki stimulirajo limfo, so pomaranča, mandarina, limona, grenivka, meta, rožmarin, pelargonija.

RECEPT ZA SOLNI PILING

  • 1 skodelica drobno mlete morske soli
  • ¾ skodelice sezamovega olja
  • 10 kapljic eteričnega olja brina
  • 10 kapljic eteričnega olja rožmarina
  • 10 kapljic eteričnega olja limone

Sol in olje zmešamo, nato dodamo eterična olja in dobro premešamo. Shranimo v zaprtem kozarčku. Pilinga nikoli ne zajemamo z mokrimi rokami, saj bomo vanj vnesli mikroorganizme. S krožnimi gibi nanesemo na telo in vmasiramo. Tako bomo pospešili prekrvavitev, odstranili odmrle kožne celice in spodbudili razstrupljanje telesa.

Deli svoje izkušnje! 8
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena strmšek
  komentiral 2 leto nazaj
hvala, zanimivo
Tatjana Čop
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala.
MARINA MARIJA
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala za nasvete
Vesna
  komentiral 3 leto nazaj
Najlepša hvala. Dragoceno
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
Super. Hvala za nasvete
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
Super. Hvala za nasvete
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
Super. Hvala za nasvete
Maja
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
Nalagam...